Candu: „N-ar mai trebui ca miniştrii să fugă pe la partide pentru opinii, sau doamne fereşte – indicaţii”
El însă menționează că politicul nu are dreptul să se implice în activitatea anchetei și îi cheamă în continuare pe liberal-democrați să se așeze la masa de negocieri.
„Ca o proprie opinie legată de anumite acţiuni din PLDM, risc să vă spun că cel puţin aparent am o presimţire că anumite acţiuni pe care le fac ei, merg spre ideea de a facilita într-un fel sau altul cazul Filat”, declară Andrian Candu într-un interviu pentru portalul de știri www.deschide.md.
El însă menționează că politicul nu are dreptul să se implice în asemenea cazuri. „Politicul nu trebuie să se implice în astfel de cazuri, cu atît mai mult că din câte eu cunosc, în cazul Filat, sunt formate comisii rogatorii, colaborare cu alte instituţii din alte ţări, cu alte agenţii, inclusiv de inteligenţă, pentru colectare de probe, de informaţii şi multe altele. Dacă nu avem încredere în Procuratura noastră, să avem încredere cel puţin în cei străini. Tot din acest motiv am decis şi publicarea raportului Kroll, chiar dacă din punct de vedere profesional nu aveam dreptul s-o fac”, a spus Candu.
Andrian Candu critică comportamentul PLDM din ultimul timp și cheamă formațiunea să se așeze la masa de negocieri. „Ar putea de exemplu PLDM să nu remită comunicate, ci să bată în uşă şi mai ales într-o uşă deschisă şi să se aşeze la o masă a discuţiilor, fiindcă asta e şi problema. Noi parcă vorbim aceleaşi lucruri, dar vorbim în limbi diferite şi mai mult decât atât, uneori ne mai şi dăm cu cotul. Ori noi suntem atât de prostiţi şi avem în faţa ochilor doar supărări, frustrări şi ambiţii personale, ori deschidem ochii şi ne uităm la cât de grave sunt lucrurile afară”, susține șeful legislativului, care este și vicepreședinte al Partidului Democrat.
Referindu-se la negocierile pe care PDM le-a inițiat pentru formarea unei majorități parlamentare care să voteze un guvern, dar fără ca acest lucru să fie condiționat și de crearea unei coaliții, șeful legislativului amintește că au avut loc discuții cu PL, PSRM și grupul Leancă, urând discuții și cu PCRM, în timp ce liberal-democrații au refuzat invitația. El menționează că experiența Republicii Moldova arată că o coaliție de guvernare nu înseamnîă și stabilitate politică. „Experienţa însă a ultimilor cinci ani demonstrează că nu acordurile şi nu coaliţiile asigură în totalitate o stabilitate. Mai ales în condiţiile în care în aceste coaliţii există conflicte, neînţelegeri, războaie. Plus că acordurile sunt bune dacă ele sunt respectate întocmai, însă noi am avut situaţii începând cu acel an 2013, ziua de 13, ora 13:00, când nu s-a luat în considerare acel acord şi de atunci am pornit o practică neplăcută de a nu respecta aceste acte. Probabil am şi greşit atunci când am pus în faţa tuturor intereselor, prevederile unor acorduri scrise”, a menționat Candu.
Referindu-se la un guvern tehnocrat, pe care îl propune PDM, el menționează că în primul rând contează ca membrii acestuia să se conducă de interesele țării și nu de indicațiile de la partide. ” În momentul în care el depune jurământul ca ministru, îşi suspendă apoi calitatea de membru al acelui partid şi se dedică doar Guvernului şi primului-ministru. Bine, nu poţi să-i întrerupi omului comunicare definitivă cu politicul şi cu partidul din care el vine pentru că există o foarte mare legătură între Guvern şi Parlament, iar în Parlament sunt partide politice. Spunea bine şi domnul Lupu, şi domnul Streleţ, că n-ar mai trebui ca miniştrii să fugă pe la partide pentru opinii, sau doamne fereşte – indicaţii”, subliniază Andrian Candu.
Potrivit acestuia, PDM a pus în prim plan în activitatea miniștrilor pe care i-a propus anume aceste priorități. „Pentru noi, pentru Partidul Democrat, întotdeauna au contat câteva elemente foarte importante, condiţii dacă vreţi, pe care trebuie să le îndeplinească miniştrii: în primul rând – să fie o echipă, să prevaleze în acţiunile lor profesionalismul, apoi discuţiile dintre ei, ceilalţi membri din Guvern şi prim-ministru, faţă de discuţiile de partid. Îmi aduc aminte multe şedinţe cu colegii noştri miniştri în care se discutau anumite contradicţii cu prim-ministrul. Şi atunci noi le sugeram, îi rugam, le solicitam să dea prioritatea lucrului în echipa guvernamentală şi nu relaţiilor pe care ar fi putut să le creeze la nivel de partid”, a explicat Președintele Parlamentului.
Fiind întrebat de portal dacă PDM are mai multe soluții în cazul în care nu se va reuși crearea unei majorități care să voteze guvernul, Andrian Candu menționează că există câteva planuri. „PD are întotdeauna un plan A, un plan B şi un plan C, să fiţi siguri de asta: PD tot timpul are o viziune, o strategie, are echipa pentru a o realiza şi are şi planuri de rezervă. De asta şi PDM este partidul cel mai vechi în politică şi partidul care a generat oameni de calitate. De altfel mulţi dintre colegii altor partide au trecut tot prin şcoala Partidului Democrat. Deci da, avem şi alte soluţii, dar le luăm rând pe rând”, a spus el.
Sursa: deschide.md