Spre UE

Vrem în Europa, dar fără să-i „supărăm” pe ruși? Comisia Europeană constată că R. Moldova nu s-a aliniat sancțiunilor împotriva Rusiei și Belarusului

Comisia Europeană observă că R. Moldova nu s-a aliniat la sancțiunile impuse Rusiei și Belarusului, deși țările candidate la aderare „au obligația de a se alinia progresiv la declarațiile Uniunii Europene și de a aplica măsuri restrictive atunci când și acolo unde este necesar”.

Aceasta este una dintre constatările din cea de-a doua parte a raportului Comisiei Europene din luna iunie 2022, care a fost consultat de Europa Liberă și urmează a fi publicat curând.

Evaluarea Comisiei Europene arată că R. Moldova are o rată de aliniere de 60-80% la declarațiile și măsurile restrictive ale politicii externe și de securitate comune.

Autorii raportului constată că alinierea la măsurile restrictive ale UE necesită mai multe eforturi din partea Republicii Moldova, observând și „o îmbunătățire recentă a ratei de aliniere a declarațiilor”.

Totuși, la capitolul referitor la politică externă, securitate și apărare, din care face parte și alinierea la sancțiuni, R. Moldova a primit calificativul „moderat bine pregătită”.

Solicitat de Europa Liberă, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Daniel Vodă, a declarat că instituția nu va face comentarii pe capitole aparte până când raportul nu va fi făcut public de instituțiile europene.

R. Moldova nu s-a alăturat sancțiunilor împotriva Rusiei, motivând că, din punct de vedere economic, acestea ar putea avea ca efect oprirea livrărilor de gaze rusești și alte consecințe pe care economia moldoveană nu le-ar putea suporta. Autoritățile de la Chișinău insistă, totodată, că respectă sancțiunile impuse de UE în urma invaziei Rusiei în Ucraina.

Ambasadorul european la Chișinău, Janis Mažeiks, declarase, primăvara trecută, că UE și-ar fi dorit o aliniere „mai pronunțată” a Republicii Moldova la sancțiunile internaționale impuse Rusiei pentru războiul din Ucraina, dar îi înțelege reticența.

În retrospectiva diplomatică a anului trecut, diplomația de la Chișinău a subliniat că „din prima zi a războiului Rusiei împotriva țării vecine, R. Moldova a fost, este și va fi solidară cu Ucraina”.

Europa Liberă

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

  1. Si uite asa RM da cu piciorul la o sansa o data la o mie de ani. Inainte de razboi credeti ca RM era invitat sau Ucraina sa adere la UE. Pai daca facea reforme in 20 de ani intra, dar vad ca nu doreste asta, nici nu iese din CSI. Pacat de Georgia ca ei meritau sa fie invitati, nu RM

  2. UE trebuie sa nu mai discute cu maldavistan pana nu iese din CSI. Nu poate pune restrictii fiind in CSI pentru ca exact aci lovesc sanctiunile. Politica vitelului la 2 vaci loveste din nou maldavanii. Rusine sa luati pomeni de la euriopeni de placere si sa si-ontraga cu rusii de placere.

  3. Dashi trebuie sanctiuni contra la fratii nostri rusi? Noi cu dansii ne avem maladetz, iar cu fascistii tot maladetz, cata vreme ne da bani. Suntem indepindenti si sujem la toata lumea!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *