Internațional

VIDEO. Jack Teixeira, arestat acasă, de FBI. Membrul Grăzii Naţionale din Massachusetts urmează să fie inculpat de divulgare de informaţii clasificate din domeniul apărării

Un membru al Gărzii Naţionale Aeriene din Massachusetts, Jack Teixeira, în vârstă de 21 de ani, o ”persoană de interes” în ancheta cu privire la divulgarea unor documente militare clasificate americane despre Războiul din Ucraina, a fost arestat joi, 13 aprilie, la Dighton, un orăşel rural situat în apropiere de Boston, a anunţat secretarul american al Justiţkiei, Merrick Garland, relatează The Associated Press și News.ro.

Anchetatorii cred că membrul Gărzii, specializat în informaţii, a condus un grup online de discuţii pe care au fost postate documentele.

Garland l-a identificat pe membrul Gărzii ca fiind Jack Teixeira, în vârstă de 21 de ani, şi a anunţat că acesta urmează să fie acuzat de divulgare neautorizată de informaţii clasificate din domeniul Apărări naţionale.

Agenţi FBI s-au dus joi la locuonţa lui Teixeira, la Dighton, în Massachusetts, iar agenţi tactici puternic înarmaţi l-au arestat pe tînăr, care purta un tricou şi pantaloni scurţi, în afara proprietăţii, ”fără incidente”, a anunţat Garland.

De asemenea, el a fost acuzat de divulgarea neautorizată a unor infiormaţii clasificate din domeniul apărării, a precizat Garland.

Era neclar imediat dacă Teixeira avea un avocat să vorbească în numele său.

AP scrie că i-a trimis un mesaj pe telefon mamei sale, dar nu a primit imediat un răspuns.

Agenţi au blocat strada pe care se află casa suspectului.

Cotidianul New York Times (NYT), care l-a identificat joi primul pe Teixeira, scria că un bărbat care stătea în faţa casei tânărului a declarat că ”el are nevoie de un avocat dacă lucrurile continuă aşa. Federalii vor veni curând, sunt sigur”.

Desemnarea lui Teixeira ca suspect principal ridică întrebări cu privire la feleul în care cea mai importantă divulgare de informaţii clasificate din ultimii ani – care continuă prin dezvăluiri zilnice de documente clasfificate – a putut să fie cauzată de către militar atât de tânăr şi cu un grad militar atât de mic.

Administraţia lui Joe Biden depune eforturi, de mai multe zile, să contracareze consecinţele informaţiilor divulgate, care au făcut publice eventuale vulnerabilităţi ale capacităţilor apărării aeriene a Ucrainei şi a evaluări private ale aliaţilor Americii într-o serie de probleme de spionaj.

Garda Naţională nu a confirmat identitatea tânărului, dar a precizat  într-un comunicat că este ”la curent cu ancheta la presupusul rol pe care membrul Gărzii Naţionale Aeriene din Massachusetts l-ar fi putut juca în recenta divulgare de documente clasificate”.

Generalul de brigadă Pat Ryder din cadrul Forţelor Aeriene, un purtător de cuvânt al Pentagonului, a redirecţionat toate întrebările despre acest caz către Departamentul Justiţiei.

Însă a declarat că ”avem reguli. Fiecare dintre noi semnează un acord de confidenţialitate. Aceasta este o faptă penală, o încălcare cu bună ştiinţă a acestor” reglementări.

Administraţia Biden depune eforturi să evalueze consecinţele diplomatice şi în domeniul securităţii naţionale ale divulgărilor încă de când au fost dezvăluite prima oară, săptămâna trecută.

Un purtător de cuvânt de rang înalt al Pentagonului a declarat săptămâna aceasta că această divulgare este ”un risc foarte grav la adresa securităţii naţionale”, iar Departamentul Justiţiei a deschis o anchetă cu scopul de a identifica sursa diculgării.

”Ne apropiem”, a declarat joi, 13 aprilie, presei preşedintele Joe Biden în Irlanda.

El a declarat că este îngrijorat de divulgarea unor documente guvernamentale sensibile şi că ”nu există nimic contemporan de care să ştiu şi să aibă consecinţe mari”.

Departamentul Justiţei a refuzat să comenteze joi.

Este posibil ca divulgarea să început pe un site, Discord, o platformă de socializare populară în rândul jucătorilor de jocuri online.

Site-ul Discord găzduieşte chaturi în timp real de voce, video şi text şi se prezintă drept un loc ”în care poţi să aparţii unui grup şcolar, unui grup de jucători online sau comunităţii artistice mondiale”.

Pe unul dintre aceste forumuri, deschise pentru a discuta despre o serie de subiecte, membrii dezbat despre Războiul din Ucraina.

Potrivit unui membru al chatului, un membru neidentificat a postat documente despre care a spus că erau clasificate, împărtăşite iniţial ca propriile gânduri, iar apoi, începând cu câteva luni în urmă, ca fotografii ale unor documente despăturite.

Discord a anunţat că cooperează cu autorităţile.

Există doar câteva moduri în care informaţiile clasificate divulgate puteau fi accesate, ceea ce putea să ofere indicii critice cu privire la sursă.

De obicei, în briefingurile clasificate, la fel ca în cazul diapozitivelor postate pe Discord, informaţiile sunt împărtăşite în mod electronic.

Acest lucru se realizează fie pe terminale ale unor computere securizate, la care utilizatorii primesc acces în baza acreditărilor pe care le deţin, fie pe tablete care sunt distribuite la briefinguri şi sunt recuperate la final.

Dacă diapozitivele este necesar să fie tipărite, ele pot fi trimise doar la printere securizate, care se ocupă de documente clasificate – şi care păstrează o evidenţă digitală a tuturor celor care au solicitat o imprimare.

Aceste indicii digitale – evidenţa printărilor – îi pot ajuta pe anchetatori să stabilească cine a luat documentele.

În majoritatea fotografiilor documentelor postate online, imaginile sunt ale unor copii pe hârtie care au fost împăturite în patru – ca şi cum ar fi fost puse într-un buzunar.

În zilele de după dezvăluirea divulgărilor, Pentagonul a redirecţionat întrebările despre anchetă către Departamentul Justiţiei, subliniind că este vorba despre o faptă penală.

Chiar dacă persoana care divulgat documentele este un membru activ al armatei americane, Departamentul Justiţiei va conduce ancheta penală până la predarea către Deartamentul Apărării, a declarat AP un oficial din domeniul apărării, sub protecţia anonimatului, din cauză că nu are voie să discute probleme sensibile.

Lucrurile aşa au decurs în dosarele penale anterioare – de exemplu în dosarul a doi puşcaşi marini de la Camp Pendleton, în California, acuzaţi de trafic de droguri şi arestaţi în 2020, precizează oficialul citat.

În cazul în care vinovatul se dovedeşte a fi un civil, Departamentul Justiţiei va desfăşura procedurile, potrivit oficialului citat.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *