CSI / RusiaRăzboiUcraina

VIDEO. Armata Ucrainei a eliberat o redută puternică din drumul către Mariupol. Comandant rus: ”Întăririle promise nu au mai sosit”

Ofensiva ucraineană pare să ia avânt. Mai multe localități din sudul țării au fost eliberate, iar trupele Kievului luptă deja în localități aflate pe linia principală de apărare a rușilor.

Armata ucraineană a înregistrat câteva victorii importante în ultimele zile. Localitatea Urojaine a fost eliberată, iar elemente ale unităților ucrainene au fost observate în centrul orașului Robotîne, unul dintre punctele fortificate din linia principală de apărare rusă.

Hanna Maliar, ministrul ucrainean adjunct al apărării, a anunțat că apărătorii ucraineni au eliberat satul Urojaine din regiunea Donețk.

„Urojaine a fost eliberat. Apărătorii noștri își consolidează pozițiile. Ofensiva continuă”, se arată în mesajul Ministerului Apărării.

Andrii Kovalov, purtătorul de cuvânt al Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, a declarat că Forțele de Apărare ale Ucrainei continuă să desfășoare operațiuni ofensive pe fronturile Bahmut, Melitopol și Berdiansk.

Kovalov a spus că soldații ucraineni folosesc artileria pentru a trage asupra țintelor rusești detectate și desfășoară operațiuni de contrabaterie.

Urojaine este una dintre cele două redute pregătite de ruși să apere drumul către orașul-port Mariupol de la Marea Azov, potrivit mai multor jurnaliști străini și observatori ai războiului din Ucraina.

Rușii au suferit pierderi grele

Forbes citează Conflict Intelligence Team, o echipă independentă din investigatori din Rusia, care afirmă că „eliberarea Urojaine era doar o chestiune de timp” în condițiile în care garnizoana rusească de aici s-ar fi retras parțial sâmbătă sau duminică.

Două înregistrări video distribuite pe rețelele de socializare de către ministerul ucrainean al apărării duminică arată că o parte a soldaților ruși au încercat să se retragă din sat pe jos, de-a lungul șoselei T0518, ultima pe care armata rusă o mai controla după ce atacurile ucrainene din nord, est și vest au redus dramatic perimetrul defensiv al apărătorilor.

În înregistrările de mai jos arată cum soldații ruși în retragere au fost atacați cu muniții cu dispersie, loviturile ucrainene provocând o baie de sânge.

„Ai noștri au părăsit Urozhaine și s-au înrădăcinat la sud de localitate. Acest lucru pare să fie adevărat. Dar nu este nimic groaznic în asta, corespunde pe deplin strategiei de apărare flexibilă pe care a ales-o Statul Major. Va trebui inevitabil să cedăm o parte din teritoriul primei linii, deoarece inamicul are posibilitatea de a alege în mod independent locurile pentru a lovi și de a-și concentra forțele principale acolo”, a declarat luni analistul militar rus Mihail Onufrienko pentru site-ul de știri News.ru.

Situația e dificilă pentru ruși. Analiștii occidentali sunt de părere că rezervele Moscovei s-au cam terminat, iar frontul ar putea ceda în perioada imediat următoare.

Aleksandr Hodakovski, comandantul batalionului „Vostok” al separatiștilor pro-ruși din Donețk, a declarat că satul a fost abandonat deoarece „întăririle promise în Urojaine, care trebuiau să vină în orice zi, nu au sosit”.

El a remarcat totodată că „nicio casă din sat nu a fost predată fără luptă” și că „fiecare și-a îndeplinit sarcinile cât mai bine a putut”, potrivit site-ului bloknot.ru. Hodakovski este cel care a tras un prim semnal de alarmă miercurea trecută că luptele de aici sunt extrem de intense și că forțele rusești riscă să piardă reduta.

„Au existat informații că inamicul a reușit să ne împingă din unele poziții și că Urojaine a devenit încercuit parțial, însă imediat după aceea a început un asemenea haos încât este imposibil să înțelegi cine este unde în momentul de față. Rugați-vă, frați ortodocși, pentru băieții noștri. Fie ca Dumnezeu să îi apere”, transmitea el miercuri seara într-o postare făcută pe canalul său de Telegram.

În această zonă a frontului cele mai puternice fortificații rusești se află în jurul Urojaine și a satului Heorhiivka, aflat 16 kilometri mai la Sud. Ucrainenii trebuie să cucerească ambele redute pentru a putea lansa un efort concertat către orașul-port Mariupol ca parte a planurilor lor de a tăia în două forțele ruse din sudul țării și coridorul terestru către Crimeea.

Armata rusă a suferit pierderi grele. Potrivit analiștilor de la Institutul pentru Studiul Războiului, rușii nu mai au rezerve și sunt nevoiți să mute trupe dintr-o parte în alta pe linia frontului, ca să blocheze atacurile ucrainene.

Lupte grele și pe malul stâng al Niprului

Au loc lupte grele și pe malul stâng al Niprului, aflat până de curând sub controlul rușilor. Ucrainenii și-au consolidat pozițiile, ceea ce pune presiune pe flancurile armatei ruse. O unitate de recunoaștere a fost distrusă de armata Kievului, care l-a și capturat pe maiorul care o conducea. Acesta a dezvăluit detalii importante despre pozițiile soldaților săi și a făcut apel la revoltă în rândurile armatei ruse.

Sursa: Ziare.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *