Moldova

Veaceslav Untilă: “MAE nu va mai fi un partener tăcut al Alianţei de guvernare”

Contextul politic

Alegerile parlamentare din iulie 2009, chiar dacă nu au dus la o clarificare a scenei politice din Republica Moldova, au transmis un semnal politic important: cetăţenii Moldovei doresc un alt tip de politică decât cel din ultimii ani. S-a dat un vot pentru schimbarea unei realităţi, pentru democratizarea Moldovei. Un vot pentru un mai bine al societăţii noastre şi al fiecăruia dintre noi. Iar Alianţa pentru Integrare Europeană a fost formată ulterior pentru a răspunde acestor aşteptări.

De la acel moment s-a scurs aproape un an. Un an în care s-au făcut schimbări şi nu trebuie să negăm asta. Un an în care s-au făcut totuşi prea puţine schimbări, şi nici acest lucru nu poate fi trecut cu vederea.

Traiectoria AIE

AIE a reuşit să supravieţuiască acestei perioade. A reuşit să înceapă reforme timide la nivel politic şi social. Dar nu a reuşit să finalizeze niciuna dintre acestea. Disputele interne din cadrul AIE au alimentat imaginea unei alianţe fragile şi aflate oricând în pragul dizolvării. Pe fundalul unui climat politic instabil, a crescut gradul de dezamăgire al cetăţenilor.

Toate aceste dezbateri şi tensiuni interne au avut la bază subiecte pur politice. Nu am asistat la dezbateri reale şi serioase asupra unor probleme de pe agenda oamenilor. S-a creat, o dată în plus, imaginea unei alianţe de guvernare preocupată mai degrabă de conservarea puterii politice, decât de utilizarea ei în interesul oamenilor. Adică în interesul celor care au votat cu speranţa producerii unei schimbări reale, a modului de a se face politică în Moldova.

AIE rămâne, fără îndoială, un construct politic necesar la acest moment. Alianţa a apărut ca alternativă şi contrapondere a PCRM. Dar AIE trebuie să devină nu doar un loc de întâlnire al unor forţe politice şi al unor interese politice, ci nucleul democratizării clasei politice din ţara noastră.

Pe primul loc: interesul cetăţenilor

AIE trebuie să fie un factor de coagulare pentru o acţiune politică unitară şi coerentă, axată pe interesul cetăţenilor. Aceasta este singura soluţie pentru Republica Moldova, pe termen scurt şi mediu. Altfel, PCRM va capitaliza electoral greşelile coaliţiei de guvernare şi îşi va conserva vechile obiceiuri şi practici, stopând orice proces de reformă internă, orice încercare de modernizare a societăţii noastre.

Oamenii nu trebuie să aleagă între dictatură şi democraţie, ci între programe concrete făcute de partide democratice pentru binele general. De aceea, este cu atât mai important ca liderii AIE să înţeleagă că miza reală care e astăzi în joc nu e viitorul lor sau al formaţiunilor pe care le reprezintă, ci viitorul Moldovei democrate.

Dacă se va înţelege acest lucru, măcar acum, MAE va continua să fie un partener de încredere al coaliţiei. Dacă nu se va înţelege nici acum că miza nu este prezenţa la guvernare, ci utilizarea prezenţei la guvernare pentru a răspunde problemelor de pe agenda cetăţenilor, MAE îşi rezervă dreptul de a-şi urma propriul drum politic.

Un drum în care responsabilitatea politică se raportează la interesul cetăţeanului, nu la lupte bazate pe calcule şi orgolii politice.

Evoluţii pe scena politică

Ce trebuie de făcut în plan politic? AIE trebuie să fie unită în jurul unui proiect naţional legat de relansarea economică şi creşterea nivelului de trai al populaţiei. Soluţiile nu trebuie amânate, pentru că problemele nu pot fi negate, iar realitatea socială nu poate fi ignorată. Acţiunea politică trebuie demarată astăzi, nu mâine.

