Târgul partidelor, organizat în centrul Chişinăului
Evenimentul a fost organizat de Institutul Tineretului Guvernator din R. Moldova, în parteneriat cu Comisia Electorală Centrală. La târg au fost invitate toate organizaţiile de tineret ale partidelor care s-au înscris în cursa electorală şi, deşi a fost o iniţiativă a tinerilor pentru tineri, liderii „bătrâni” ai unor partide nu şi-au permis să lipsească nici ei, implicându-se activ în acţiunile de promovare a formaţiunilor. Dar nu toţi candidaţii au dat curs invitaţiei, de la acţiune lipsind două dintre partidele cu şanse de a accede în Parlament.
În cadrul târgului, şefii organizaţiilor de tineret şi-au prezentat programele electorale, şi-au spus punctele de vedere vizavi de situaţia politică din republică şi nu au ezitat să se atace reciproc, la fel cum o fac şi liderii seniori. Din programele electorale vociferate nu au lipsit promisiunile despre locurile de muncă, unele partide transformându-se aici în adevărate agenţii de angajare în câmpul muncii. Alţii promit salarii mai mari, lichidarea corupţiei, interzicerea fumatului şi a alcoolului, precum şi că vor închide în penitenciare pedofilii.
Sergius Bejenaru, directorul executiv al Institutului Tineretului Guvernator din Moldova, a menţionat că acţiunea are loc în cadrul unei campanii de informare a populaţiei cu privire la alegeri, iar scopul este de a-i convinge pe tineri să participe la alegeri, întrucât în societate „există o atitudine destul de negativă a tinerilor privind liderii politici şi, în general, asupra politicului”. Acesta a ţinut să sublinieze că este un moment oportun pentru a aduna toate partidele ca să-şi prezinte platformele electorale, viziunile, doctrinele.
„În ultima perioadă au apărut foarte multe partide politice şi, respectiv, odată cu apariţia lor societatea s-a divizat şi mai mult, în special tinerii. Acest tip de acţiuni îl percepem ca pe o metodă de consolidare a tinerilor. S-a observat şi astăzi, din discursurile lor, că ei încă se mai atacă unii pe alţii, încă se mai învinuiesc reciproc. Nu aceasta reprezintă cultura politică, nu asta denotă o educaţie politică. Dar ne dăm bine seama că schimbările nu pot surveni peste noapte, ci se cultivă în timp”, a subliniat Sergius Bejenaru.
Vizitatorii s-au arătat încântaţi de acţiune. Ei spun că astfel pot să afle care este platforma electorală a formaţiunilor, ce scopuri urmăresc ele şi să ia o decizie privind candidatul ce urmează a fi ales într-o săptămână.
„Este o idee bună, mai ales că le oferă tinerilor din diferite partide ocazia de a se cunoaşte, de a stabili relaţii mai bune decât cele pe care le au liderii partidelor. Sper că atunci când vor fi ei deputaţi, vor ştie să facă un compromis necesar, nu ca deputaţii de azi”, spune Oleg Zagorodniuc, un vizitator al târgului.
Deşi târgul urma să se desfăşoare întreaga zi în scuarul Arcului de Triumf, unii candidaţi electorali şi-au strâns corturile imediat după discursurile liderilor organizaţiilor de tineret.