Actualitate

Zelenski: „Ce fac trupele ruse la Mariupol reprezintă o crimă împotriva umanităţii”

„Ceea ce fac trupele ruse la Mariupol reprezintă o crimă împotriva umanităţii, ceva ce se derulează în direct sub ochii planetei”, a declarat Zelenski într-o intervenţie în format de videoconferinţă în parlamentul danez, acuzând Moscova de bombardarea deliberată a locurilor unde se adăposteau civili în oraşul asediat din sud-estul Ucrainei.

„Ei chiar aruncă în aer adăposturi, deşi ştiau foarte bine că acolo se ascund civili, femei, copii, bătrâni”, a afirmat preşedintele ucrainean în faţa premierului şi a deputaţilor din această ţară scandinavă.

O rachetă rusească a lovit marţi dimineaţă clădirea administraţiei regionale din Mykolaiv (Nikolaev), în apropiere de Odesa.

„Din câte ştim acum, şapte persoane au fost ucise, iar alte 22 rănite, în timp ce oamenii mai caută încă sub dărâmături potenţiali supravieţuitori”, a afirmat Zelenski.

„Nu erau obiective militare la Mykolaiv, locuitorii acestui oraş nu prezintă nicio ameninţare pentru Rusia. Dar chiar şi aşa, la fel ca toţi ucrainenii, şi ei au devenit ţinta trupelor ruse”, a denunţat liderul de la Kiev.

Preşedintele Ucrainei a cerut Europei şi Danemarcei să-şi apere valorile în faţa Rusiei

„Ce se poate spune despre protecţia drepturilor omului şi libertăţii pe continentul european, când nu este nicio crimă împotriva umanităţii care să nu fi fost comisă de ocupanţi?”, a întrebat el retoric, acuzând în special forţele ruse pentru comiterea de violuri.

Amintim că Curtea Penală Internaţională (CPI), cu sediul la Haga, a deschis la 3 martie o anchetă privind acuzaţiile de crime de război în Ucraina. Zelenski, care s-a exprimat în faţa a zece parlamente occidentale, urmează să aibă o intervenţie miercuri, la ora locală 14:00 (12:00 GMT), în legislativului norvegian.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.