Chiar dacă în AIE regăsim atât formaţiuni de centru-dreapta, cât şi de centru-stânga, ceea ce trebuie să ne unească este obiectivul atingerii interesului naţional. Pentru moment, ne uneşte faptul că toţi credem în aceleaşi valori democratice şi le promovăm.

Adversarii politici ai MAE, ca partid de dreapta, sunt partidele de stânga şi centru-stânga. În acest moment, două partide importante ocupă acest spaţiu politic: unul nedemocratic – PCRM, altul democrat – PDM. Aliatul nostru nu sunt însă partidele, ci cetăţenii. De aceea, chiar dacă avem viziuni politice diferite, pledăm pentru AIE şi pentru consolidarea ei.

Atât timp cât electoratul care îşi doreşte integrarea în Europa are nevoie de o clasă politică democrată care să împlinească acest deziderat, alianţa cu partide din spectrul politic opus este justificată şi necesară. Ceea ce ne uneşte – valorile democratice – este şi va fi mai important decât ceea ce ne desparte – valorile doctrinare. Cu toate acestea, aşa cum spuneam, susţinerea AIE pe mai departe atât în plan parlamentar, cât şi în alte dimensiuni politice, nu este necondiţionată.

AIE trebuie să îşi asume misiunea stabilirii unui standard de bază, atât al reformării societăţii moldoveneşti, cât şi în planul asigurării unui nivel de trai decent minimal pentru toţi cetăţenii Moldovei. Interesul naţional cere nu doar să fim uniţi, dar să fim solidari în a respecta priorităţile şi problemele oamenilor. Iar viitoarele alegeri parlamentare vor fi câştigate de cei care vor reuşi să se adapteze acestor priorităţi şi să răspundă acestor probleme. A trecut vremea în care anticomunismul era suficient. Trebuie să formulăm mai clar şi mai ferm oferta noastră social-economică.

Rolul MAE

Mişcarea Acţiunea Europeană este pe deplin conştientă de rolul său pe scena politică din Republica Moldova. Practic, parlamentarii MAE au fost cei care au asigurat funcţionarea actualei puteri politice. Noi nu deţinem funcţii de decizie la nivel guvernamental, nu avem niciun fel de privilegiu, ci doar răspunderea în faţa alegătorilor de a susţine cea mai bună soluţie de guvernare în interesul lor. Este însă un moment de bilanţ şi pentru noi. Şi ne facem un reproş: am fost prea tăcuţi.

Trebuia nu doar să susţinem soluţiile şi mesajele AIE, ci să o spunem mai „apăsat”, când credeam că se greşeşte şi că ne îndepărtăm de agenda oamenilor. Înţelegem această greşeală şi ne-o asumăm. În egală măsură învăţăm din ea şi tragem concluziile potrivite.

MAE nu va mai fi un partener tăcut al AIE. MAE va începe să aducă AIE pe o tematică mai apropiată de ceea ce aşteaptă oamenii de la ea şi de la politicieni în general. Nu putem asista impasibili la erodarea şi fragmentarea AIE, la producerea unui eşec al AIE. Şi asta pentru că revenirea PCRM la putere ar însemna un dezastru pentru Republica Moldova.

MAE rămâne consecventă principiilor sale de centru-dreapta şi deciziei de susţinere a actualei puteri politice. În acelaşi timp, MAE îşi asumă ca principală responsabilitate aducerea actului de guvernare în întâmpinarea problemelor şi nevoilor reale ale oamenilor.

De aceea, suntem hotărâţi să promovăm în perioada următoare mai multe proiecte politice, orientate în această direcţie – a creşterii bunăstării cetăţenilor Moldovei şi a relansării economice a ţării. Este vorba de proiecte urgente, fără culoare politică, dar care sunt necesare recâştigării încrederii electoratului faţă de actualii decidenţi politici. Acesta este modul în care înţelegem că trebuie făcută politica în Moldova şi acesta este singurul mod în care MAE va înţelege să îşi dezvolte şi să susţină parteneriatele şi alianţele politice.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *