Veaceslav Untilă: Noi vom taxa orice abuz al puterii
Mai spuneam atunci că, dacă își doresc cu adevărat revenirea liberalilor la guvernare, democrații și liberal-democrații trebuie să denunțe coaliția neoficială cu comuniștii, să demită guvernul instalat în funcție cu ajutorul acestora și să renunțe la schemele lor frauduloase.
Nu în zădar am amintit despre acel articol și despre bănuielile mele în privința intereselor meschine ale guvernanților. Or, ultimele săptămâni au arătat cât de multă dreptate am avut afirmând că, în realitate, nu se dorește prezența liberalilor la guvernare, deoarece puterea actuală încă nu și-a satisfăcut toate poftele, nu a pus în aplicare toate scenariile pe care le are pregătite din timp. Cum era de așteptat, am avut ocazia să ne convingem că cele întâmplate în perioada respectivă nu au nimic în comun cu interesul național al R. Moldova.
În primul rând, aș vrea să mă refer la faptul că în ciuda declarațiilor făcute anterior, așa și nu au fost întoarse cele 10 miliarde de lei, împrumutate chipurile de Banca Națională celor trei bănci puse pe brânci de guvernanți și de oamenii lor. Mai mult decât atât, potrivit unor informații pe care puterea le trece sub tăcere, în cadrul unei ședințe secrete de guvern, s-a decis alocarea altor 7 miliarde de lei în același scop. Știind modul de a fi și de a acționa al puterii, nu cred că cineva se mai îndoiește că acești bani au fost pur și simplu scoși din buzunarul statului, iar în viitor vor apăsa ca o piatră de moară pusă pe umerii contribuabililor.
În al doilea rând, aș vrea să mă refer la modificările legislative la Codul Audiovizualului și la alte legi care garantează libertatea de exprimare. Prin aceste modificări, puterea încearcă să introducă cenzura, lipsind practic jurnaliștii, dar și oamenii simpli de posibilitatea de a-și exprima liber punctul de vedere. Ca să nu mai vorbim deja de amplificarea controlului politic asupra televiziunii și radioului public. Astfel, puterea dorește să se protejeze de orice critică și să-și prelungească pe cât e posibil aflarea la guvernare.
În al treilea rând, vreau să mă refer la precedentul periculos creat prin acordarea unui statut special raionului Taraclia, populat compact de etnici bulgari. Guvernarea se face a uita că unele din problemele cu tentă teritorială pe care le are Republica Moldova în prezent au pornit anume de la aspectele legate de autonomia culturală a unor regiuni.
În al patrulea rând, aș vrea să mă refer la abordarea absolut lipsită de demnitate națională de care dă dovadă guvernarea în raport cu acțiunile ce vizează ziua de 9 mai. Cei de la putere își apleacă capul în fața Moscovei și acționează exact așa cum îi sugerează aceasta. Că este asta parte a unei înțelegeri cu comuniștii, care le-au dat votul pentru noul guvern, că este o încercare de a intra din nou în grațiile Kremlinului, urmează să ne clarificăm pe parcurs.
În al cincilea rând, ar fi de menționat jocurile obscure care s-au făcut în jurul datei alegerilor locale generale. Într-un final, s-a reușit identificarea unei soluții acceptabile, dar în tot acest răstimp s-au examinat și vociferat scenarii care erau o sfidare directă a regulilor democrației.
Dacă mai adăugăm aici și jocurile periculoase ce s-au derulat pe marginea apariției a unei schițe chinuite a Bugetului de stat cu o întârziere cum nu a mai cunoscut până acum Republica Moldova; jocurile riscante pe care le pune la cale puterea în raport cu problema transnistreană sau cu cea găgăuză, care prinde un contur tot mai îngrijorător; jocurile iresponsabile ce ar putea periclita serios procesul de integrare europeană; jocurile perfide și speculațiile de pe piața valutară; jocurile periculoase din domeniul formării prețurilor la unele mărfuri și servicii de bază, vom obține un tablou sinistru, pe care îl reprezintă actuala guvernare minoritar-majoritară a Republicii Moldova.
Acum devine și mai clar de ce nu s-a dorit ca liberalii să facă parte din echipa de guvernare a Republicii Moldova. Este evident că noi, cei din Partidul Liberal, nu am fi permis ca toate aceste fărădelegi și grave derapaje de la legalitate și normalitate să aibă loc. Probabil, în memoria celor din PLDM și PD sunt încă vii imaginile cu participarea PL la precedenta guvernare. Atunci ei acuzau periodic PL că se comportă de parcă nu ar fi la guvernare, ci în opoziție. Într-adevăr, liberalii se comportau astfel, dar trebuie de precizat că ei nu erau în opoziție față de PLDM și PD, ci față de abuzurile admise de aceștia. Partidul Liberal a vegheat tot timpul și a avut grijă ca interesele cetățenilor, ale țării să fie puse mai presus decât orice, iar o asemenea atitudine nu a convenit liberal-democraților și democraților. Acesta a și fost motivul real pentru care PL s-a pomenit exclus de la guvernare în 2013. Acesta a și fost motivul real pentru care s-a făcut tot posibilul ca liberalii să nu ajungă la guvernare în 2015! Numai că, aflându-ne în opoziție sau la guvernare, noi ne vom face în continuare datoria și vom taxa dur orice abuz al puterii, indiferent dacă place acest lucru cuiva sau nu. Și nu ne rămâne decât să sperăm că efortul nostru nu se va dovedi în van și că vom reuși în cele din urmă să asigurăm Republica Moldova cu o guvernare competentă și responsabilă, pentru care grija față de oameni nu va constitui doar o lozincă de campanie electorală.
Veaceslav Untilă, deputat, vicepreședinte al Partidului Liberal
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!