R. Moldova are o datorie publică de 900 euro pe cap de locuitor, iar salariul mediu este 180 euro
Republica Moldova a înregistrat un produs intern brut per capita de aproximativ 1.100 euro ( 1.600 $ ) în anul 2010, şi o datorie publică externă per capita de 900 euro (1300 $).
Grecia are un produs intern brut per capita de 20.400 de euro, dar datoria publică per capita este de 30.000 de euro.
România are un produs intern brut per capita de patru ori mai mic decât al Greciei, dar de 4 ori mai mare decât a R. Moldova, adică 5.500 de euro, dar numai 1.700 de euro datorie publică per capita.
Sorin Paslaru (Ziarul Financiar) se întreabă: "Unde a greşit? Ce a fost deviat în drumul spre dezvoltare al unei ţări care a vrut modernizarea şi într-adevăr s-a modernizat?
Cifrele arată că acumularea datoriei statului într-un ritm nesustenabil, mult mai rapid decât creşterea PIB, a fost un virus letal. Modernizarea a costat prea mult. Investiţiile nu au fost remuneratorii.
Grecia s-a îndatorat cu 200 miliarde euro în ultimii 10 ani, adică a împrumutat câte 20 miliarde de euro în plus pe an. La venituri bugetare de 90 miliarde de euro în 2010, cheltuielile au fost de 114 miliarde de euro.
Diferenţa de 24 de miliarde de euro înseamnă datorie în plus.
Lecţia Greciei este că fiecare euro datorie nesustenabilă de azi înseamnă un minus pentru creşterea economică de mâine.
Exemplul Greciei arată însă că trădarea ţării înseamnă îndatorarea fără limită, nesustenabilă. Grecia este un exemplu de trădare a elitelor.
În cazul României, datoria externă totală a fost de 75% din PIB în 2010, datoria publică externă având o pondere în PIB de 14,6% (22% dacă includem banii de la FMI directionaţi catre BNR). În ce priveste datoria externă a Republicii Moldova, la sfarşitul anului trecut, aceasta era de 4,78 miliarde dolari sau 77% din PIB, sumă din care 1,1 miliarde dolari reprezinta datoria publică.
Datoria publică a Republicii Moldova a crescut în primele patru luni ale anului 2011 cu 76,7 milioane de dolari sau cu 6,9%, ajungând la finele lunii aprilie la 1,19 miliarde de dolari, se menţionează într-un raport al Ministerul Finanţelor. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut creşterea este cu 210 milioane de dolari.
În raportul Ministerului Finanţelor majorarea datoriei este explicată prin intrările de împrumuturi externe, care au depăşit rambursările de credite cu 26,83 milioane de dolari. Totodată fluctuaţia pozitivă a cursului dolarului faţă de alte valute a dus la un salt cu 49,85 milioane de dolari a datoriei.
Timpul.md
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!