ActualitateExterne

Diferențele rămase între Israel și Hamas pot fi depășite în cadrul negocierilor

Statele Unite consideră că diferențele rămase între Israel și Hamas pot fi depășite în cadrul negocierilor privind ultima propunere de încetare a focului a grupării militante palestiniene. Discuțiile se reiau miercuri la CairoSUA: Diferențele rămase între Israel și Hamas pot fi depășite în cadrul negocierilor, potrivit mediafax.

Forțele israeliene au ocupat marți principalul punct de trecere a frontierei dintre Gaza și Egipt la Rafah, orașul din sudul Gaza, unde peste un milion de palestinieni strămutați au căutat adăpost în timpul ofensivei israeliene care durează de șapte luni. Acest lucru a tăiat o rută vitală pentru ajutor în enclavă, unde sute de mii de oameni sunt fără adăpost și înfometați.

La Cairo, toate cele cinci delegații care au participat marți la discuțiile privind încetarea focului – Hamas, Israel, SUA, Egipt și Qatar – au reacționat pozitiv la reluarea negocierilor, iar întâlnirile ar urma să continue miercuri dimineață, au declarat două surse egiptene citate de Reuters.

Directorul CIA, Bill Burns, urma să meargă de la Cairo în Israel în cursul zilei de miercuri pentru a se întâlni cu premierul israelian Benjamin Netanyahu și cu oficiali israelieni, a declarat o sursă familiarizată cu deplasarea sa.

Luni, Israelul a declarat că o propunere în trei etape aprobată de Hamas este inacceptabilă.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a declarat că Hamas a prezentat o propunere revizuită, iar noul text sugerează că lacunele rămase pot fi „în mod absolut închise”. El a refuzat să precizeze care sunt acestea.

De la singura pauză de până acum în conflict, o încetare a focului de o săptămână în noiembrie, cele două părți au fost blocate de refuzul Hamas de a elibera mai mulți ostatici israelieni fără o promisiune de încetare permanentă a conflictului și de insistența Israelului de a discuta doar despre o oprire temporară.

Imaginile filmate marți de armata israeliană au arătat tancuri care treceau prin punctul de trecere de la Rafah, între Gaza și Egipt, iar steagul israelian era ridicat pe partea dinspre Gaza.

Israelul spune că Rafah este ultimul bastion al luptătorilor Hamas.

Oficialul Hamas Osama Hamdan, care s-a adresat marți reporterilor la Beirut, a avertizat că, dacă agresiunea militară a Israelului va continua la Rafah, nu va exista niciun acord de armistițiu.

Armata israeliană a declarat că desfășoară o operațiune limitată în Rafah pentru a ucide luptători și a dezmembra infrastructura folosită de Hamas, care conduce Gaza. Aceasta le-a spus civililor, dintre care mulți au fost strămutați anterior din alte părți din Gaza la începutul conflictului, să meargă într-o „zonă umanitară extinsă”, situată la aproximativ 20 km distanță.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *