Actualitate

Zeci de nave încărcate cu gaze naturale lichefiate stau la coadă în largul coastelor europene. Capacitatea europeană de preluare e depășită

Zeci de nave care transportă gaze naturale lichefiate (LNG) așteaptă în largul coastelor Spaniei și ale altor țări europene, neputând găsi locuri sigure pentru a descărca din cauza faptului că instalațiile de primire sunt pline, transmite Reuters.

Europa se confruntă cu această nouă provocare deoarece Rusia a redus constant fluxurile de gaze, iar Occidentul a trecut la importuri masive de LNG. Sosirea mai multor nave cu gaze a scos la iveală lipsa de capacitate de „regazeificare” a Europei.

Există mai mult de 35 de nave încărcate cu LNG care așteaptă în largul Spaniei și în Marea Mediterană, cu cel puțin opt nave ancorate numai în largul golfului Cadiz, au menționat luni comercianți, analiști și surse de la terminalele LNG care cunosc situația.

Spania pune la dispoziție doar șase sloturi la terminalele sale de regazificare pentru încărcături în această săptămână, a menționat o sursă comercială, mai puțin de o cincime din varietatea de nave care stau la coadă în largul coastelor sale.

Blocajele au fost agravate de scăderea cererii industriale din Europa. În plus, consumul casnic de gaze din Spania este mult mai mic decât estimările din cauza căldurii neobișnuite.

În plus, unele nave sunt pregătite să își vândă încărcătura la un preț mult mai bun, pe măsura ce iarna va duce la creșterea cererii și la scumpirea produselor.

În cazul în care întârzierile vor persista, aceste nave ar putea începe să caute alte porturi în afara Europei pentru a-și descărca încărcătura.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Timpul.md şi pe TELEGRAM!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *