Opinii și Editoriale

Vezi aici care este cea mai frumoasă ȚARĂ din lume! (II)

Pentru fiecare om, cele mai frumoase lucruri sunt cele ale lui. Orice moldovean care se respectă ar trebui să meargă să vadă unde s-a născut Ștefan cel Mare și unde își doarme somnul de veci.

În județul Bacău, la câțiva kilometri de orașul Onești se află Borzeștiul. Pe acolo trece râul Trotuș. Lunca Trotuşului, pământ mănos, la fel ca şi cea a Caşinului, aparţineau Voievodului Bogdan al II-lea. Fiul său, Ştefan cel Mare şi Sfânt, se naşte la Borzeşti şi el ridică aici o biserică pentru a consemna acest fapt. Poziţionată pe partea dreaptă a râului Trotuş, la 4 km de municipiul Oneşti şi în apropierea şoselei Oneşti-Adjud, ea străjuieşte împrejurimile, fiind ridicată pe o înălţime „tăpşanul Borzeştilor”.

Pe 2 iulie s-au împlinit 512 ani de la moartea domnului Moldovei, Ştefan cel Mare (1457-1504), personalitate marcantă a Evului Mediu românesc. Prima şi cea mai importantă ctitorie religioasă a domnitorului Ştefan cel Mare, Mânăstirea Putna, a fost începută la 10 iulie 1466, la un an după cucerirea cetăţii Chilia (1465), pe locul unei bisericuţe de lemn. Concepută ca necropolă domnească, mânăstirea a fost terminată în anul 1469. Această ctitorie este considerată de specialişti ca fiind un prototip al stilului moldovenesc în arhitectura bisericească, caracterizat prin influenţe bizantine şi gotice. Mânăstirea adăposteşte mormântul lui Ştefan cel Mare, precum şi mormintele a două dintre soţiile voievodului şi a doi dintre fiii săi.

Iașiule, Iașiule, mândră cetate…

Dacă ajungi la Iași împreună cu programul CUNOAȘTE-ȚI ȚARA, ai mari șanse să te întâmpine chiar primarul Iașiului în persoană. Mihai Chirica, tânărul și energicul edil, este unul dintre oamenii care iubesc Republica Moldova și oricând e gata să aștepte și să primească cum se cuvine delegații de peste Prut. Primirea grupurilor se face în Sala Mare a Primăriei, unde în Primul Război Mondial funcționa Guvernul României. Toată clădirea Primăriei, Palatul Roznovanu, este încărcată de istorie. Clădirea a jucat un rol deosebit pe scena istoriei mai ales în Primul Război Mondial, între anii 1916-1918, când a găzduit sediile ministerelor conducerii politice refugiate de la București. În încăperea în care se află acum Cabinetul primarului, își avea biroul M.S. Regele Ferdinand I, iar în actuala Sala Mare s-a întrunit în 1918, Consiliul de Război al României.

De anul acesta, după ce a trecut printr-un proces îndelungat de restaurare, Palatul Culturii din Iaşi s-a redeschis oficial pentru public. Palatul din centrul Iașului, conceput în spiritul palatelor comunale din Europa de Vest, este cea mai spectaculoasă realizare a stilului neogotic din Romania. Marcând remarcabil arhitectura vechii capitale a Moldovei, Palatul s-a impus ca o adevărată efigie încă de la apariția ei în peisajul urbei, pe locul vechiului Palat Domnesc. În acest moment, Palatul Culturii găzduiește patru mari muzee: Muzeul de Istorie a Moldovei, Muzeul Etnografic al Moldovei, Muzeul de Artă și Muzeul Științei și Tehnicii „Stefan Procopiu”, precum și Centrul de Conservare-Restaurare a Patrimoniului Cultural Iași. Intrarea costă 200 de lei MD, dar pentru participanții în proiectul „Cunoaște-ți Țara”, ea este gratuită
Și pentru a continua ciclul de CEA MAI… aflați că cea mai frumoasă bibliotecă din lume se află la Iaşi. Biblioteca Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi" a strâns cele mai multe voturi din partea vizitatorilor virtuali care au considerat că este mult mai spectaculoasă decât biblioteci celebre din Irlanda, Franţa, Brazilia ori Statele Unite. Biblioteca şi Aula Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi" întregesc valoarea simbolică şi arhitecturală a Palatului Universitar din Copou. Piatra de temelie a fost pusă în1892 sub atenta îndrumare a chimistului Petru Poni. Cinci ani mai târziu, Palatul a fost inaugurat în prezenţa Regelui Carol I. Atât Biblioteca, cât și Aula pot fi vizitate gratuit în cadrul programului CUNOAȘTE-ȚI ȚARA. Întreg Iașiul de altfel se poate vedea, se poate vizita gratuit, cu două nopți de cazare și o masă pe zi oferite de organizatori, în tururile campaniei CUNOAȘTE-ȚI ȚARA pentru grupuri de minimum 20 de basarabeni, în lunile august-octombrie.
Altfel, la Iași se mai poate descoperi frumusețea Teatrului „Vasile Alecsandri”, extraordinara grădină botanică, Muzeul Unirii (la Iași s-au făcut toate cele trei Uniri) sau bojdeuca de unde vin poveștile lui Ion Creangă. Cei care decid, pot vedea alături de Iași și Cetatea Neamțului și toate obiectivele din jur sau Putna lui Ștefan cel Mare. Transportul doar pentru Iași costă extreme de puțin: 199 lei moldovenești, la jumate față de prețul unui autocar de linie. Totul e să veniți să vedeți că ceea ce spun, nu-s minciuni…

Cei care doresc să vadă măcar o dată în viață locațiile respective pot alege să o facă cu transportul propriu sau pot să se înscrie la autocarele special pregătite. Înscrierile se fac la numerele de telefon: 079992298, 079992292, 079992242.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *