Cheltuielile lui Oleg Voronin, subiect de dosar penal
S-a confirmat oficial: numele fiului ex-presedintelui comunist al R. Moldova, Vladimir Voronin, figureaza intr-un dosar penal. Centrul Anticoruptie a anuntat ieri ca a inceput urmarirea penala pe faptul spalarii de bani si evaziunii fiscale in proportii deosebit de mari, in baza materialelor acumulate referitor la disensiunile dintre datele din declaratiile pe venit ale lui Oleg Voronin si cheltuielile efectuate cu cardul sau bancar. Preventiv, este vorba de o suma de 66 milioane de lei, a carei provenienta urmeaza a fi stabilita in cadrul anchetei.
Urmarirea penala a fost inceputa pe semnele componentei de infractiune prevazute in art. 243 al. 3 (lit. b) si art. 244 al. 2 (lit. b) din Codul Penal. Seful adjunct al Directiei generale urmarire penala, Bogdan Zumbreanu, a precizat ca urmarirea penala a fost inceputa pe faptul comiterii infractiunilor mentionate si ca la etapa actuala nici Oleg Voronin si nicio alta persoana fizica sau juridica nu are calitatea procesuala de banuit sau invinuit. Data fiind complexitatea cazului, urmarirea penala va fi efectuata de catre un grup de ofiteri anticoruptie si procurori, a spus Zumbreanu. El a mentionat ca deja au fost inaintate cateva versiuni si ca urmeaza a fi audiati si cetateni ai altor state, dar a refuzat sa faca publice nume de persoane si agenti economici, pentru a asigura secretul anchetei si a nu admite speculatii.
Luni, Voronin Jr. a dat explicatii, mai bine de o ora, in fata ofiterilor anticoruptie referitor la cheltuielile efectuate cu cardul sau bancar. CCCEC s-a sesizat la materialele „Oleg Voronin, un „biet” copil de milioane (de dolari)” si „Bietul Oleg arunca milioane pentru „Bulgari” si „Vouitton”, publicate in TIMPUL la 25 si 28 decembrie 2009. Potrivit investigatiilor noastre, in doar 16 luni – de la 22 ianuarie 2008 pana la 29 mai 2009 – Oleg Voronin a achitat in magazine, hoteluri si alte localuri de lux de peste hotare marfuri si servicii de aproape 8 mln. USD, iar rulajul total al tranzactiilor sale cu cardul bancar a fost in aceasta perioada de aproape 190 mln. de lei. Drept suport pentru aceste articole au servit descifrarile de pe cardurile bancare ale lui Oleg Voronin, in a caror posesie a intrat TIMPUL.
Bogdan Zumbreanu a precizat ca anume aceste cheltuieli sunt in vizorul CCCEC, dar nu a exclus ca in cadrul urmaririi penale ar putea fi verificate si alte tranzactii ale lui Oleg Voronin. Intrebat de ce CCCEC nu s-a autosesizat mai inainte, avand in vedere ca legislatia prevede ca orice tranzactie de peste 500 mii de lei sa fie verificata ca suspecta de spalare de bani, Bogdan Zumbreanu a spus ca acest lucru urmeaza a fi stabilit in cadrul unei anchete interne. Oleg Voronin califica actiunile CCCEC drept o razbunare comandata de actuala guvernare impotriva familiei Voronin, acuzatii respinse de CCCEC, dar si de catre premierul Vlad Filat.
Luni, dupa audierile la Centrul Anticoruptie, Voronin Jr. a declarat presei ca cele publicate de noi nu sunt adevarate si ca va intreba Procuratura cum au ajuns in posesia TIMPULUI informatiile care constituie „secret bancar”, dar a refuzat sa precizeze cat a cheltuit in perioada mentionata si din ce surse si-a alimentat contul de card. Totodata, el a negat ca ar detine controlul asupra celor mai profitabile afaceri, asa cum se vehiculeaza, afirmand ca detine actiuni doar la „Fincombank” (unde este si presedinte al Consiliului bancii) si ca ar fi doar „bogat in suflet”.
Miercuri seara, Oleg Voronin a depus doua plangeri la Procuratura Generala. In prima el solicita sa fie investigat modul in care a avut loc scurgerea de informatii bancare confidentiale referitor la tranzactiile cu cardul sau personal; in cea de-a doua reclama Centrul Anticoruptie pentru ca i-ar fi incalcat prezumtia nevinovatiei prin felul cum a mediatizat audierea sa de catre ofiterii anticoruptie. Oleg Voronin se plange ca astfel ar fi exercitate presiuni asupra sa si a „Fincombank”-ului.
Potrivit Codului Penal, spalarea de bani in proportii deosebit de mari este pedepsita cu detentie de la cinci la zece ani, iar pentru evaziune fiscala in proportii deosebit de mari – cu amenda intre 40-60 mii de lei sau cu inchisoare de pana la trei ani.
P.S. Mentionam inca o data, mai ales pentru colegii de la institutiile media care s-au erijat in avocati ai fiului ex-presedintelui: am publicat descifrarile bancare cu pricina fiind constienti de faptul ca respectiva informatie tine de viata privata a lui Oleg Voronin. Ne-am ghidat de principiul ca – in calitatea sa de fiu al fostului sef al statului, despre care nu o data s-a scris ca ar profita de pozitia tatalui sau pentru a-si gestiona afacerile – Oleg Voronin este, deja, si el o persoana publica. Iar, conform practicii Curtii Europene pentru Drepturile Omului (art. 10 al Conventiei), ziaristul este in drept sa publice o informatie fara a divulga sursa ori fara a o verifica, daca respectiva informatie vizeaza persoane publice sau este de un interes public major. Verificarile de mai departe tin de competenta organelor de ancheta.