Actualitate

VIDEO/ „D. Litvinenco, să nu ne depășim competența”: Refuzul PA de a porni dosar pe Stoianoglo a provocat discuții aprinse la CSP

„Am făcut cunoștință anterior cu ordonanța care într-adevăr pare extrem de superficială. Acum am văzut și după această cerere care din punctul meu de vedere este întemeiată pentru că într-adevăr acea anchetă a fost destul de…, mi s-a creat impresia că…, am tot așteptat că iată va fi făcut referință la declarațiile lui Vasile Botnari pentru că am avut impresia că au fost audiați doar cei care au contribuit nemijlocit..”, a spus Litvinenco, fiind întrerupt de un coleg.

„Domnule, Litvinenco, nu cred că este cazul să intrăm pe fondul plângerii respective ori punem în discuție că am decis să fie trimis după competență. Nu vreau să influențăm soluția procurorului ierarhic superior să nu fie cumva în discuții o percepție asupra unei soluții care trebuie luat de procurorul competent”, a spus Eduard Varzar.

„În întregul cod de procedură nu sunt norme care să atribuie CSP astfel de atribuții de a efectua controlul legalității actelor de urmărire penală ale procurorilor. De aceea, nu cred că trebuie să ne depășim competența și să influențăm cumva soluția”, a adăugat acesta.

Procurorul Balan a refuzat pornirea urmăririi penale pe numele lui Stoianoglo, în dosarul profesorilor turci. Pretinsele acțiuni ilegale nu s-au confirmat, potrivit unimedia.info.

La sfârșitul lunii noiembrie, CSP a decis că procurorul Andrei Balan, din cadrul Procuraturii Anticorupție, îl va ancheta pe Procurorul General suspendat, Alexandr Stoianoglo „pentru pretinse acțiuni ilegale în cazul mușamalizării și absolvirii de răspundere a celor care au deportat 7 cetățeni turci din R. Moldova, asta în pofida faptului că a depus o cerere de abținere și a solicitat să fie desemnat un alt procuror.

CSP a decis, în cadrul ședinței din 18 noiembrie, că Procurorul General suspendat, Alexandr Stoianoglo, va fi anchetat pentru pretinse acțiuni ilegale „în cazul mușamalizării și absolvirii de răspundere a celor care au deportat 7 cetățeni turci din Republica Moldova”. O solicitare în acest sens a venit din partea fostei deputate a Platformei Da, Inga Grigoriu, iar CSP i-a acceptat sesizarea.

Astfel, CSP a decis desemnarea lui Andrei Balan, procuror în Procuratura Anticorupție, pentru anchetarea Procurorului General suspendat, vizând pretinsele acțiuni ilegale, invocate de Inga Grigoriu în sesizare.

La 22 noiembrie, procurorul Andrei Balan, desemnat de CSP pentru anchetarea lui Stoianoglo „pentru pretinse acțiuni ilegale în cazul mușamalizării și absolvirii de răspundere a celor care au deportat 7 cetățeni turci din R. Moldova, a depus o cerere de abținere și a solicitat să fie desemnat un alt procuror, care se va ocupa de acest caz. Subiectul a fost examinat de membrii CSP, cae au decis „ca cererea să fie remisă conform competenței, la Procuratura Anticorupție, pentru examinare în ordine ierarhică sau penală”.

Anterior, Alexandr Stoianoglo a declarat că nu a fost responsabil de dosarul inițiat cu mult timp înainte de a fi numit în funcția de Procuror General și că nu este de competența sa să decidă asupra desecretizării dosarului respectiv.

„Oare eu am examinat acest dosar? Dacă nu eram eu, acest dosar nici nu ar fi ajuns în judecată”, a spus Procurorul General suspendat luni, după ședința de judecată de ieri, de la Curtea de Apel Chișinău, unde magistrații s-au expus asupra demersului depus de avocații șefului PG, care au cerut ca măsura de arest la domiciliu să fie anulată.

Șeful suspendat al PG consideră că tot ce se întâmplă în cadrul urmăririi penale pornite pe numele său sunt doar acțiuni care să îl facă să se gândească doar la metode de apărare și că reprezentanții actualei guvernări ar fi putut să îi spună din start că nu vor să lucreze cu el, fără a „inventa diverse metode”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *