Nicuşor Dan continuă narativa sorosistă a integrării Rep. Moldova în UE şi susține direcția atragerii României într-un război care nu îi aparține

Nicușor Dan, primarul Bucureștiului și candidat la președinția României, a declarat recent că România va oferi sprijin Republicii Moldova în procesul de aderare la Uniunea Europeană până în 2030. Nu reunificarea cu România, ci o iluzie despre cum un stat falimentar ca Rep. Moldova, care supraviețuiește din împrumuturi externe, ar putea, la un moment dat să intre în UE. Cu alte cuvinte, vinde gogoși grădinarului.
Mai mult, utilizarea de către Nicușor Dan a termenului “Moldova” în loc de “Republica Moldova” reflectă o neînțelegere crasă a denumirii oficiale a celui de al doilea stat românesc și poate fi interpretată ca o alinierare la propaganda rusă, care urmărește să submineze suveranitatea și identitatea națională a Republicii Moldova.
Îi spunem lui Nicușor ca este esențial să se folosească denumirea completă, “Republica Moldova”. Utilizarea termenului “Moldova” este complet greșită , având în vedere că “Moldova” numele unei regiuni istorice din România. Această distincție este crucială pentru a evita ambiguitățile și pentru a contracara orice narativ care ar putea servi intereselor geopolitice ale altor state.
În ceea ce privește afirmația lui Nicușor Dan conform căreia, în cazul unei invazii ruse în Republica Moldova, România, ca membră NATO, ar lua o decizie operațională adecvată, având în vedere că pe acest teritoriu trăiesc peste un milion de persoane cu cetăţenie română, este important de clarificat că NATO este o alianță defensivă. Conform articolului 5 al Tratatului Atlanticului de Nord, obligația de apărare colectivă se aplică doar în cazul unui atac asupra unui stat membru. Deoarece Republica Moldova nu este membră NATO, o intervenție directă a Alianței în apărarea sa nu este garantată. Astfel, orice decizie în acest sens ar depinde de consensul politic al statelor membre și de circumstanțele specifice ale situației.
Mai mult, îi spunem lui Nicușor Dan că statutul de neutralitate al Republicii Moldova, consfințit în Constituția sa, complică și mai mult posibilitatea unei intervenții militare externe. Orice acțiune de acest tip ar trebui să țină cont de voința autorităților de la Chișinău și de respectarea dreptului internațional. Desigur, Maia Soros Sandu si regimul ei ar găsi o cale de a eluda legea, suntem convinși, dar sperăm că astfel de “inițiative” nu se vor întâmpla în viitorul apropiat sau îndepărtat.
Îi recomandăm candidatului la prezidențialele din România, Nicușor Dan, să devină conștient de implicațiile juridice și politice ale declarațiilor sale privind securitatea regională, pentru a nu alimenta narative care pot submina stabilitatea și suveranitatea statelor din regiune.