Vladimir Putin a dispus elaborarea unui nou program de reƮnarmare a Rusiei
‘ForČele armate Či celelalte unitÄČi trebuie sÄ primeascÄ armament Či echipamente moderne care sÄ le permitÄ sÄ apere eficient Rusia în faČa ameninČÄrilor militare potenČiale’, a declarat Putin, conform mass-media ruse.
Liderul de la Kremlin a solicitat executivului sÄ pregÄteascÄ rapid primele propuneri, iar pânÄ la 1 iulie 2017 sÄ prezinte proiectul final în vederea aprobÄrii.
Putin a admis cÄ elaborarea noului program de reînarmare a fost amânatÄ timp de doi ani, decizie pe care unii comentatori au pus-o pe seama recesiunii profunde ce afecteazÄ economia rusÄ de la sfârČitul anului 2014.
Liderul rus a insistat cÄ noul program trebuie sÄ urmeze etapele celui precedent Či ‘toate angajamentele bugetare Či planurile privind apÄrarea Či securitatea naČionalÄ trebuie aplicate fÄrÄ întârziere’.
În pofida crizei economice, Putin a susČinut costisitorul program de reînarmare cu argumentul cÄ o armatÄ modernÄ este o garanČie nu doar a apÄrÄrii naČionale, ci Či a independenČei politicii externe a ČÄrii.
Aripa liberalÄ a guvernului a susČinut de mai multe ori diminuarea bugetului apÄrÄrii pentru a nu fi afectate programele sociale.
În cadrul programului de reînarmare ce se încheie în anul 2020, Putin a ordonat suplimentarea bugetului pentru modernizarea ForČelor Armate, sumele fiind alocate în special programului rachetelor balistice cu lansare de pe submarine, respective rachetele Bulava, precum Či flotei de nave de luptÄ Či submarine, flotÄ neglijatÄ dupÄ destrÄmarea URSS.
Putin nu a ezitat sÄ califice drept ‘impresionante’ aceste proiecte de echipare a armatei, care va primi zeci de rachete intercontinentale capabile sÄ treacÄ de scutul american antirachetÄ.
Planurile militare ale SUA Či extinderea NATO pânÄ în apropierea graniČelor Rusiei sunt principalele ameninČÄri menČionate în doctrina militarÄ aprobatÄ în anul 2014 de preČedintele Putin. Acesta din urmÄ susČine cÄ Rusia va rÄspunde ameninČÄrilor, dar fÄrÄ sÄ se lase atrasÄ într-o cursÄ a înarmÄrilor cum a fost cea de pe vremea RÄzboiului Rece Či care, conform multor analiČti, a provocat prÄbuČirea Uniunii Sovietice.
La sfârČitul anului trecut, Putin a aprobat Či o nouÄ strategie de securitate naČionalÄ valabilÄ pânÄ în anul 2020, ce permite folosirea forČei în cazul în care diplomaČia eČueazÄ.
Sursa: Agerpres
FiČi la curent cu ultimele noutÄČi. UrmÄreČte TIMPUL pe Google News Či Telegram!