Ziua Absolvenţilor la Liceul „Lucian Blaga” din Tiraspol
Nu-mi văzusem profesorii de zece ani, de când plecasem de la Şcoala medie nr. 20 din Tiraspol, ca să-mi urmez studiile liceale la Chişinău. De atunci, şcoala mea a trecut prin nenumărate încercări, mai ales în 2004, când autorităţile nelegitime transnistrene au atacat-o făţiş, confiscându-i arhiva şi ameninţând-o cu lichidarea. Din fericire, ea a rezistat, ba chiar a renăscut, devenind liceu şi purtând până în prezent numele marelui poet ardelean Lucian Blaga.
Clădirea de un roz nostalgic a fostei şcoli m-a întâmpinat cu uşa deschisă şi cu drapelul naţional al RM în hol. Începusem să recunosc scările, cancelaria, cantina… Dar, fiind Ziua Absolvenţilor, era imposibil să nu mă întâlnesc şi cu foşti mei dascăli – oameni de un curaj deosebit, care au rezistat tuturor atacurilor pentru a-şi apăra interesele naţionale în stânga Nistrului. Ne-am revăzut cu toţii, colegi şi profesori, şi ne-am împărtăşit amintirile comune ale unor ani frumoşi, care au rodit ulterior în caractere şi personalităţi. „Este o zi foarte însemnată pentru mine, deoarece se cunosc greutăţile prin care a trecut şcoala noastră, dar şi preţul pe care l-am plătit pentru a ne apăra demnitatea şi limba română. Chiar zilele astea, după ce am răsfoit documentele din arhivă, care ne-au mai rămas, m-am simţit pe bună dreptate un om împlinit. Am înţeles că majoritatea foştilor noştri elevi şi-au găsit rostul în viaţă şi au demonstrat că au verticalitate. Astăzi, văzând cum fiecare şi-a îndeplinit tema pentru acasă, constat cu bucurie că munca noastră are continuitate”, ni s-a adresat Ion Iovcev, directorul Liceului „Lucian Blaga”.
Întâlnirea a fost marcată şi de un program cultural: cu dansuri, cântece şi concursuri. Apoi, elevii din clasa a XII-a s-au sfătuit cu absolvenţii la ce facultate să-şi continue studiile pentru a reuşi în carieră. Dar şi absolvenţii au fost supuşi unor teste, la care trebuia să demonstreze că nu au uitat matematica sau chimia. „După 12 ani de când am terminat şcoala, am decis să vin la Tiraspol ca să-mi revăd măcar o parte din foştii colegi şi profesorii. Observ că aici s-au schimbat multe lucruri. De exemplu, când eram mic, mi se părea că şcoala e foarte mare, iar acum găsesc o clădire mică. În schimb, ea îmi trezeşte sentimente de bucurie şi nostalgie”, a recunoscut absolventul Leonid Sidorov, actualmente director comercial la o bancă din Chişinău. El a menţionat că întâlnirile cu absolvenţii oferă ceea ce le lipseşte reţelelor de socializare, atât de populare astăzi. Adică, comunicarea pe viu şi posibilitatea de a vedea cum au influenţat anii de şcoală dezvoltarea fiecărei persoane.