UcrainaUE / Nato

VIDEO. Liderii UE își reiterează sprijinul față de ucraineni, de Ziua Independeței Ucrainei

Joi, 24 august, liderii instituţiilor europene i-au felicitat pe ucraineni cu ocazia împlinirii a 32 de ani de la obţinerea independenţei ţării lor, cărora le-au garantat încă o dată sprijinul Uniunii Europene (UE) atât timp cât este necesar în lupta lor împotriva invaziei Rusiei, transmite Agerpres.

”Dragi prieteni ucraineni, în această zi importantă, ziua independenţei voastre, UE este cu voi. Vă vom sprijini atât timp cât este necesar. Sunteţi membri ai familiei noastre europene şi viitorul vostru este cu noi. Steagul UE va flutura deasupra naţiunii voastre libere şi suverane”, a declarat șeful Consiliului European (CE), Charles Michel, în cadrul unui mesaj video postat pe pagina sa de X (fostul Twitter).

De asemenea, într-un mesaj video publicat pe aceeaşi reţea de socializare, și preşedinta Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, care apare îmbrăcată în albastru şi galben, culorile drapelului Ucrainei, a declarat că ”puterea Ucrainei constă în oamenii săi, în curajul, puterea şi perseverenţa lor pentru un viitor de pace şi prosperitate într-o Europă unită”.

În mesajul video adresat preşedintelui Volodimir Zelenski şi cetăţenilor Ucrainei, lidera europeană transmite ”cele mai sincere felicitări fiecăruia dintre voi”, întrucât ”sunteţi o inspiraţie pentru toţi europenii”.

Totodată, politiciana germană le reaminteşte că UE va fi ”alaturi de ei atât timp cât este nevoie pentru ca Ucraina să fie liberă”.

”Împreună vom obţine o pace dreaptă şi durabilă”, spune Von der Leyen, înainte de a-şi încheia mesajul video cu ”Trăiască Ucraina!”.

O formulă de rămas bun care este repetată în mesajele lor şi de şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, şi de preşedinta Parlamentului European (PE), Roberta Metsola, remarcă EFE.

”Astăzi se împlinesc 32 de ani de când Ucraina şi-a recâştigat independenţa, dar au trecut deja mai bine de nouă ani de când Rusia a încălcat suveranitatea Ucrainei (prin anexarea ilegală a provinciei ucrainene Crimeea – n.r.) şi 18 luni de când Rusia a început războiul de agresiune împotriva Ucrainei şi a poporului ucrainean”, declară Borrell în mesajul său video, publicat tot pe X şi în care mai subliniază că ”în fiecare zi ucrainenii luptă cu curaj pentru libertatea şi independenţa lor, pentru democraţie şi pentru valorile pe care le apărăm cu toţii”, potrivit sursei citate.

Borrell mai adaugă că: ”Ucraina se transformă prin reforme-cheie şi avansează pe calea de a deveni membră a Uniunii Europene. Acesta este viitorul Ucrainei şi noi, în Uniunea Europeană, sprijinim Ucraina, Uniunea Europeană sprijină Ucraina şi vom continua să facem acest lucru atât timp cât va fi necesar”.

Și preşedinta Parlamentului European (PE), Roberta Metsola, îşi exprimă aceeaşi dorinţă în mesajul video postat pe aceeaşi reţeaua X: ”Vă doresc pace, libertate, dreptate şi un viitor european prosper. Curajul vostru, hotărârea voastră, hotărârea voastră de a respinge agresorul sunt o inspiraţie pentru Europa şi pentru lume. Suntem alături de voi astăzi şi vă vom fi alături cât va fi nevoie”, a adăugat ea.

Menționăm că cei patru lideri europeni au trimis încă de miercuri noaptea mesaje de sprijin şi încurajare ucrainenilor cu ocazia Zilei Independenţei, când Ucraina aniversează ziua în care s-a separat de URSS în 1991. O sărbătoare la care instituţiile europene s-au alăturat luminându-şi clădirile în albastru şi galben şi au distribuit aceste imagini pe reţelele de socializare.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *