Literatură contemporană
Te lămurești pe parcurs. Și odată cu lămurirea vine și convingerea: nu poți vorbi despre o carte de poezie (sau despre un autor) doar răsfoind. Nu poți citi 10 poeme din 30 și să spui nu îmi place. E ca și cum l-ai clasifica pe Dostoievski fără să fi citit „Demonii” și „Frații Karamazov”. Lectura integrală e obligatorie. Eschiva răsfoită e o carte cu poante, glumițe, diminutive, sintaxă complicată, citită – e o carte în care se vorbește despre moarte, despre lipsa de sens, despre aparențe, despre a fi (sau nu) rău. Și se „vorbește" foarte bine despre cum e să fii rău.
Volumului nu îi lipsesc condimentele poeziei actuale: cotidian, biografism, nucleu narativ, ba chiar și ceea ce pare să se contureze (dacă mi se permite gluma) într-o poezie a navetiștilor. Cunoscută nouă în special de la mai tinerii Buzu și Țvetov. Și nu mă refer la traseele mari, pendularea între Moldova și România, pe care o știm deja de la Diana Iepure, frații Vakulovski, Dumitru Crudu. Ci experiența obositoare a microbuzelor pe care o trăiesc toți tinerii din suburbii. Poeme de largă respirație ca Aron, Cu viteza cobrei în atac sau Elsa – vin să echilibreze prin poveștile de „dragoste frumoasă" o lume aproape sufocantă, așa cum o vede/simte Vlad Drăgoi.
O carte care mi-a plăcut foarte mult, iar când se întâmplă astfel – la poezie aș aminti aici și „Dispars” a lui Vlad Moldovan (Cartea Românească, 2012), Nordul e o stare de spirit de Gabi Eftimie (Charmides, 2014) – mă gândesc că există multă literatură bună în România. Iar dacă se mai și întâmplă să o putem aduce în Republică, e de-a dreptul sărbătoare. Anul acesta l-am avut invitat pe poetul Bogdan-Alexandru Stănescu la Cenaclul Republica al Bibliotecii Naționale, dar l-am avut și pe prozatorul Cezar Paul-Bădescu. Va urma o întâlnire cu poetul și prozatorul Mihail Vakulovski (în 9 august, la 18.00, Biblioteca Națională și 10 august, ora 16.00, Biblioteca „Hasdeu”). Toți trei invitați cu sprijinul ICR Chișinău.
Iar după întâlnirea cu Mihail Vakulovski se va apropia Salonul Internațional de Carte al Bibliotecii Naționale, unde iarăși avem invitați din România. Vom auzi pe viu lectura din „Eschiva” lui Vlad Drăgoi și vom avea în avanpremieră o lectură din noul roman al lui Cosmin Perța ce va apărea la „Polirom” în septembrie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!