CSI / RusiaRăzboiUcraina

VIDEO. „O rată a investiției a naibii de bună”: Cum au distrus ucrainenii un lansator TOS-1A al armatei ruse

„Armata de drone”, numele dat de Ucraina proiectului său de aprovizionare a forțelor armate cu mii de aeronave fără pilot, a reușit o nouă lovitură spectaculoasă împotriva unui lansator de arme termobarice TOS-1A, un echipament al armatei ruse evaluat la milioane de dolari, transmite Hotnews.

Lovitura a fost reușită de unitatea specială „Alfa” din cadrul SBU, Serviciul de Securitate al Ucrainei, cu o dronă kamikaze, atacul fiind surprins atât de imaginile filmate de aeronava fără pilot care a intrat în lansatorul rusesc, cât și o dronă de supraveghere aflată la distanță și care probabil a reperat vehiculul armatei ruse.

Noua lovitură a declanșat un val de ironii pe rețelele de socializare, un utilizator al Twitter notând, de exemplu: „Imaginează-ți să conduci prin spatele frontului ceea ce e în esență un camion mare de combustibil”.

Dată fiind natura spectaculoasă a exploziei, unii analiști militari și observatori ai războiului au concluzionat că lansatorul era încărcat cu un set complet de muniții în momentul în care a fost lovit. Deocamdată nu este clar dacă lovitura a avut loc în cadrul ofensivei din regiunea Zaporojie sau în timpul atacurilor din estul Ucrainei, pe axa Bahmut.

Analistul independent Chris Owen amintește pe pagina sa de Twitter că un sistem TOS-1A ar costa în jur de 6,5 milioane de dolari și că imaginile arată așadar „o rată a investiției a naibii de bună”, ținând cont că drona folosită în atac a costat probabil sub 1.000 de dolari.

Site-ul Oryx care monitorizează pierderile suferite de ambele armate care luptă în Ucraina notează că rușii ar fi pierdut 6 astfel de sisteme de la începerea invaziei în contextul în care se crede că forțele armate ruse aveau în jur de 45 înainte ca Vladimir Putin să declanșeze „operațiunea militară specială” în data de 24 februarie a anului trecut.

O altă înregistrare video apărută pe rețelele de socializare în martie anul acesta a arătat cum tot unitatea specială „Alfa” a SBU a reușit să lovească un lansator TOS-1A tocmai în timp ce acesta își lansa rachetele.

Ce sunt armele termobarice precum cele distruse de unitatea „Alfa” a ucrainenilor

Rusia a folosit astfel de arme termobarice încă de la începutul războiului, inclusiv împotriva unor ținte civile, lucru interzis de legea internațională.

Cunoscute și sub denumirea de bombe de suprapresiune sau explozivi combustibil-aer, armele termobarice sunt un tip de muniție ce funcționează în două etape.

În cadrul primei etape sunt dispersați aerosoli alcătuiți dintr-un material foarte fin – de la explozivi pe bază de carbon la particule metalice. În a doua etapă acest nor de particule dispersate este aprins, creând o „minge de foc”, o undă de șoc uriașă și un vid care poate aspira tot oxigenul din aerul înconjurător, motiv pentru care o altă denumire pentru acestea este cea de „bombe cu vid”.

Unda de șoc produsă de acestea poate dura semnificativ mai mult decât cea cauzată de explozivi convenționali și poate incinera corpul uman.

Ele sunt mai puternice decât munițiile convenționale puternic explozive de dimensiuni comparabile, au mai multe șanse să omoare și să rănească oameni în buncăre, adăposturi și să ucidă și să rănească într-un mod deosebit de brutal pe o zonă largă, motiv pentru care folosirea lor împotriva unor ținte civile este considerată o crimă de război.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *