CSI / RusiaRăzboiUcraina

VIDEO. Atacul care a scos Moscova din minți: Cel puțin două rachete au lovit podul considerat „Poarta către Crimeea”

Pe rețelele de socializare a apărut o înregistrare video cu momentul în care două rachete lovesc podul Chongar care leagă părțile controlate de Rusia din regiunea Herson de peninsula Crimeea, o lovitură care a stârnit furia oficialilor ruși, potrivit Hotnews.

Autoritățile de ocupație ruse din ambele regiuni aflate în sudul Ucrainei au anunțat joi dimineața, 22 iunie, că ucrainenii au lovit cu rachete podul Chongar, supranumit „poarta către Crimeea”, forțând redirecționarea traficului pe o altă rută. Vladimir Saldo, așa-zisul guvernator numit de ruși la conducerea teritoriilor pe care le controlează în regiunea Herson, a declarat că șoseaua a fost avariată, dar că nu au fost înregistrate victime.

De asemenea, acesta a declarat că este probabil ca rachete Storm Shadow să fi fost folosite pentru atac.

Judecând după forma rachetelor și viteza cu care acestea se deplasează, înregistrarea video apărută joi noaptea pe rețelele de socializare pare să confirme că podul a fost lovit într-adevăr de rachete Storm Shadow pe care Ucraina le-a primit din partea Marii Britanii luna trecută, potrivit sursei citate.

De asemenea, tot joi noaptea, pe rețelele de socializare a apărut și o înregistrare video separată, care arată cum un sistem de apărarea aeriană cu rază scurtă Pantsir al armatei ruse ratează doborârea unei rachete Storm Shadow, în pofida faptului că sistemul a „fixat” racheta în colimatorul său și a lansat imediat o rachetă de intercepție.

Nu este însă clar dacă înregistrarea respectivă a surprins tocmai tentativa de a doborî una dintre rachetele care au lovit podul Chongar, un stop cadru pe filmare chiar înaintea impactului arătând că în atac au fost implicate cel puțin două:

Vă amintim că joi, 22 iunie, guvernatorul regiunii Herson a amenințat că Rusia va ataca podul Giurgiulești.

”RO condamnă ferm declarațiile așa-zisului “reprezentant” al RU în Herson, regiune 🇺🇦 ocupată ilegal de RU. Astfel de declarații la adresa RMD 🇲🇩 &care vizează și o parte a teritoriului 🇷🇴, Aliat @NATO, sunt inacceptabile.Totodată,lovirea infrastructurii civile e crimă de război”, se arată în postarea lui Marcel Ciolacu.

„Coordonatele podurilor din regiunea Odesa, din Giurgiulești în Moldova, care a fost în componenta Ucrainei, dar a fost transmisă pe Dunăre de regimul Iușcenko, toate aceste coordonate sunt cunoscute și în curînd va fi un răspuns destul de serios”, a spus Saldo.

Menționăm că joi dimineața, forţele ucrainene au efectuat un atac cu rachete asupra unui pod care leagă regiunea ucraineană Herson de Crimeea, au declarat oficiali numiţi de Rusia din ambele regiuni, potrivit Reuters.

De asemenea, și autoritățile de la Chișinău au condamnat declarațiile guvernatorului din Herson, Vladimir Saldo, care a sugerat că armata rusă va lovi podul de la Giurgiulești.

Totodată, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) informează că „condamnă cu fermitate declarațiile recente ale unui reprezentant al Federatiei Ruse din Herson, teritoriu ucrainean aflat sub ocupație rusă, în care a fost amenințată direct R. Moldova”.

„Republica Moldova condamnă cu fermitate declarațiile recente ale unui reprezentant al Federatiei Ruse din Herson, teritoriu ucrainean aflat sub ocupație rusă, în care a fost amenințată direct țara noastră. Astfel de declarații sînt total inacceptabile. Nu vom tolera un astfel de limbaj îndreptat împotriva Republicii Moldova. Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene va convoca, în regim de urgență, șeful misiunii diplomatice al Federației Ruse in Republica Moldva, solicitîndu-i explicații corespunzătoare”, se arată într-o notă oficiale a Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *