Valentin Oprea: „O regulă a vieţii: sănătoşii trebuie să aibă grijă de bolnavi”
Este conferenţiar universitar la Catedra de psihiatrie, narcologie şi psihologie medicală a USMF „Nicolae Testemiţanu” din Chişinău. A făcut stagii în România, Franţa, Olanda, Rusia şi Germania. Este autor a 11 lucrări ştiinţifice publicate în reviste republicane, în care abordează tematici precum psihiatria, psihoterapia, narcologia. Valentin Oprea este coautorul unui manual de psihiatrie, precum şi membru al Societăţii moldo-franceze de psihoterapie.
Prima instituţie medicală unde a lucrat în calitate de angajat este Spitalul de Psihiatrie. Mai târziu face aspirantura la Moscova, după care se reîntoarce pentru a susţine teza de doctor în ştiinţe medicale. În prezent, activează în calitate de conferenţiar universitar la Catedra psihiatrie, narcologie şi psihologie medicală, USFM „Nicolae Testemiţanu”, iar în ultimii doi ani este şi pe post de prim-vicedirector la Instituţia medico-sanitară publică „Spitalul Clinic de Psihiatrie”, alături de directorul general al instituţiei. „Am creat o echipă prin care ne-am propus reformarea sistemului de psihiatrie din ţara noastră, precum şi schimbarea percepţiei oamenilor faţă de această instituţie, care mai este comparată cu o… închisoare. Ne-am propus şi facem totul ce ne stă în puteri pentru a oferi servicii medicale de înaltă calitate pacienţilor noştri. În ultimii ani, au fost deschise mai multe centre de sănătate mintală. Avem planuri valoroase…”.
Deşi problemele din acest domeniu mai persistă în ţara noastră, Valentin Oprea recunoaşte că cea mai grea încercare de până acum a fost schimbarea percepţiei oamenilor faţă de această instituţie şi de calitatea deservirii în cadrul ei. „În ţările europene, la tratarea pacientului cu dizabilităţi mintale se implică familia, asistenţii sociali şi chiar întreaga societate. La noi, oamenii bolnavi mizează doar pe tratamentul în staţionar. Dar este foarte important ca aceşti bolnavi să fie reintegraţi în societate, nu izolaţi, aşa cum s-a practicat la noi până nu demult. Cei sănătoşi trebuie să le poarte de grijă celor bolnavi. Este o regulă a vieţii”.
Deşi a avut ocazia să se stabilească în ţări mult mai dezvoltate şi industrializate, unde oamenii se bucură de viaţă, ci nu luptă zilnic pentru ea, precum moldovenii, Valentin Oprea a decis să se întoarcă în Moldova sa, pentru că, spune el, este patriot al ţării sale. „Am avut posibilitatea să rămân în Franţa, dar am refuzat. Ruptura de casă a fost una dureroasă. În plus, vreau să facem lucruri bune şi în R. Moldova, la care ţin foarte mult. Aici m-am născut, am învăţat şi aici m-am format ca profesionist. Sunt sigur că vom realiza şi acasă lucruri frumoase…”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!