VIDEO/ Spectaculoasa contraofensivă ucraineană din Harkov lansează „jocul vinei” la televiziunile rusești: Propagandiștii se ceartă și se acuză fără precedent în direct
Oficialii și analiștii politici invitați în platou de televiziunile rusești au început să se certe în direct cu privire la persoanele responsabile de prăbușirea frontului din Harkov și ce este de făcut în continuare.
Boris Nadejdin, un fost deputat al Dumei de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, declară că „oamenii care l-au convins pe președintele Putin că operațiunea specială va fi rapidă și eficace, că nu vom lovi populația civilă, că vom intra și garda noastră națională alături de kadîroviți vor aduce ordinea…acești oameni ne-au tras pe sfoară pe toți”.
Life comes at you fast: pundits on Russian TV realize that their military is failing and their country is in trouble. They are starting to play the blame game. Some of them finally understand that their genocidal denial of the Ukrainian identity isn’t working in Russia’s favor. pic.twitter.com/jNNn5xifI5
— Julia Davis (@JuliaDavisNews) September 11, 2022
Fiind întrebat de moderatorul emisiunii dacă aceste persoane există, Nadejdin răspunde că „bineînțeles, președintele Putin nu a stat pur și simplu să se gândească ”de ce nu încep o operațiune specială”?”.
„Cineva i-a spus că ucrainenii se vor preda, că vor fugi, că vor să se alăture Rusiei. Cineva trebuie să îi fi spus astea. Ei au spus aceste lucruri și la TV”, insistă Nadejdin, adăugând că acum, Rusia se află în punctul în care trebuie să își dea seama că se confruntă în Ucraina cu o armată redutabilă și că aceasta va fi imposibil de învins cu metodele și resursele limitate de care dispune o „operațiune militară specială”.
Vă amintim că Vladimir Putin nu a declarat în mod oficial război împotriva Ucrainei pe 9 mai, când Rusia a celebrat Ziua Victoriei în al Doilea Război Mondial, act ce i-ar fi permis să decreteze mobilizarea generală.
Fiind întrebat dacă sugerează decretarea mobilizării generale, Nadejdin răspunde că sugerează „discuții de pace cu privire la oprirea războiului” și trecerea la rezolvarea problemelor politice.
Contraofensiva din Harkov încinge spiritele la televiziunile rusești
„Nu pot exista niciun fel de negocieri cu regimul nazist al lui Zelenski”, intervine deputatul Serghei Mironov, președintele partidului O Rusie Justă, considerat ca făcând parte din opoziția nominală controlată de Kremlin.
„Regimul nazist al lui Zelenski trebuie distrus”, mai adaugă acesta înainte de a fi întrerupt de Nadejdin care insistă că Rusia trebuie să decreteze mobilizarea generală sau să iasă din Ucraina.
„Vladimir Vladimirovici [Putin] a spus recent că ”nici măcar n-am început”. Vom începe când va trebui să o facem. Nu avem nevoie de mobilizare”, continuă Mironov.
„Mă scuzați, dar ce așteptăm?” intervine și analistul politic Viktor Olevici. „Spuneți că totul decurge conform planului. Chiar credea cineva în urmă cu 6 luni că plănuiam să părăsim [orașul] Balakleia, să respingem o contraofensivă în apropierea Harkov, să nu putem să luam Harkov și să părăsim Balakleia?”, întreabă acesta.
Sâ,mbătă, ministerul rus al Apărării a anunțat că a decis retragerea trupelor din zonele de fapt cucerite de ucraineni în vederea „regrupării” acestora în regiunea Donețk aflată la sud de Harkov. Anunțul a venit după ce reușitele înregistrate de forțele armate ale Ucrainei au fost pe larg relatate de bloggerii militari ruși pe canalele lor de Telegram, unde au sute de mii de urmăritori.
„Nu uitați, luptăm împotriva unui bloc NATO. Aceasta este o armată serioasă și armele lor sunt serioase”, insistă Mironov în emisiune, din nou întrerupt de analistul politic care spune că serviciile de informații rusești ar fi trebuit să prevadă acest lucru.
Serghei Narîșkin, directorul Serviciului de Informații Externe al Rusiei, afirma la jumătatea lunii martie că președintele Vladimir Putin a luat decizia de a invada Ucraina pe baza unei evaluări „extrem de precise” a situației din Ucraina și din lume.
„Războiul este război, nu poți prezice totul, dar trebuie să continuăm până la victoria noastră”, concluzionează însă deputatul Serghei Mironov.
Acuzații lansate în direct de invitații televiziunilor din Rusia
„Războiul este o noțiune foarte complexă, el are componente politice și psihologice. În ultimele câteva zile ni s-a dat o lovitură psihologică severă. În ceea ce-l privește pe Nadejdin, care nu este camaradul nostru, te îndemn din nou să ai grijă la limbaj”, intervine și Alexandr Kazakov, un alt deputat al Dumei de Stat, acuzându-l pe interlocutor că vorbește de „războaie coloniale”, un lucru inacceptabil pentru Moscova.
Ca parte a tentativelor sale de a-și extinde influența în Africa, Rusia a început să afirme tot mai vocal că, spre deosebire de statele occidentale, ea nu a avut niciodată colonii și nici politici de colonizare. Istoricii nu sunt tocmai de acord cu această evaluare a situației.
„Ca un politician cu o asemenea experiență nu te poți uita la întregul teatru de război, care include Europa de Vest și Statele Unite? Chiar crezi că am dat buzna peste graniță și încercăm să mușcăm o bucată din teritoriul lor (al ucrainenilor)?”, continuă Kazakov cu întrebările acuzatoare.
„Un război global este în desfășurare, aceasta este doar o bucățică a sa”, continuă el.
Nadejdin în contrazice: „sper că un război global nu începe dar dacă începe echilibrul puterii nu va fi în favoarea noastră”.
Certurile continuă timp de mai multe minute.
Sursa: Hotnews.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!