(Vizita Patriarhului Kiril) „Preoţii ruşi au mers întotdeauna din urma tancurilor şi le-au binecuvântat”
Totuși, oficial, vizita este motivată prin celebrarea a 200 de ani de la înfiinţarea și integrarea Eparhiei de Chișinău la Biserica Ortodoxă Rusă și urmează să aibă loc între 7 și 9 septembrie a.c.
Deși intenția patriarhului de a participa la acest eveniment nu ne surprinde, luând în considerare numărul majoritar al entităților bisericești din Republica Moldova care fac parte din Mitropolia Moldovei (1281 la număr), subordonată Rusiei, scopul vizitei stârnește controverse și dezbateri aprinse în rândul societății civile.
Cine-i organizatorul de facto?
Motivul care revoltă cel mai mult o parte a opiniei publice este acela că guvernul şi-a asumat răspunderea pentru această vizită, instituind un „Comitet organizatoric”, format din 15 membri, condus de secretarul general-adjunct al executivului, Eduard Bănăruc. A fost constituit în urma unei discuții dintre reprezentanţii Ministerului de Interne, Departamentului Situaţii Excepţionale şi ai Mitropoliei Moldovei. „Cheltuielile sunt asumate exclusiv de Mitropolie, iar guvernul și alte instituții de stat își asumă responsabilitatea pentru asigurarea și menținerea ordinii publice”, afirmă Nicu Cârlig, ofițerul de presă al Mitropoliei Moldovei. Conform serviciului de presă al Cancelariei de Stat, „vizita nu prevede cheltuieli financiare din bugetul public. Printr-o dispoziție a premierului Leancă, a fost creat un comitet organizatoric, care se va ocupa doar de buna organizare și logistica evenimentului. Asta înseamnă asigurarea securității Patriarhului, ceea ce nu presupune alocarea unor mijloace financiare suplimentare”.
În același timp, secretarul Mitropoliei Moldovei, Vadim Cheibaș, neagă faptul că statul s-ar ocupa de organizarea vizitei patriarhului și, potrivit lui, Consiliul organizatoric participă „la asigurarea ordinii publice și aspecte de genul acesta”. Totuși, secretarul se contrazice afirmând că „este vorba de un înalt oaspete, iar statul a considerat că trebuie să se implice, în așa fel încât manifestația să decurgă conform unor rigori”. Conform secretarului, patriarhul rus a fost invitat de Mitropolia Moldovei, fără a se consulta, în prealabil, cu guvernul. Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a fost informat despre respectiva vizită la 7 august de către mitropolitul Moldovei, ÎPS Vladimir.
„Sfânta” Putere Politică
Deși secretarul Mitropoliei Moldovei, Vadim Cheibaș, asigură că motivul vizitei este unul strict ecleziastic, și anume, cel de a sărbători aniversarea a 200 de ani de la înfiinţarea Eparhiei Chişinău, patriarhul va avea întâlniri şi cu oficialii de la Chişinău. Serviciul de presă al Mitropoliei Moldovei transmite că programul vizitei a fost definitivat, însă va fi dat publicității în preajma evenimentului, astfel nu se cunoaște cine vor fi acei oficiali sau despre ce urmează să se discute. Totuși, reprezentanţii Mitropoliei spun că nu vor aborda tema aprobării legii egalităţii de şanse, pe motiv că este o chestiune internă.
De cealaltă parte, Nicu Popescu, analist la Institutul Uniunii Europene pentru Studii de Securitate din Franța a menționat că, oficial, biserica este separată de stat, în timp ce realitatea politică este alta. „Majoritatea populației este ortodoxă, iar biserica este instituția cu cea mai mare încredere în rândul populației. Liderii R. Moldova merg la biserică de Paști și se poziționează ca fiind religioși, indiferent de faptul dacă sunt sau nu credincioși. Absolut toți politicienii au tratat relația cu biserica într-o manieră foarte prudentă. De facto, Mitropolia Moldovei întotdeauna a avut o relație specială cu absolut toate guvernele și liderii RM, manifestată și prin faptul că mitropolitul are mașină cu numere guvernamentale și pașaport diplomatic”, explică analistul politic Nicu Popescu.
