Actualitate

Ursula von der Leyen, zdruncinată de moțiunea de cenzură! ”Mită” pentru socialiști în schimbul voturilor

Președinta Comisiei Europene a supraviețuit joi moțiunii de cenzură în Parlamentul European, un instrument rar folosit, care a dezvăluit nemulțumirea mai multor grupuri politice față de stilul de conducere al Ursulei von der Leyen și față de politicile sale tot mai de dreapta, scrie AFP. Au votat pentru demiterea Ursulei von der Leyen 175 de eurodeputați, iar împotrivă – 360. 18 eurodeputați s-au abținut.

Piperea: von der Leyen ar trebui să se pregătească pentru alte moțiuni

Un avertisment a venit și de la inițiatorul moțiunii, Gheorghe Piperea.

Acesta a declarat pentru Politico că se aștepta ca moțiunea să fie respinsă, dar că acest demers este benefic pentru UE.

El a adăugat că se așteaptă ca această mișcare să „deschidă cutia Pandorei”, și să demonstreze că e posibil să o înfrunți pe președinta Comisiei.

Von der Leyen ar trebui să se pregătească pentru „mai multe” moțiuni de cenzură, a spus Piperea.

Mită pentru voturi

În vreme ce a supraviețuit votului, ala cum era de așteptat, von der Leyen se confruntă în continuare cu probleme.

Votul – prima moțiune de cenzură de acest fel din 2014 – a expus opoziția politică tot mai mare față de o președintă a Comisiei care pare să fi virat spre dreapta, ceea ce a pus-o în conflict cu două dintre principalele partide care au adus-o la putere.

Von der Leyen a supraviețuit, dar familiile politice de pe întreg spectrul politic au folosit procedura pentru a-și exprima nemulțumirile față de Comisie, fie că este vorba de transparență și centralizarea excesivă a puterii, de diluarea Pactului verde sau de acuzații de încălcare a procedurilor instituționale ale UE, scrie Politico.

Acest lucru a zguduit coaliția de partide care susțin al doilea mandat al lui von der Leyen, socialiștii și liberalii fiind din ce în ce mai în dezacord cu președinta Comisiei.

În perioada premergătoare votului, ambele grupuri au amenințat că se vor abține, acuzând Comisia că se îndreaptă spre dreapta.

Liberalii au renunțat, spunând că nu vor să ia parte la „jocurile” extremei drepte, potrivit unui purtător de cuvânt al Renew.

Socialiștii au urmat exemplul joi seara, după ce au obținut o concesie din partea lui von der Leyen cu privire la bugetul pe termen lung al UE, pe care Comisia urmează să îl prezinte săptămâna viitoare.

Cum votat europarlamentarii români

Notă: Victor Negrescu (PSD) și Maria Grapini (PSD), au fost în sală dar au refuzat să participe la vot.

PENTRU

Adrian-George Axinia (ECR), Gheorghe Piperea (ECR), Şerban Dimitrie Sturdza (ECR), Georgiana Teodorescu (ECR), Cristian Terheș (ECR), Claudiu-Richard Târziu (ECR), Diana Şoșoacă (neafiliată), Luis-Vicențiu Lazarus (neafiliat).

ÎMPOTRIVĂ

Daniel Buda (PPE), Gheorghe Falcă (PPE), Mircea-Gheorghe Hava (PPE), Siegfried Mureșan (PPE), Virgil-Daniel Popescu (PPE), Adina Vălean (PPE), Andi Cristea (S&D), Claudiu Manda (S&D), Ştefan Mușoiu (S&D), Dan Barna (Renew), Vlad Voiculescu (Renew), Nicolae Ștefănuță (Verzi/EFA).

ABȚINERI

Loránt Vincze (PPE), Iuliu Winkler (PPE).

NU S-AU PREZENTAT

Rareş Bogdan (PPE), Dan-Ştefan Motreanu (PPE), Dragoş Benea (S&D), Gheorghe Cîrciu (S&D), Vasile Dîncu (S&D), Gabriela Firea (S&D), Maria Grapini (S&D), Victor Negrescu (S&D), Dan Nica (S&D), Mihai Tudose (S&D), Eugen Tomac (Renew).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *