Economie

Urmează CREȘTERI MASIVE DE PREȚURI / Guvernarea Dodon-Chicu vrea să CREASCĂ taxele pentru pentru produsele agricole

Din numele membrilor săi, zece Asociații reprezentative din sectorul agroalimentar din Republica Moldova, solicită întâlniri urgente cu fracțiunile politice din Parlamentul Republicii Moldova pentru a discuta intențiile neargumentate ale guvernului de majorare de la 8% la 12% a cotei TVA aplicat la importul și/sau livrarea internă a producției agricole.

Scrisoare asociațiilor:

Ne exprimăm dezacordul total cu majorarea de la 8% la 12% a cotei TVA aplicat la importul și/sau livrarea internă a producției agricole.

Acest lucru contravine totalmente intențiilor declarate de susținere a agricultorilor din partea statului, după un an agricol cu pierderi colosale de pe urma celei mai severe secete din ultimii 70 de ani.

Intenția de a majora cota TVA denotă o iresponsabilitate totală și o necunoaștere a stării de lucru din sectorul agricol din partea autorilor proiectului. Membrii Asociației sunt indignați de faptul că, fără a consulta sectorul, Ministerul Finanțelor a elaborat un proiect, prin care se majorează povara fiscală a agricultorilor și decapitalizează sectorul, camuflându-l sub veșnicele intenții de a susține prin alte metode sectorul agroindustrial.

Ministerul Finanțelor argumentează că cota redusă a TVA nu a asigurat obiectivul prevăzut inițial, de creștere a competitivității producției agricole naționale, uitând să menționeze faptul că aproape 1,8 miliarde de lei anual, ce constituie TVA acumulat, pasibil de plătit, nu se întorc pe conturile producătorilor agricoli. Pentru comparație, Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural constituie suma de 1 miliard 50 de milioane de lei.

De asemenea, considerăm total nejustificată concluzia autorilor că majorarea de la 8% la 12% a cotei TVA aplicat la importul și/sau livrarea internă a producției agricole va conduce la diminuarea sumelor de TVA acumulat, pasibil de plătit agricultorilor. Un argument care este unul eronat și nu corespunde realității.

Diferențele de cote a TVA pentru input-urile și output-urile în agricultură, în condițiile regimului de TVA de 8%, după cifrele prezentate de autori, în nota informativă, contribuie la acumulări în contul agricultorilor a sumei de 1,8 mlrd acumulat, pasibil de plătit agricultorilor (sau câte 225 mil pentru fiecare punct procentual), atunci în cazul regimului cotei de 12% la TVA, ținând cont și de economiile de pe urma aplicării cotei TVA de 12% la îngrășăminte și pesticide, această cifră se va majora cu cel puțin 700 milioane de lei.

Adică la sfârșit de 2021, sumele acumulate din TVA, pasibile de plătit agricultorilor vor crește datorită acestei „reforme” de la 1.8 miliarde lei la 2.5 miliarde lei, adică o sumă ce depășește de 2.5 ori alocațiile statului în Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural.

Exemplu unei întreprinderi din Nordul țării:

Baza de calcul:

Vânzări anuale înregistrate pentru 2019 – 42,923 mil lei
Achiziții de îngrășăminte și pesticide pentru 2019 – 9,912 mil lei
Calcul:
TVA în condițiile cotei de 12% crește cu 1.716 mii lei (42,923 mil lei x 0.04);
Economii la îngrășăminte și pesticide în condițiile diminuării de la 20% la 12%: – 792.96 mii lei (9.912 mil lei x 0.08);
Supra plăți TVA vor constitui 923 mii (1,716 mil lei – 792.96 mii lei).
Acest exemplu scoate în evidență o atitudine care vine vădit în detrimentul sectorului agricol și care va avea consecințe grave îndeosebi la depășirea crizei în care s-a pomenit agricultura în anul 2020.

Asociațiile din domeniul agroalimentar cer necondiționat menținerea cotei actuale de 8%, diminuarea și stabilirea cotei unice de TVA pentru toate grupele de produse agroalimentare pe tot lanțul valoric.

Reiterăm deschiderea noastră pentru dialog și colaborare la identificarea celor mai eficiente soluții pentru problemele enunțate mai sus. În același timp, ne rezervăm dreptul de rând cu toate asociațiile agricultorilor să ne apărăm drepturile pe toate căile legale.


 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *