CSI / Rusia

Valentin Naumescu: PROPUNEREA LUI MACRON PENTRU PUTIN

 De ce este însă falsă premisa lui Macron? Din cel puțin cinci motive:

1. Pentru că Rusia este agresorul indubitabil din Europa de Est, având trupe de ocupație în Ucraina (Crimeea), Georgia (Osetia de Sud și Abhazia) și Republica Moldova (Transnistria)
2. Pentru că, mergând pe raționamentul calmării "neliniștilor de securitate" ale Rusiei (o teribilă ipocrizie!), s-ar putea ca Moscova să ne spună că se simțea în siguranță înainte de 1989, când jumătate din Europa era în lagărul socialist iar statele est-europene făceau parte din Pactul de la Varșovia! Harașo, tovărășie!
3. Pentru că Putin a enunțat pe 17 decembrie un set de pretenții inacceptabile și chiar obraznice, care cer NATO revenirea la aliniamentele din 1997 și interzicerea dreptului statelor suverane europene de a-și decide singure alianțele din care doresc să facă parte, pe baza valorilor și tipului de civilizație la care aspiră (adică, așa cum s-a văzut, la spațiul occidental, nu la spațiul "lumii ruse" – cu excepția lui Lukașenko, care încă așteaptă să fie numit colonel în armata rusă, așa cum spune că i-a promis Putin)
4. Pentru că Rusia nu este un regim credibil politic, ci unul autocrat, criminal (cum bine a spus Biden anul trecut), mincinos și abuziv, care își ucide și întemnițează opozanții din politica rusă – de ce ar face altfel, dacă ar avea ocazia, cu cei din politica internațională?
5. Pentru că, dacă s-ar simți într-adevăr amenințat de Ucraina, Putin ar negocia un Tratat de neagresiune cu Kievul, ceea ce bineînțeles că nu-l interesează. Putin nu are nimic de negociat cu Kievul, el dorește ca SUA și numai SUA să îi recunoască dreptul la sferă de influență (zonă tampon) în Europa de Est și statutul de superputere pe care Moscova l-a pierdut în 1989 și nu îl va mai recâștiga niciodată, rolul de superputere rivală Occidentului revenind acum Chinei, într-o nouă ordine mondială bipolară, SUA (Occident)-China.
*

Dar ce i-ar fi putut propune, oare, Macron lui Putin?

Vom afla curând, probabil "pe surse". Cunoscând însă un anumit tip de gândire politică franceză pe relația tradițională franco-rusă (de la Charles de Gaulles și vizita sa în URSS din 1966 încoace), sperăm să nu fie vreo nouă suprastructură de securitate europeană, vreun naiv "Board of Trust" NATO-Rusia, care chipurile să asigure consultări instituționalizate și să necesite consens (deci recunoașterea veto-ului Rusiei) pentru deciziile Alianței occidentale. Să nu uităm că o asemenea structură iluzorie (Consiliul NATO-Rusia) a eșuat și nici nu a contat pentru Rusia în 2014, când au anexat Crimeea.

Sperăm să nu fie o propunere care să limiteze în vreun fel capacitatea de apărare a țărilor din Flancul Estic al NATO sau dreptul Ucrainei și al NATO de a putea decide, dacă ambele părți vor considera necesar, aderarea Ucrainei la NATO.

Sperăm să nu fie o propunere de a nu permanentiza prezența militară a NATO în țările membre ale Alianței de pe Flancul Estic, așa cum ia acum în considerare NATO.

Sperăm să fi vorbit strict în numele Franței, chiar dacă știm că a avut o consultare telefonică cu Biden, cu o zi înainte.

Sperăm să nu se fi jucat de-a marile puteri cu perspectivele Europei de Est și cu nevoia noastră de garanții de securitate, încercând să pară glorios și împăciuitorist în campania electorală din Franța și să recunoască necesitatea unor ipocrite "garanții de securitate pentru Rusia", pentru a mai anihila ceva din muniția electorală a extremei drepte franceze.

Faptul că a anunțat că trimite trupe franceze în România (foarte bine!) în cadrul NATO nu înseamnă că ne-a închis gura și gata, noi aici nu mai avem dreptul să spunem nimic și trebuie să aprobăm la NATO și la UE tot ce propune Franța. Nu ne dorim ca trupele trimise să constituie mai târziu obiect de negociere cu Rusia iar peste câțiva ani și să le vedem retrase, în spiritul noii ordini europene de securitate negociate cu Rusia. De aceeea este foarte bine să avem în primul rând trupe americane, sub steagul și comandament SUA, și baze permanente pe teritoriul României, așa cum doresc ferm și Polonia și Statele Baltice și cum NATO începe deja să ia în considerare.

Nu știm așadar ce i-a propus, dar ceva din ce i-a propus Macron aseară la Moscova, lui Putin pare să-i fi plăcut.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *