Externe

Israelul şi Iordania au ajuns la un acord cu privire la noi măsuri pe Esplanada Moscheilor din Ierusalim

Probleme legate de Esplanadă se află în centrul valului de violenţe din ultima perioadă între israelieni şi palestinieni.

Kerry a făcut acest anunţ în urma unor negocieri în Iordania, custodele oficial a ceea ce evreii numesc Muntele Tempului, iar musulmanii Haram al-Sharif.

El a anunţat totodată că Israelul şi-a reînnoit angajamentul de a menţine regulile actuale.

Cel puţin opt israelieni au fost ucişi, iar alţi zeci răniţi în atacuri cu cuţitul sau cu arme de foc comise de palestinieni, în urma unor zvonuri potrivit cărora Israelul ar fi plănuit să schimbe regulile – ceea ce autorităţile israeliene au dezminţit.

De asemenea, peste 50 de plastinieni, inclusiv presupuşi atacatori, au fost ucişi în ultimele săptămâni.

„Primul pas”

Kerry, care se află într-un turneu în regiune, s-a întâlnit sâmbătă, la Amman, cu liderul palestinian Mahmoud Abbas şi a fost primit de către regele Abdullah al II-lea al Iordaniei.

"Toate violenţele şi incitările la violenţă trebuie să înceteze. Liderii trebuie să conducă", a declarat Kerry pentru presă.

Între alte măsuri, el a anunţat o monitorizare video nonstop şi agrementul Israelului de a reafirma rolul istoric al Iordaniei de custode al complexului religios.

"Există probleme suplimentare grave, de securitate şi de altă natură, între israelieni şi palestinieni, care trebuie să fie abordate, dar noi am convenit că acesta este primul pas în vederea creării unui spaţiu care să ne permită să reluăm aceste măsuri şi dialogul", a declarat şeful diplomaţiei americane.

Kerry s-a întâlnit cu premierul israelian Benjamin Netanyahu joi şi a declarat că în cadrul discuţiei au apărut idei care merită explorate.

Secretarul de Stat american urma să plece, sâmbătă seara, către Arabia Saudită, pentru negocieri cu lideri regionali.

Poliţia israeliană a anunţat că a împuşcat mortal un presupus atacator palestinian, sâmbătă, în nordul Cisiordaniei.

Sursa: Mediafax

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *