Actualitate

Venezuela și Rusia – frăția armelor și petrolului

Care este interesul Rusiei în Venezuela?

La 4 octombrie, presa rusă a anunțat că Maduro se afla la Moscova, unde participa la „Săptămâna Energiei” din Rusia și că s-a întâlnit cu Vladimir Putin în speranța unei alte restructurări a datoriei publice a Venezuelei. Oficial nu s-a comunicat nimic despre rezultatele negocierilor dintre liderul venezuelean și șeful Kremlinului, dar mass-media l-au citat pe Maduro care a spus: „Mulțumesc viață pentru că există Putin“.

Potrivit datelor Serviciului Federal Vamal al Rusiei, în anul 2016, ponderea Venezuelei în cifra de afaceri a comertului din Rusia a fost de 0,07%. Comertul dintre cele doua se cifreaza la 336 milioane USD. Pentru comparație, în 2013 era de aproape 2,5 miliarde de dolari.
Principalele produse furnizate de Rusia sunt mașini, echipamente, unelte, îngrășăminte. Dar ponderea cea mai importanta o au mărfurile trecute la capitolul secret – 20% din total (în 2016).

Venezuela are cele mai mari rezerve de petrol din lume – 47 miliarde de tone. „Rusia investește bani în sfera petrolieră a acestei țări înca de pe vremea lui Chavez. „Dar Moscova are acum un principiu special de a negocia cu Caracas – ofera bani doar în schimbul acțiunilor în sectorul producție de petrol „, a explicat expertul Viktor Heifets.

Împrumuturile lui Rosneft către compania venezueleană de petrol și gaze Petrolejos de Venezuela (PDVSA) au fost garantate cu aproape 50% din acțiunile filialei sale americane – Citgo. În cazul neîndeplinirii obligațiilor de catre PDVSA, Rosneft va prelua pachetul de control al Citgo – 3 rafinarii, conducte și o rețea de stații de benzină, toate aflate in SUA.

În 2016, PDVSA a anuntat planurile „Rosneft“ de a investi 500 de milioane de $ în proiecte în bazinul fluviului Orinoco și de a crește participația într-o altă societate mixtă din Venezuela – Petromonagas. În ciuda obiecțiilor Adunării Naționale, transzactia a fost încheiata.

Volumul producției rusești de petrol în Venezuela este de 8 milioane de tone pe an. În aprilie, Rosneft a oferit PDVSA un avans in valoare de peste 1 miliard de dolari în cadrul unui contract de furnizare a petrolului.

În august, Rosneft a anunțat mass-media ca suma datoriei PDVSA este de 6 miliarde de dolari, inclusiv dobânzile. Scadenta rambursarii va fi in 2019.

Atât Rusia, cât și Rosneft, care acordă împrumuturi societății petrolifere Petrolejos de Venezuela risca sa sufere pierderi din cauza unui eventual faliment al statului sud-american.

Cu toate acestea, președintele consiliului de administrație al Rosneft, Igor Secin, a declarat: „Vom continua să lucrăm cu Venezuela, apreciem foarte mult această colaborare și nu vom părăsi niciodată Venezuela”.

Armament de miliarde

În afara de datoria fața de Rosneft, Venezuela trebuie să achite Rusiei și livrarile de armament. Mass-media numesc sume diferite pe care guvernul de la Caracas le vrea restructurate urgent – între 2,8 până la 8 miliarde de dolari. Venezuela a cumpărat din Rusia arme, avioane și elicoptere, inclusiv aproximativ 100.000 de puști de asalt Kalashnikov. Rusia a acordat incluisv licenta pentru o fabrica de asamblare a armelor AK.

Analistul militar Alexander Golts sustine că volumul comenzilor militare ale lui Hugo Chavez din Federația Rusă este evaluat la miliarde dolari. În cadrul unui singur contract, semnat în 2009 cu Rosoboronexport, Rusia s-a angajat să furnizeze armament în valoare de 11 miliarde dolari.

În 2013, Venezuela a creat un sistem de apărare aeriană cu ajutorul Rusiei și Belarusului, iar presa a scris că „patria lui Chavez poate acum sa doboare avioanele americane, rachetele tactice și rachetele cu rază medie de acțiune”. În arsenalul Venezuelei există în prezent până la 5 mii de rachete antiaeriene.

În mai 2017, Rusia a finalizat executarea unor contracte majore pentru furnizarea de arme si echipament militar. În plus față de sistemele rusești de apărare antiaeriana, Caracas a mai cumpărat avioane Su-30MK2, elicoptere Mi-35M, tancuri T-72 si blindate BMP-3 și BTR-80.

Suma totală datorată tuturor creditorilor Venezuelei este de aproximativ 100 de miliarde de dolari.

Dar Rusia nu este descurajata, iar Kremlinul sustine ca va continua să coopereze cu Caracasul.

Astfel, Moscova sustine ca vrea să construiască în Venezuela fabrici de reparații a echipamentului militar furnizat anterior în această țară.

Un rol important în relațiile cu Venezuela îl joacă de asemenea și factorul politic. În primul rând, Moscova este mulțumita că Caracasul s-a poziționat ca un aliat al Rusiei și în cadrul ONU a votat de partea Federației Ruse (rezoluția privind Crimeea și cea privind încetarea bombardamentelor din Siria). În al doilea rând, Moscova nu vrea ca puterea în Venezuela sa fei înlocuită de strada, așa că va sprijini Guvernul lui Maduro pana in panzele albe.

Alexander Golts sustine ca din ecuatia relatiilor Rusiei cu Venezuela nu trebuie eliminata componenta corupției, în special, în domeniul complexului militar-industrial.

„Contractele de miliarde cu guvernul venezuelean se fac cu credite preferențiale, baniii fiind în secret transferati în mod direct executanților, adică sunt mutati dintr-un buzunar al statului rus în altul. În același timp, există numeroase deturnari,“ – spune Golts .
„Așa cum a făcut cândva și Uniunea Sovietică, Rusia este gata să susțina orice nemernic care se declară antiamerican“, conchide expertul rus.

paginaderusia.ro 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *