Ziua Unirii, comemorată alături de poliţişti
Tradiţionalele depuneri de flori, o masă rotundă cu genericul „Hotărârile istorice ale Sfatului Ţării şi integrarea Basarabiei în sistemul interbelic de valori europene”, marşul din centrul capitalei, dedicat aniversării a 92-a de la evenimentul din 1918 şi Hora Unirii jucată în scuarul Operei Naţionale – au fost, menţionând pe scurt, manifestările care au marcat însemnătatea zilei de 27 martie.
Oaspeţii speciali ai evenimentelor de la Chişinău au fost preşedinta Camerei Deputaţilor din România, Roberta Anastase, şi secretarul de stat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni al Ministerului Afacerilor Externe din România, Eugen Tomac. „Gândindu-ne la ziua de 27 martie 1918, trebuie să învăţăm lecţia din trecut şi să privim înainte. Cred că acum drumul pro-european al Moldovei trebuie să fie de neîntors”, a declarat Roberta Anastase. Ea a mai adăugat că „Republica Moldova are ocazia să se racordeze la economia, valorile şi standardele europene, iar sprijinul României nu va lipsi şi nu va întârzia niciodată pe acest parcurs european”.
„Marşul tricolor”, care a avut loc în după-amiaza zilei, a avut o conotaţie specifică. Coloana din sute de tineri, însoţiţi de prieteni şi colegi care îşi fac studiile în mai multe oraşe ale României, a pornit din faţa Academiei de Ştiinţe, fiind „ghidată” – în premieră! – de o maşină a poliţiei. „Re-Unire!” şi „România nu uita, Basarabia e a ta!” au fost principalele slogane care s-au scandat de-a lungul bulevardului Ştefan cel Mare şi Sfânt. Tinerii participanţi, dar şi poliţiştii în civil, care s-au alăturat lor, se arătau entuziasmaţi de faptul că, la fiecare intersecţie de străzi, coloana se completa cu noi susţinători, oameni care simt româneşte şi nutresc Unirea. În acelaşi timp, mulţi dintre chişinăuieni dezaprobau comportamentul manifestanţilor. Majoritatea dintre aceştia nu cunoşteau semnificaţia zilei de 27 martie.
Coloana de români a mers până la clădirea în care activase Sfatul Ţării, unde, în mod simbolic, au dat citire Actului Unirii, iar apoi, pe rând, l-a semnat fiecare participant. La eveniment a participat şi Vlad Pârău, tânărul care a fost expulzat din R. Moldova, în 2008, când era comemorată cea de-a 90-a aniversare a Unirii.
Şi în capitala nordului, oraşul Bălţi, în jur de o sută de persoane au amintit locuitorilor despre fapta lui Ion Inculeţ, Pantelimon Halippa şi colegii lor din Sfatul Ţării. Menţionăm că, atât la Chişinău, cât şi la Bălţi, n-au avut loc conflicte, cu excepţia unor mici incidente verbale…