„Este o situație care trebuie coordonată cât mai inteligent”
În același timp, avocatul Alexandru Arseni asigură că „implicarea statului în organizarea acestei vizite contravine Constituției, în care scrie foarte clar că biserica este separată de stat. Nu ține de competența guvernului coordonarea unor asemenea evenimente, ci sărbătorile naționale. Vizitele între clerici au statutul lor și reglementările bugetare”.
Nicu Popescu mai precizează că este o vizită normală și deloc surprinzătoare, în sensul în care majoritatea bisericilor din Moldova face parte din patriarhatul moscovit. „Place sau nu, aceasta este o realitate politică și religioasă. Evident, această vizită are și o conotație politică, în contextul în care biserica și statul din Rusia sunt într-un parteneriat foarte strâns. Din perspectiva RM, este o situație care trebuie coordonată cât mai inteligent. Pe de o parte este clar că Moldova are interesul să evite potențiale tensiuni cu Rusia, inclusiv în ajunul Summitului de la Vilnius și a semnării Acordului de Asociere”, afirmă analistul.
Încă o Mitropolie la Tiraspol?
Dacă în cadrul ultimei sale vizite în Moldova, patriarhul rus nu a ajuns la Tiraspol, atunci în acest an, cea mai mare parte a vizitei, 8-9 septembrie, se va desfășura în capitala separatistă. Mai mult, pregătirile pentru aceasta au demarat demult. Tiraspolul a fost împânzit cu pancarte de bun venit, se repară drumurile pe care va circula cortegiul, se face curăţenie pe tot itinerarul deplasării prin regiune, scrie presa transnistreană.
„Prin vizita patriarhului la Tiraspol, Transnistria va înceta să mai fie văzută doar ca un depozit de tancuri și coniac, ci se va înfățișa și ca spațiu spiritual și încă unul vrednic de o atenție deosebită din partea primului ierarh. Din păcate, Chișinăul nu a făcut nimic pentru a spiritualiza dialogul cu Tiraspolul și din această cauză a pierdut”, scrie preotul Savatie Baștovoi, cu referire la conflictul transnistrean.
Pe fundalul zvonurilor despre o eventuală înființare a unei mitropolii în Transnistria, Mănăstirea Noul Neamț a fost vizitată, recent, de doi înalți ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Ruse, arhiepiscopul Sava de Tiraspol și episcopul Serghie, vicarul patriarhului Moscovei. Deși clericii afirmă că vizita a comportat un caracter neprotocolar și a durat puțin, se presupune că a avut loc în legătură cu apropiata vizită a patriarhului rus. Despre aceste zvonuri scrie preotul Grigorie Hotiniul că s-ar „pregăti înregistrarea oficială a unei noi Mitropolii Ortodoxe feroce, care va muşca cu putere şi cu lăcomie din cele două structuri principale ale Ortodoxiei basarabene: Mitropolia Moldovei şi Mitropolia Basarabiei”.
„E posibilă înființarea unei mitropolii la Tiraspol, dar nu am zis nimic nou: e un scenariu discutat chiar și în presa națională încă din 2001. Că vizita patriarhului și tot arsenalul politic pe care îl presupune va aduce și o notă de imprevizibil și de critici e normal”, adaugă preotul Baștovoi.
În același timp, Mitropolia Moldovei neagă categoric speculațiile conform cărora vizita Patriarhului Kiril în regiunea transnistreană ar duce la crearea unei noi mitropolii în stânga Nistrului. „Pentru a preveni orice interpretări eronate ulterioare, subliniem faptul că Episcopia de Tiraspol și Dubăsari este și rămâne parte componentă a Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove, iar zvonurile cu caracter secesionist nu au nicio acoperire”, transmite serviciul de presă al Mitropoliei.
Patriarhul Kiril va veni la Chişinău pe data de 7 septembrie, în jurul orei 15, şi va sta până pe 9 septembrie. În aceste trei zile, el va participa la ceremonia dedicată serbării înfiinţării Eparhiei Chişinăului, care se va desfăşura la Palatul Naţional. Apoi va vizita Mănăstirea Căpriana şi, ulterior, va merge în Transnistria.
Alexandru Arseni:
Ce se serbează? 200 de ani de când am fost ocupați? Noi am fost creștini înaintea înfiinţării Eparhiei Chişinăului. De fapt sunt 200 de ani de la ruperea în două a Bisericii Ţării Moldovei. Preoții ruși au mers întotdeauna în urma tancurilor și le-au binecuvântat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!