Editorial

Uriașii cu un singur text (I)

 Să începem cu bucătăria noastră: Alexie Mateevici. Foarte mulți oameni vorbesc despre genialitatea lui Mateevici în poemul Limba noastră. Foarte mulți oameni știu că acest poem a fost tradus în foarte multe limbi sau că are zeci de compoziții muzicale.
Unele țări și-au însușit acest poem asumat, nu așa cum s-a întâmplat cu Imnul Albaniei, unde lucrurile sunt de-a dreptul amuzante, fiindcă e evident că vorbim de o „inspirare” exagerată din versurile lui Andrei Bârseanu, „Pe-al nostru steag e scris Unire” și unde muzica îi aparține lui Ciprian Porumbescu.

Revenind la impresia că Mateevici e omul unui singur poem, mă văd silită să adaug că noi suntem – în majoritatea cazurilor – cititorii unui singur poem de-al lui. Și poate nici acela nu îl citeam, dacă nu ni se livra ca imn de stat.

Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu” s-a ocupat de editarea și lansarea carnetului cu versuri de pe frontul de la Mărășești, din 1917, pe care l-am citit nu doar cu interes, ci și cu mare drag. Pentru că există și fotocopiile originalului. E emoționant să vezi scrisul de pe front al unui om de acum 100 de ani. Însă când omul în cauză mai e și simbolul unei culturi – cu atât mai mult. Desigur însă că acest carnet ar fi fost bine să fie cunoscut încă de la scrierea lui. Nu e așa. Dar cel puțin acum să felicităm Muzeul de Literatură pentru această inițiativă.

S-a menționat în cadrul lansării un lucru care m-a pus pe gânduri. Teza de doctorat a lui Mateevici e și mai necunoscută, fiind netradusă până în momentul de față. Am bănuiala că cititorii de limbă rusă au alte preocupări decât să se apuce de o lucrare de doctorat despre filozoful german
Gustav Fechner, cel care a dezvoltat teorii despre legăturile dintre psihic și somatic. E chiar ciudat că în 100 de ani nimeni nu a fost interesat de această lucrare.

De multe ori, și o spun cu toată tristețea, un discurs despre Mateevici se rezumă la un singur poem (ba uneori, din lipsă de informații, se trece de la Limba noastră la alte poezii contemporane și la alți poeți). Nu fiindcă nu valorează mai mult, ci fiindcă nu e cunoscut.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *