VIDEO. Falsul privind prezența unei polițiste din România la protestul Partidului „Șor” din centrul Chișinăului, demontat de către Guvern: „Nu este o problemă să vorbești limba română corect. Da, Poliția vorbește amabil, cărturar cu cetățenii”
Imaginile video „rostogolite” pe rețelele de socializare și care insinuează că la protestele Partidului „Șor” de duminica trecută din centrul Chișinăului ar fi participat o polițistă din România ar reprezenta o tentativă de a manipula opinia publică, fiind vorba de o „dezinformare ordinară”, susține Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Guvernului.
Filmulețul video surprinde o altercație dintre un protestatar și o femeie-carabinier, ultima fiind bruscată de către un bărbat. „Ce faci? Îndrăznești să lovești o fată?”, întreabă polițista implicată în asigurarea ordinii publice în timpul manifestației. „Românii, românii, româncele”, comentează persoana care a făcut filmarea, scrie Ziarul Național.
„Pe rețelele sociale au încercat să divizeze societatea noastră, distribuind video-ul și insinuând că doamna polițistă vorbește prea românește sau este o cetățeancă a României îmbrăcată în uniformă, sau că ar fi un jandarm român prezent la manifestațiile care au fost la Chișinău. Aici trebuie să punctăm foarte clar și tranșant că nu este o problemă să vorbești corect limba română, nu este nimic ieșit din comun, nu este nicio problemă și oamenii știu acest lucru. (…)
Da, există femei în Poliție, carabinieri, salvatori, în toate domeniile, este anul 2023. Să se obișnuiască cei care sunt răuvoitori și, da, Poliția vorbește amabil, cărturar cu cetățenii, în special când este vorba de proteste, în limba română, engleză, rusă și polițiștii cunosc limbile respective. Asta nu trebuie să fie un subiect de falsuri tirajate în spațiul digital”, a declarat Daniel Vodă după ședința de astăzi a Guvernului.
De asemenea, purtătorul de cuvânt al Executivului a amintit, în context, că miniștrii din Cabinetul Recean au aprobat miercuri, 15 martie, avizul la inițiativa legislativă care presupune schimbarea sintagmei „limba moldovenească” în legislația autohtonă cu „limba română”.
Proiectul de lege respectiv urmează a fi votat în lectura a doua de către deputați la una dintre ședințele viitoare ale Parlamentului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!
Da, inteleg ca in RM este socant ca cineva in uniforma sa vorbeasca limba romana. Ce vrei, 80 de ani fratii nostri au fost conditionati, precum celebrul caine al lui Pavlov: nu asculti de ordine decat cand vin in limba rusa! De aceea, rog ca pentru o perioada de tranzit de 10-20 de ani, organele publice sa presare cate un fsio, cate un davai, cate un harasho la fiecare 10 cuvinte romanesti, pana cand se deprinde si cetateanul de rand cu noua situatie.