Caracatiţa: Cine tensionează situaţia din Moldova?
Nume cunoscute: Igor Dodon, Oxana Domenti şi Viorica Cărare
Din 2006, ministrul Economiei, Igor Dodon (azi deputat PCRM – n.n.) a secătuit bugetul statului cu cel puţin 3,5 mln. lei prin intermediul Institutului de Economie, Finanţe şi Statistică (IEFS) a Academiei de Ştiinţe şi Ministerului Economiei. Deşi n-a prestat nicio zi activitate ştiinţifică la institut, ministrul a beneficiat de un salariu de 6000-7000 lei/lunar, plus suplimente consistente. Pe lângă ministru, mulţi alţi adjuncţi de la Ministerul Economiei şi Comerţului, Agenţia Naţională pentru Protecţia Concurenţei, AŞM şi chiar un consilier prezidenţial – Oxana Domenti (azi deputat PCRM – n.n.) au avut şansa unui al doilea job la stat bine plătit.
În perioada 17 martie – 8 aprilie, Direcţia generală control şi revizie a Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC) a efectuat „revizia economico-financiară tematică privind utilizarea conform destinaţiei a mijloacelor financiare publice, precum şi respectarea limitelor de cheltuieli stabilite pentru anii 2007-2008 în cadrul IEFS”. Actul de revizie al CCCEC, în posesia căruia am intrat recent, este datat cu 08.04.09 şi a scos la iveală toate schemele de spălare de bani patronate de ministrul Dodon. La trei luni de la acest control, dosarul s-a rătăcit prin sertarele Procuraturii Generale, iar CCCEC pare să nu mai fie interesat de subiect. Pe de alta parte, ministrul Economiei încearcă să şteargă urmele, insistând ca institutul să fie desfiinţat. Singurul pas înainte care s-a făcut a fost „returnarea” salariilor de către sase din cei 22 de „angajaţi”. Este vorba de Dodon – care a restituit statului 72.657 lei, recunoscându-şi astfel vina pentru însuşire ilicită de bani; ex-directorul institutului Viorica Cărare (azi directorul Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Concurenţei (ANPC) – n.n.) – 70 mii lei; Oxana Domenti – 73 mii lei; Anatol Caragangiu, soţul lui Cărare – 121 mii, şi Petru Cărare, fiul Vioricăi Cărare – 8.890 lei şi Vadim Ceban, sef de direcţie MEC. În total, au fost restituiţi doar 345 mii lei din cei peste 3,5 mln. lei duşi pe apa sâmbetei.
Achiziţii publice fictive
Încă de la crearea noii structuri ştiinţifice, în cercurile guvernamentale se ştia despre schemele de spălare de bani de aici, cu toate astea, institutul a fost ferit de controale. Acum, CCCEC constată că, în perioada 2007-2009, toate concursurile au fost fictive, fiind câştigate doar de firmele lui Caraganciu/Cărare. Formal, la IEFS exista o comisie pentru organizarea şi desfăşurarea licitaţiilor, numai că toţi membrii acesteia figurau şi ca factori de decizie în firmele participante la concurs, respectiv: „Timuş Angela – la Asociaţia „ICRET”, în funcţia de secretar ştiinţific, la SRL „Rabei-Grup”, în funcţia de director adjunct, la SA „ICRET” – expert în domeniul investiţiilor. Afteni Laura – la SA „ICRET”, în funcţia de expert în analiza mediului concurenţial, la SRL „Rabei-Grup”, în funcţia de expert, la „ICRET” – în funcţia de consultant ştiinţific. Maxian Silvia – contabila institutului – este angajată în funcţia de contabil-şef şi la firmele SRL „Internet-cafe”, SA „Centrul Internaţional de Cercetări a Reformelor Economice” (CICRE), SRL „Rabei-Grup” şi la SRL „ICRET”, se spune în documentul citat.
Centrul mai constata că, în multe cazuri de achiziţii, în contabilitate au fost trecute preţuri duble sau triple, sau pur şi simplu echipamentul procurat dispărea. Astfel, la 27.02.2008 s-a creat grupul de lucru pentru achiziţionarea „aparatului color multifuncţional”. Câştigătoare a fost declarată firma „Stronghold”, cu oferta în valoare de 262.357 lei. „Efectuând astfel de tranzacţii, Institutul de Economie, Finanţe şi Statistică a fost prejudiciat de către firma SRL „Stronghold” în sumă de 113.887 lei”, se spune în raportul menţionat.
Nepotism şi suflete moarte
S-a stabilit că la institutul de pe str. Creangă încă din 2006 erau angajaţi în funcţie de cercetători ştiinţifici în cadrul Centrului „Bazele ştiinţifice ale statisticii” opt cetăţeni din România şi anume: Dan Popescu, Carmen Comanciu, Silvia-Cristina Mărgineanu, Lucian Paul, Claudia Adela Ogrean, Viorel Cornescu, Virgil Darii şi Elisabeta Jaba. Nici şefa pe resurse umane, nici un alt angajat nu au putut spune cine sunt „românii”, pentru că niciodată nu i-au văzut. „Iar in explicaţia sa, contabilul-şef al IEFS, Elena Cucireavâi, scrie că salariul lui Jaba Elisabeta, conform dispoziţiei directoarei IEFS Valentina Fetiniuc, împreună cu listele de plată şi banii, se transmitea fostului şef al Secţiei resurse umane, L. Oglindă, actualmente şefa Serviciului economic ANPC (…) Astfel, în perioada anilor 2007-2008, în baza contractelor de muncă încheiate şi conform ordinelor de angajare emise de IEFS nelegitim, au fost calculate şi achitate salarii în suma totală de 2,6 mln. lei”. În plus, raportul abundă şi în contracte ilegale de prestări servicii cu persoane inventate, precum şi în premii şi ajutoare generoase pentru conducerea institutului, sume care depăşesc un milion de lei.
Institutul de Economie, Finanţe şi Statistică a fost creat în 2006. Potrivit surselor noastre de la AŞM, în postul de director – cu ajutorul lui Igor Dodon şi consilierei prezidenţiale Oxana Domenti – a fost promovată Viorica Cărare. Încă de pe atunci, cei doi au început să figureze ca salariaţi ai noii structuri. În plus, mulţi alţi şefi de direcţie din cadrul MEC îşi ridicau un al doilea salariu din bugetul de aici. Totodată, rude ale conducerii institutului, dar şi cercetători români au fost inventaţi peste noapte. În februarie 2007, Viorica Cărare este numită în funcţia de director general al Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Concurenţei, iar locul acesteia la institut este ocupat de Valentina Fetiniuc. Actul de revizie al CCCEC constată că, de fapt, la IEFS va continua să conducă Cărare, prin soţul acesteia – Anatol Caraganciu, profesor universitar la ASEM, iar Fetiniuc va rămâne doar un simplu executant. Un exemplu în acest sens: în toamna lui 2007, Viorica Cărare, împreună cu soţul său, au participat timp de şapte zile la o conferinţă ştiinţifică inventată la Sovata, pe banii statului, desigur. În prezent, la institut sunt angajate alte cinci persoane din cadrul ANPC.
V.B.