Poroşenko l-a demis pe Ihor Kolomoiski, oligarh și guvernator al regiunii Dnipropetrovsk

Un guvernator de regiune, miliardar şi controversat, preşedintele Petro Poroshenko, bărbaţi înarmaţi care intră cu forţă în sediile întreprinderilor publice: Ucraina, slăbită de conflictul din est şi de criză economică, revine la vechii demoni, ameninţarea unui război al oligarhilor în cadrul puterii, scrie AFP.
După o criză de peste un an, Ucraina revine la practici pe care le credea trecute. Temerile legate de un nou război al oligarhilor s-au materializat când bărbaţi înarmaţi şi cagulati au pătruns la finele săptămânii trecute, în Kiev, în sediile a două companii publice, al căror control era asigurat până atunci de apropiaţi ai miliardarului şi guvernatorului, din martie 2014, a regiunii Dnipropetrovsk, la graniţa cu zona de război din estul Ucrainei, Igor Kolomoiski.
Dar originea acestei confruntări din sânul puterii este în 19 martie, când Parlamentul a votat cu mari dificultăţi o lege care viza modificarea componenţei consiliilor de administraţie ale societăţilor publice, pentru a reduce controlul exercitat de actionarii minoritari.
Imediat după această, Igor Kolomoiski se deplasează la sediul uneia dintre societăţile vizate de nouă lege, UkrTransNafta, care gestionează reţeaua de gazoducte şi este deţinută 100% de stat. Scopul sau: împiedicarea, aşa cum anunţaseră autorităţile, a înlocuirii directorului societăţii, Olexandr Lazorko.
Miliardarul, guvernatorul unei regiuni care a scăpat până acum de separatismul pro-rus, a explicat în faţă presei că se teme de un "raid" împotriva societăţii, făcând aluzie la o formă încă destul de răspândită în fosta URSS de preluare ilegală a controlului asupra întreprinderilor, cel mai adesea cu sprijinul funcţionarilor corupţi sau sub ameninţare fizică.
El însuşi a fost acuzat în numeroase rânduri că a recurs la această metodă pentru a-şi construi imperiul, care se întinde astăzi de la sectorul bancar la metalurgie, aviaţie şi presă.
Duminică, bărbaţii înarmaţi au părăsit sediul UkrTransNafta în ciuda confirmării plecării directorului. Dar persoane înarmate şi cagulate au pătruns în sediul unei alte societăţi: UkrNafta, compania naţională de petrol, deţinută în proporţie de 50% plus o acţiune de stat.
Aici au fost instalate grilaje metalice şi baricade. În interior, potrivit presei, se află Igor Kolomoiski.
Preşedintele Petro Poroshenko, el însuşi considerat un oligarh, cu o avere evaluată la 1,3 miliarde de dolari de Forbes, în 2014, ridică tonul.
"La noi, niciun guvernator nu poate dispune de forţe armate", a exclamat el, luni. A două zi, bărbaţii înarmaţi au părăsit sediul UkrNafta, potrivit serviciului de presă a societăţii.
"Dacă vrea război, va avea război"
Chiar dacă circumstanţele acestei istorii sunt încă neclare, experţii consideră că ea demonstrează ascensiunea în putere a lui Igor Kolomoiski, a cărui avere era estimată de Forbes, în 2015, la 1,3 miliarde de dolari.
Oligarhul, una dintre figurile marcante ale comunităţii evreieşti din Ucraina, şi-a întărit puterea şi popularitatea în regiunea să natală Dnipropetrovsk, dar şi în vestul Ucrainei, în urmă opoziţiei făţişe arătate preşedintelui rus Vladimir Puţin şi a susţinerii forţelor guvernamentale în conflictul cu insurgenţii pro-ruşi.
Mulţi consideră că datorită lui rebeliunea separatistă nu s-a extins şi mai mult.
Omul de afaceri finanţează mai multe batalioane de voluntari şi a anunţat anul trecut un premiu de 10.000 de dolari pentru fiecare rebel arestat şi predat autorităţilor în regiunea să. El a propus de asemenea ridicarea unui zid cu sârmă ghimpată cu o lungime de 2.000 km la graniţa cu Rusia.
Conflictul cu Igor Kolomoiski intervine într-un context de gravă criză economică. Fondul Monetar Internaţional a aprobat în martie un program de ajutor de 17,5 miliarde de dolar, dar în schimbul unor reforme care vizează lupta împotriva corupţiei şi restructurarea companiilor publice.
"Poroshenko înţelege necesitatea. Dar Kolomoiski nu încă", apreciază analistul Volodimir Fesenko.
"Este un conflict între un oligarh şi guvern a cărui urmare va depinde doar de ceea ce va dori Kolomoiski. Dacă va dori război, îl va avea", concluzionează el.
sursa: hotnews.ro