ActualitateInternațional

VIDEO/ „Eu și luptătorii ne aflăm în incinta Azovstal. Lupta continuă”. Mesajul unui soldat ucrainean din interiorul uzinei din Mariupol

Armata rusă continuă bombardamentele asupra oraşelor şi satelor din Ucraina, fără să poată înfrânge rezistenţa apărătorilor ţării. Un consilier al preşedintelui ucrainean spune că nu poate fi vorba de încetarea focului şi reluarea negocierilor cât timp Rusia nu-şi retrage trupele din întregul teritoriu ocupat. La Mariupol, peste 1700 de militari ucraineni au fost capturaţi de ruşi după ce au părăsit incinta uzinei Azovstal. Crucea Roşie Internaţională i-a înregistrat ca prizonieri de război în speranţa că, astfel, îi va apăra de tortură şi maltratări. Dar alţi militari, inclusiv comandanţi, rămân pe poziţii în adăposturile de la Azovstal şi afirmă că lupta continuă.

Cel puţin 12 oameni şi-au pierdut viaţa şi 40 au fost răniţi în urma bombardamentelor la Severodoneţk, principalul obiectiv al actualei ofensive ruse din Donbass. Dar bilanţul ar putea fi şi mai grav deoarece atacurile continuă iar oficialităţile locale nu pot evalua situaţia. Alte cinci persoane au fost ucise în diferite oraşe din regiunea Doneţk, tot în Donbass.

Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei: În Donbass, ocupanţii încearcă să crească presiunea. Acolo este iadul, fără nicio exagerare”.

Rachetele ruseşti au lovit şi alte localităţi ale Ucrainei. Doi oameni au fost răniţi lângă Dnepro, iar la Harkov a fost distrus un punct termic care alimenta un spital. Localnicii spun că în zonă nu se afla niciun obiectiv militar. 

Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei: „Toate acestea pot fi considerate un genocid al poporului ucrainean, pentru care ocupanţii vor răspunde, cu siguranţă, în faţa justiţiei”.

Propaganda rusă prezintă ca pe o mare victorie evacuarea militarilor ucraineni de la uzina Azovstal. Peste 1700 dintre ei ar fi acum prizonierii ruşilor. Soarta lor este incertă: cei mai grav răniţi sunt internaţi în spital, dar alţii au ajuns într-un lagăr improvizat. 

La Moscova, politicienii îi califică drept neonazişti şi cer să fie judecaţi pentru crime de război sau chiar executaţi pe loc. Dar la Azovstal au rămas un număr neprecizat de combatanţi ucraineni, inclusiv ofiţeri. Unul dintre ei a postat fotografia sa în incinta uzinei, cu mesajul “Lupta continuă”.

Iar altul a difuzat chiar un scurt clip video în acelaşi spirit.

„Eu şi luptătorii ne aflăm în incinta Azovstal. Este în curs o operaţiune ale cărei detalii nu le voi dezvălui. Mulţumim întregii lumi, mulţumim Ucrainei pentru sprijin”.

Război Rusia – Ucraina, ziua 86

Pe fondul continuării bombardamentelor, consilierul prezidenţial Mihailo Podoliak, care a participat la negocierile cu Rusia, respinge ideea unei încetări a focului. 

„Deocamdată, negociatorii noştri sunt armele, sancţiunile şi banii”, a scris el pe twitter.

Sprijinul aliaţilor occidentali nu se lasă aşteptat: Grupul celor Şapte mari puteri economice a promis peste 18 miliarde de dolari pentru ca statul ucrainean să nu intre în colaps cu podoliak nu avem, daţi tot ceva de lupte apoi de pe la început unde se vede ministrul ucrainean pe ecran.

Împreună cu instituţiile internaţionale, încercăm să finanţăm continuarea funcţionării statului ucrainean, cu resursele noastre. La rândul său senatul Statelor Unite a aprobat, cu o impresionantă majoritate, ajutorul militar de 40 de miliarde de dolari propus de preşedintele Biden.

Americanii se gândesc să ofere Ucrainei rachete antinavale de ultimă generaţie care să îndepărteze navele ruseşti şi să elimine, astfel, blocada porturilor de la Marea Neagră.

Ucraina şi-ar putea relua astfel exporturile de grâne pe cale maritimă şi întreaga lume ar avea de câştigat. Proiectul anunţat în exclusivitate de agenţia Reuters este totuşi riscant: eventuala scufundare a unei nave ruseşti de către o rachetă livrată de americani poate declanşa o escaladare primejdioasă a războiului.

Sursa: Observatornews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *