CSI / Rusia

VIDEO. Mercenarii lui Prigojin și-au început activitățile militare în Belarus fără „bucătarul lui Putin”

Mercenari din grupul Wagner au început să îi instruiască pe soldații bieloruși, a declarat vineri ministerul apărării de la Minsk, publicând și un reportaj video care prezintă acest lucru, relatează Reuters și Hotnews.

De asemenea, ministerul bielorus al apărării a publicat o filmare despre care afirmă că arată cum soldați ai țării sunt instruiți de mercenari Wagner la un poligon din apropierea orașului Osipovici, localitate aflată la 90 de kilometri sud-est de Minsk.

„Luptătorii Wagner au acționat ca instructori într-o serie de discipline militare”, a declarat ministerul bielorus.

Cancelaria lui Alexandr Lukașenko a anunțat în seara zilei de 24 iunie că acesta a mediat un acord între Kremlin și Evgheni Prigojin, șeful mercenarilor Wagner, pentru ca acesta să pună capăt rebeliunii pe care a declanșat-o în noaptea zilei anterioare.

Dictatorul bielorus a declarat ulterior că mercenarii Wagner ar putea primi o bază militară dezafectată pentru a-și stabili un centru în țara sa însă acest plan a rămas în aer după ce tot el a anunțat pe 6 iulie că Prigojin nu se mai află în Belarus, ci la Sankt Petersburg.

Șeful mercenarilor Wagner s-ar afla la Moscova după rebeliunea eșuată

Lukașenko confirmase anterior, pe 27 iunie, că șeful grupării Wagner a ajuns în țara sa ca parte a înțelegerii pe care a mediat-o în vederea încheierii rebeliunii. Prigojin nu a mai fost văzut în public din seara zilei de 24 iunie, când a plecat din orașul Rostov-pe-Don unde mercenarii Wagner își stabiliseră centrul de coordonare al răsmeriței militare.

Publicația franceză Liberation a scris ulterior, citând surse din serviciile de informații occidentale, că Prigojin nu s-ar afla la Sankt Petersburg, ci la Moscova, unde ar fi reținut de Kremlin. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a confirmat ulterior acest lucru, fără a face însă referire la faptul că șeful „wagneriților” ar fi reținut cu forța.

„Singurul lucru pe care îl putem spune este că președintele a făcut o evaluare a acțiunilor companiei (Wagner) pe front în timpul operațiunii militare speciale (în Ucraina) și, de asemenea, a făcut o evaluare a evenimentelor din 24 iunie (ziua revoltei)”, a declarat acesta reporterilor pe 10 iulie, adăugând că Prigojin a luat parte la întrevederea cu Putin.

„Comandanții au prezentat versiunea lor despre ceea ce s-a întâmplat (pe 24 iunie). Ei au subliniat că sunt susținători și soldați fideli ai șefului statului și ai comandantului suprem în funcție. De asemenea, au spus că sunt gata să continue să lupte pentru Patrie”, a mai spus Peskov la momentul respectiv.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *