(Business Insider) Rusia a intrat în Siria pentru a-i lăsa pe ceilalţi actori fără bani

În acest context, intervenţia militară a Rusiei în Siria ar putea avea şi efecte neaşteptate asupra pieţei globale de energie, unde preţul petrolului este în scădere de mai bine de un an, apreciază revista Business Insider.
Un joc ruso-saudit
Într-o recentă analiză expediată clienţilor, Helima Croft, şef de strategii pentru piaţă globală de materii prime la RBC Capital Markets crede că două sunt elementele a căror evoluţie merită urmărită.
Primul se referă la evoluţia relaţiei dintre Rusia şi Arabia Saudită, în vreme ce al doilea vizează strict efectul pe care implicarea Moscovei în războiul civil din Siria îl va avea asupra rezervelor financiare ale Riadului. "Escaladarea conflictului va face dificilă o eventuală punere de acord a Rusiei cu ţările OPEC în privinţa reducerii coordonate a producţiei de petrol în viitorul apropiat", crede Croft.
"Una dintre implicaţiile pe care pariul sirian al lui Puţin îl va avea asupra pieţei petrolului constă în forţarea celorlalte părţi implicate în războiul din Siria să îşi dubleze susţinerea financiară pentru rebeli, punând presiune pe bugetele acestor ţări", arată Croft în analiză să.
Fără negocieri
Bombardamentele Rusiei au început într-o perioada în care Arabia Saudită încerca să găsească o portiţă de negociere cu Rusia pe teme economice şi de securitate.
Printre subiectele abordate în cadrul vizitelor prinţului Mohammad bil Salman la Moscova a fost inclusă şi promisiunea fermă a Riadului de a limita producţia de petrol a Arabiei Saudite dacă şi Rusia va răspunde cu aceeaşi moneda.
Vremea negocierilor pare să fi trecut, intervenţia militară coordonată de Moscova pe teren sirian anulând orice şansă de a ajunge la un acord între cei doi mari producători de petrol din lume. "Dacă Putin ar fi fost tentat să ajungă la un acord în acest sens, evoluţia evenimentelor din Siria nu îi mai lasă cale de întors.
Ar fi nevoie de o dexteritate diplomatică extrem de mare atât din partea Moscovei, cât şi a Riadului pentru a continuă conflictul în Siria în timp ce coordonează politică comună în industria petrolieră", crede analistul RBC Capital Markets.
Escaladarea conflictului din Siria va atrage şi o presiune suplimentară pe bugetul Arabiei Saudite.
Chiar dacă iniţial Riadul s-a declarat liniştit în faţă scăderii preţului petrolului, campania militară derulată în Yemen, finanţarea rebelilor sirieni şi cheltuielile făcute pentru calmarea populaţiei şi-au pus amprenta asupra bugetului ţării.
O eventuală creştere a costurilor campaniei de susţinere a opoziţiei siriene va avea un impact major asupra resurselor financiare ale regatului din Orientul Mijlociu.
Accidentul salvator
Pentru Croft, discursul oficialilor de la Riad este un semn clar că regatul saudit nu va renunţă la contracararea influenţei exercitată de Iran şi Rusia în Siria. "Arabia Saudită a fost unul dintre cei mai vocali critici la adresa intervenţiei militare a Rusiei.
Sunt semne că saudiţii se pregătesc de creşterea suportului militar şi financiar pentru rebelii din grupările anti-Assad că parte a unei campanii mai largi de a limita influenţă Iranului în regiune", se arată în analiză RBC Capital Markets.
Momentul nu este unul fericit pentru Riad din punct de vedere al resurselor financiare aflate la dispoziţia sa.
Intervenţia Arabiei Saudite în războiul civil din Yemen s-a extins deja la a şasea luna, iar deficitul bugetar a dus la retragerea a 70 de miliarde de dolari din fondurile investite pe diverse pieţe de capital.
Pentru ruşi însă, există o şansă de a obţine un profit nesperat. Conform analizei făcute de Croft "orice posibilă confruntare accidentală între forţele ruseşti şi cele americane în Siria ar duce la o creştere rapidă a preţului petrolului".
Deşi periculos, un astfel de incident ar fi o mâna cerească pentru Moscova, în condiţiile în care Rusia se confruntă deja cu o perioada de recesiune generată de impunerea sancţiunilor economice pentru criză din Ucraina şi prăbuşirea preţului petrolului.
Implicarea Rusiei în războiul dintre șiiți și sunniți poate avea urmări catastrofale. Președintele Institutului Parteneriatului Estic din Ierusalim rabinul Avraam Șmulevici susține în ultimele publicații că participarea Rusiei în războiul sirian este un bluf pentru care rușii vor plăti un preț mare. Într-un interviu acordat postului Radio Europa Liberă, Șmulevici atenționează că Vladimir Putin nu înțelege ce catastrofă poate provoca conflictul său cu o bună parte a lumii musulmane.
sursa: business24.ro