ActualitateEconomie

Începe proiectul care va uni România cu Republica Moldova

Vineri, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat începerea construcției Liniei Electrice Aeriene care va conecta sistemul energetic al Republicii Moldova cu cel al României. Potrivit președintelui moldovean, acest proiect reprezintă unul dintre cele mai importante demersuri de la obținerea independenței.
„Azi începe construcția Liniei Electrice Aeriene de 400 kV pe direcția Vulcănești – Chișinău, care unește sistemul energetic al Republicii Moldova cu cel al României. Este, fără îndoială, unul dintre cele mai importante proiecte de la independență încoace, care reprezintă un punct de cotitură între două etape – o Moldovă vulnerabilă în fața celor care pot închide gazul sau lumina după propriul plac și o Moldovă independentă și liberă să aleagă de unde cumpără energie electrică, la cel mai bun preț și fără presiunea șantajului politic din afară”, a scris pe Facebook Maia Sandu. Linia va avea 158 de kilometri și va fi gata în 2025 „Pentru că guvernările precedente nu voiau să dezlege Moldova de șantaj și dependență energetică, acest proiect a fost amânat timp de decenii. Abia în septembrie 2019, proiectul a fost aprobat de Guvern. Linia electrică, construcția căreia începe din Congaz, va traversa 8 raioane, pe o distanță de 158 de km, și va fi finalizată în 2025. De asemenea, se lucrează la următoarele trei linii de interconectare cu România și Ucraina: Bălți-Suceava, Strășeni-Gutinaș și Vulcănești – Arciz, din regiunea Odesa”, a adăugat președintele Republicii Moldova, potrivit Mediafax.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

comentarii

  1. Ghini uăi, brava. Oare cini vă construiești linia??? Cea mai “bună” companie posibilă, câștigătoare “pi buni” la licitațiile voastre trucate. Curve ordinare, pomanagii ticăloși și căcănari ce sunteți: vreți bani din toate direcțiile și din orice sursă din România dar la lucrări importante trebuie să iasă parandărătul că altfel iese “cine trebuie”. Sper să vă facă indienii o lucrare de s-o pomeniți veșnic.

  2. Nici o bucurie in asta. De ce ? Se spune ca RM va avea de unde alege. Bineinteles ca tot din Transnistria va alege sa cumpere electricitate, intrucat gazul rusesc acolo e aproape gratis si pretul cu care se produce este mic in cmparatie cu ce vand smecherii pe bursa de la Bucuresti. Sau poate va cumpara de la Ucraina, ca tot mai ieftin este ca de la Bucuresti. Alternativa este in cazul in care Rusia bombardeaza linia de transport sau de productie din Ucraina. Dar o alternativa cu adevarat viabila nu reprezinta ce ofera Romania, intrucat pretul este mult mai scump si doar nebun sa fii, incat sa cumperi scump, cand ai ieftin in alta parte. Asta cu “reunirea” este vrajeala, mai ales din gura Maiei Sandu, care a spus ca la 1918 unirea s-a facut cu jandarmii. Pt asta, Maia Sandu nu prezinta nici o credibilitate cand e vorba de unire, cel putin nu pt mine.

    1. Uăi maman cap ai minte ce-ți mai trebuie: prețul la electricitate în respublika pobedist-bolșevikă este de 3,58 sau 3,77 lei maldavinești/kw în funcție de zona în care se distribuie ceea ce reprezintă 0, 934 sau 0,984 RON. În România tariful pentru primii 150 kw este de 0,68 RON iar până la 255 kw este de 0,8 RON. Consider că aceste tarife acoperă 99% din obiceiurile de consum din RM și arată foarte clar că energia electrică este mai ieftină în România decât în pobedistan în orice situație. A nu se uita că prețul real al energiei în România este sub prețurile tarifate subvenționat pe care le-am prezentat mai sus.

      1. Asta e pretul plafonat, nu pretul de pe bursa. Faci o mare confuzie. RM nu cumpara plafonat, ci de pe bursa. Da tu te crezi dastept, nu ca altii. Ce va mai place sa jigniti !

        1. Uăi maman tu de citit citești dar poți să și înțelegi câte ceva din ceea ce citești? Am scris clar: “A nu se uita că prețul real al energiei în România este sub prețurile tarifate subvenționat pe care le-am prezentat mai sus”.
          Și nu e nicio intenție de jignire, e doar o intenție de a prezenta adevărul așa cum e.

    1. Băi bourule, încearcă să înțelegi pe ce lume trăiești și scoate nasul din mentalitatea pobedist-bolșevikă ce vă sufocă colectiv și individual. Nu ești în stare să zici ceva pe românește și o rupi pe păsăreasca voastră molotoivăneascî plină de jargoane rusești. Uită-te în oglindă și admiră cât de ghivol ești. Și sîmti-ti ghini: ești la fel ca 60% din paporul maldaivănesc șî pro.. șî calic șî curvî. Mare papor, mari ”calități”… Tăt normal șî bravo…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *