ExterneRăzboi

VIDEO/ Ucraina a început exercițiile de intervenție în caz de dezastru, lângă centrala nucleară Zaporojie

Miercuri, 17 august, autoritățile ucrainene au efectuat exerciții de intervenție în caz de dezastre, în urma bombardamentelor repetate la centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa, în prezent ocupată de trupele lui Putin.

Situația din Zaporojie a devenit din ce în ce mai tensionantă, iar Kievul și Moscova se acuză reciproc de atacuri în apropierea centralei în ultimele zile și de implicare în ceea ce numesc ”terorism nuclear”.

Astfel, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, care dorește stabilirea unei zone demilitarizate în jurul centralei pentru a evita o potențială catastrofă, se va întâlni, astăzi, 18 iulie, cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și cu președintele turc Tayyip Erdogan pentru discuții.

Ucraina va mai face o serie de exerciții

În cadrul exercițiilor de urgență, primii respondenți ucraineni au îmbrăcat echipamentul de protecție complet și apoi s-au ocupat de o persoană care pretindea că este o victimă. După ce echipa a efectuat o scanare a radiațiilor, au așezat pacientul pe o targă, l-au acoperit cu o peliculă argintie lucioasă și apoi l-au urcat într-o ambulanță.

Primii respondenți au fost ei înșiși verificați pentru radiații înainte de a fi spălați cu furtunul și de a se debarasa de echipamentul lor. Exercițiile vor fi repetate în zilele următoare, au declarat autoritățile, potrivit Reuters.

Ministrul ucrainean al Energiei, Herman Halușcenko, a declarat că guvernul său este foarte îngrijorat de siguranța centralei de la Enerhodar, în sud-estul țării.

„De aceea suntem aici, de aceea am creat acest grup”, a declarat Halushchenko reporterilor.

Centrala de la Zaporojie, condusă în continuare de tehnicieni ucraineni

Ucraina și Rusia au declarat că doresc ca inspectorii Agenției Internaționale pentru Energie Atomică să viziteze centrala. Șeful agenției, Rafael Grossi, a precizat că este pregătit să conducă o misiune, transmite Stirileprotv.ro.

„Ei trebuie să dea o estimare tehnică asupra a ceea ce se întâmplă, pentru că pur și simplu nu avem informații concrete despre ce se întâmplă în interior”, a mai menționat Halushchenko.

Menționăm că centrala este încă condusă de tehnicieni ucraineni, chiar dacă ocupanții ruși au capturat-o în luna martie, în timpul primelor etape ale invaziei sale în Ucraina.

Ucraina dar și aliații săi acuză Rusia că duce un război de cucerire de tip imperial.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *