Afaceri

Francezul care promovează cultura vinului moldovenesc

Dacă ne uitam peste statisticile din ultimii ani, numărul imigranților este aproximativ același ca și al emigranților. Imigrarea în Moldova ca și în alte țări se petrece din câteva motive: reunificarea familiei, munca, studii, tratamente pe termen lung, activități religioase sau de voluntariat. Un motiv pentru care străinii aleg Moldova este datorită economiei sale care cuprinde domenii noi.

Deși Franța nu se numără în topul țărilor cu imigranți în Moldova, am cunoscut un tânăr originar din Lyon care a ales să trăiască în Moldova.
Matthieu Cartillier este implicat într-un proiect de dezvoltare a ramurii vinicole din Moldova. Startup-urile sunt un bun prilej pentru tinerii antreprenori de a-și prezenta ideile de afacere pentru a obține finanțări. La acest proiect, Matthieu își propune să creeze o aplicație pentru degustările de vin. „Voi fi fericit să concep o aplicație pe care oamenii o vor folosi cu plăcere și le va fi de folos”, ne-a spus tânărul antreprenor. Aplicația „Wine Moldova” va prezenta în primul rând vinurile din Moldova. Aceasta va oferi o opțiune unică pentru degustarea corectă a vinului. Etapele de degustare vor fi indicate în pași, care de regulă o fac somelierii. „Degustatul vinului este ca o joacă. Vinul merită o atenție deosebită. Din acest considerent, vrem ca utilizatorii aplicației să aibă parte de un proces natural”, a adăugat Matthieu.

Chiar dacă în ultimii ani au loc multe evenimente de promovare a vinului, Matthieu spune că ne lipsește o cultură a vinului. În Franța când „servim vinul, noi atragem o atenție specială acestei băuturi. Dedicăm timp să vedem ce gust, arome are vinul, ne jucăm cu el. Scopul meu este să creez o aplicație care îi va ajuta pe oameni să învețe această cultură a vinului”, a spus francezul.

Lucrează în Moldova pentru piața franceză

Făcând o comparație despre consumul de vin din Moldova și Franța, Matthieu ne-a spus că aici lumea consumă foarte mult vin tânăr. Francezii sunt iubitori de vinuri mature de 20-30 de ani. Dragostea pentru vin este cunoscută de fiecare francez în parte. Aceasta se datorează faptului că Franța este cel mai mare producător de vin la nivel mondial în 2014, este firesc că cetățenii acesteia să-și cunoască valorile.
Cu aproape doi ani în urmă, când francezul venea pentru prima dată în Moldova, fiind un absolvent proaspăt în economie, a căutat o piață de desfacere tânără. A găsit atunci o șansă să își încerce abilitățile de antreprenor. Atunci el a fondat o asociație care activează în domeniul IT. Lucrările pe care le face sunt pentru piața franceză. Forța de muncă din Moldova este mai ieftină, taxele sunt mai mici, ceea ce îi oferă lui în prezent o activitate prosperă.

Serviciul de „concierge” poate fi găsit și la Chișinău

O altă afacere pe care încearcă de câteva luni să o dezvolte ține de domeniul deservirii. Datorită experienței sale de străin venit într-o țară nouă, Matthieu încercă să dezvolte un serviciu care nu exista în Moldova. Serviciile de asistență personalizată sunt utilizate în mare parte de străinii care întâmpină anumite dificultăți de acomodare. Printre ele pot fi enumerate achitarea facturilor și a taxelor, servicii de documentare, diverse informații și recomandări, planificări de sărbători sau evenimente private, asistență pe durata evenimentului. „Când ai nevoie de ceva, nu îți mai deranjezi prietenii. Acum poți avea un asistent personal care are grijă de lucrurile tale, pentru care îl plătești lunar. La moment, acest serviciu lucrează numai pentru persoanele străine care vin în țară și le este greu să se descurce pentru început”, a adăugat antreprenorul.
Deși nu este sigur de viitorul acestei mici afaceri în Moldova, Matthieu este gata pentru noi provocări și lansări pe piața economică locală. „Voi încerca lucruri noi până nu voi găsi să fac ceva foarte bun”, a adăugat acesta.

O nuntă l-a făcut să rămână

Moldova i-a oferit și experiențe specifice țării noastre. Și-a dorit să petreacă câteva zile într-o atmosfera rurală. „Este foarte interesant să vezi cum oamenii trăiesc în satele din Moldova. Este ca și cum te-ai întoarce în timp”, a spus tânărul. „Să te trezești dimineața și să ai laptele de vacă proaspăt muls este foarte straniu, dar în același timp și minunat. Pentru mine aceasta este un turism adevărat, decât să vizitezi anumite locuri”, ne-a povestit Matthieu.

El a îndrăgit Moldova datorită oamenilor și felului lor de a fi. Moldovenii trăiesc foarte diferit decât cei din alte țări. O întâmplare amuzantă l-a determinat să rămână aici. Abia sosit la Chișinău, el a observat cum oamenii sărbătoresc o nuntă moldovenească. Curiozitatea l-a făcut să se apropie mai mult de nuntași și să tragă cu ochiul peste geam. Cineva a ieșit de la sărbătoare întrebându-l ce urmărește el. Peste cinci minute era deja în cadrul sărbătorii dansând alături de oaspeți. „Când au auzit că sunt un turist francez m-au invitat să dansez cu ei, să le cunosc obiceiurile. Oamenii de aici vor să împartă cu tine bucuria și momentele frumoase pe care le trăiesc. Anume așa noi, străinii, cunoaștem care este adevărata Moldovă”, a enunțat Matthieu Cartillier.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *