ActualitateExterne

‘Suntem siguri că vrem în continuare să numim inteligență ceea ce nu e inteligență? Este o provocare…’

Papa Francisc a primit în audiență comună participanții la simpozionul anual organizat de fundația ”Centesimus Annus Pro Pontifice”. Tema simpozionului de anul acesta: ”Inteligența Artificială și paradigma tehnocrată: cum să promovăm bunăstarea omenirii, grija pentru natură și o lumea de pace”.

O conferință care ”contribuie la creșterea capacității de a înțelege aspectele pozitive ale Inteligenței Artificiale și de a cunoaște, a îmblânzi și a guverna riscurile acesteia, dialogând cu domeniul științei pentru a găsi împreună limitele care trebuie puse inovației atunci când aceasta merge în dauna umanității”. Papa Francisc a întâmpinat cu aceste cuvinte participanții la conferința anuală a fundației ”Centesimus Annus Pro Pontifice”, pe care i-a primit în audiență comună în Cetatea Vaticanului, scrie vaticannews.va.

Dedicată chestiunii Inteligenței Artificiale, conferința fundației menționate a analizat ”oportunitățile și riscurile conexe dezvoltării și utilizării” acestei tehnologii, pornind de la ”o abordare transversală și, mai ales, având o privire antropocentrică și ținând cont de pericolul unei consolidări a paradigmei tehnocrate”. Papa și-a exprimat satisfacția pentru subiectul ales anul acesta, amintind că, în ultima perioadă, el însuși a avut mai multe observații în acest domeniu: de la Mesajul pentru Ziua mondială a păcii (1 ianuarie 2024), în care a pus accentul pe așa-numita ”algor-etică” pentru o dezvoltare etică a algoritmilor, până la recentul summit al Grupului celor Șapte (G7), în care a evidențiat ”aspectele critice” ale Inteligenței Artificiale, subliniind că acest instrument ”este și trebuie să rămână în mâinile omului”.

Papa a enumerat, apoi, o serie de aspecte care au nevoie de noi aprofundări, precum ”responsabilitatea deciziilor luate prin folosirea IA”, oportunele subvenții și reglementarea etică a inovațiilor, transmiterea către noile generații a capacității critice de a folosi aceste instrumente, efectele IA asupra muncii, consecințele IA în domeniul securității și al confidențialității, efectele asupra capacității relaționale și cognitive a persoanelor și, în fine, chestiunea ”enormului consum de energie” care se cere pentru dezvoltarea IA într-un timp în care umanitatea se confruntă cu ”o delicată tranziție energetică”.

La finalul audienței, papa a încurajat participanții să continue cercetările în acest domeniu și a încheiat cu ”o provocare”. ”Suntem siguri”, s-a întrebat papa, ”că vrem în continuare să numim inteligență ceea ce nu e inteligență? Este o provocare… Să ne gândim și să ne întrebăm dacă folosirea improprie a acestui cuvânt atât de important, atât de uman, nu este deja o cedare în fața puterii tehnocrate”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *