Ultima oră

Summit la Bruxelles: Van Rompuy: Dacă Rusia nu detensionează situaţia vor fi consecinţe grave asupra relaţiilor bilaterale

Herman Van Rompuy:

Liderii au făcut o declaraţie comună: condamnăm cu putere încălcarea integrităţii teritoriale de către Rusia.

Decizia de a organiaza un referendum este contrară constituţiei deci este ilegală.

Dorim o soluţie care să respecte dreptul internaţional şi integritatea teritorială.

Dacă Rusia nu se supune relaţiile bilaterale vor fi grav afectate negocierile cu UE: vizele cu Rusia şi un nou acord cu UE.

Sprijinim membrii G8 pentru organizarea unui nou summit.

A doua etapă: sancţiuni economice – îngheţarea averilor, anularea sumitului UE- Rusia, interdicţii de călătorie.

Orice pas pe care îl va lua Rusia împotriva Ucrainei va duce la consecinţe foarte grave.

Sprijinim Ucraina şi dorim să semneze acordul de asociere, înainte alegerile prezidenţiale din 25 mai.

Ne luăm angajamentul să sprijimim financiar Ucraina.

În Ucraina trebuie să se continue drumul unor alegeri libere şi corecte.

În ceea ce priveşte Moldova şi Georgia dorim ca acestea să semneze acordul de asociere până la sfârşitul lui august.

Suntem pregătiţi să garantăm această securitate.

Cred că aţi fost surprinşi şi de faptul că am luat aceste decizii. Ieri, nu era clar dacă vom impune aceste sancţiuni

Dacă nu apar rezultate concrete noi putem să luăm măsuri imediat, nu mai este nevoie de o procedură. Facem tot ce putem ca negocierile să se încheie cu succes.

Vă asigur că liderii sunt foarte hotărâţi, să treacă la sancţiuni.

Jose Manuel Barroso: Vrem să garantăm stabilitatea Ucrainei

– UE face tot ce-i stă în putinţă pentru a coordona negocierile.

ACTUALIZARE 18:20 Reuniunea nu s-a încheiat, are o întârziere de mai mult de două ore. Este un semn al divergenţelor dintre liderii europeni, neînţelegeri privind cât de dure să fie sancţiunile la adresa Rusiei, mai ales că situaţia se complică şi mai mult în urma deciziei Parlamentului din Crimeea de alipire la Federaţia Rusă.

Surse europene afirmă că Ţările Baltice, Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia vor formulări mai dure în privinţa sanţiunilor la adresa Rusiei. Textul ce va fi adoptat de liderii europeni este: Dacă Rusia nu detesionează situaţia, vor fi consecinte grave asupra relaţiilor bilaterale. Paragraful va fi completat sau modificat în funcţie de ultimele informaţii din teren.

UE nu uită de Georgia şi Moldova. Textul subliniează că UE va semna cu cele două acordul de asociere până la sfârşitul lui august. Nu este o noutate, dar potrivit liderilor europeni, este foarte important să apară în acest text, pentru că este un avertisment pentru Rusia, a transmis corespondentul TVR, Magdalena Moreh.

ACTUALIZARE 17.39 Premierul ucrainean a declarat joi că va fi foarte greu pentru comunitatea internaţională să mai convingă Iranul sau Coreea de Nord să-şi abandoneze armele nucleare dacă cei care au garantat independenţa Ucrainei nu vor respecta aceste garanţii, transmite corespondentul Agerpres.

"Ne-am făcut treaba şi am respectat toate obligaţiile care ne reveneau. Ucraina nu mai este un stat nuclear şi credem că cei care ne-au garantat independenţa vor face tot posibilul pentru a-şi respecta obligaţiile. Pentru că astăzi nu mai este doar un conflict intern sau unul local. Acest conflict ar putea avea implicaţii negative asupra programului de neproliferare nucleară. De exemplu, va fi foarte greu să convingi Iranul sau Coreea de Nord să-şi abandoneze armele nucleare dacă cei care ne-au garantat nouă independenţa nu vor reuşi să ne asigure nouă aceste garanţii", a declarat Iaţeniuk.

ACTUALIZARE 16.10 Ameninţările Uniunii Europene referitoare la o eventuală îngheţare a negocierilor privind ridicarea vizelor pentru Rusia sunt "politizate, neconstructive şi neîntemeiate", a apreciat, joi, Ministerul rus al Afacerilor Externe, relatează Reuters. "Încă sperăm că până la urmă partenerii noştri nu vor lua o asemenea decizie", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus, Aleksandr Lukaşevici.

ACTUALIZARE 15.30 România s-a oferit să medieze între Moscova şi Kiev, iar preşedintele Traian Băsescu să conducă negocierile, anunţă Euronews.

ACTUALIZARE 14.05 Potrivit unei prime variante a textului ce va fi semnat la Bruxelles, în cazul în care Rusia nu va detensiona situaţia, vor exista consecinţe serioase, transmite Magdalena Moreh.

ACTUALIZARE 13.35 Rusia încearcă în Ucraina să "rescrie frontierele din cel de-al Doilea Război Mondial" şi următoarea ţintă a Moscovei ar putea fi Republica Moldova, a avertizat joi preşedinta Lituaniei, Dalia Grybauskaite, citată de AFP, preluată de Agerpres. "Trebuie să acţionăm imediat", a punctat Grybauskaite. "După Ucraina urmează Moldova, iar după Moldova vor fi alte ţări", a avertizat preşedinta Lituaniei.

ACTUALIZARE 13.00 Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene, anunţă pe Twitter începerea întâlnirii liderilor europeni."Vrem să-l ajutăm pe primul ministru Iaţeniuk şi guvernul său să facă faţă imenselor provocări care vor veni", notează oficialul european.

Sursa: tvr.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *