Cine are interes ca Ambasada R. Moldova la Moscova să rămână pe drumuri?

În numărul din 23 mai al ziarului TIMPUL, ex-deputatul Vasile Şoimaru semna un articol în care aducea în atenţia opiniei publice statutul unui complex de clădiri ce au aparţinut Ambasadei R. Moldova din Moscova. Potrivit autorului, acestea ar fi ajuns pe mâna unor afacerişti din capitala rusă, ceea ce nu înseamnă altceva, decât „un nou jaf al secolului”.
Am solicitat Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene de la Chişinău să comenteze faptele expuse în material şi iată răspunsul pe care l-am primit de la MAEIE.
„Dispoziţia Guvernului or. Moscova din 15 mai 2012 cu privire la transmiterea din proprietatea municipală în gestiunea organelor federale ale Federaţiei Ruse a complexului de clădiri ale Ambasadei Republicii Moldova în Federaţia Rusă a provocat în mass-media naţională multiple interpretări. În context, Serviciul de presă al MAEIE vine cu următoarele precizări.
Din momentul proclamării independenţei, Republica Moldova a abordat consecvent subiectul privind recunoaşterea dreptului de proprietate asupra clădirilor fostei Reprezentanţe Permanente a RSSM la Moscova, unde actualmente este amplasată Ambasada Republicii Moldova în Federaţia Rusă.
Pornind de la faptul că acest complex de clădiri se afla în gestiunea Guvernului capitalei ruse, partea moldovenească a discutat problema în cauză nu doar cu organele federale ruse, dar şi cu autorităţile or. Moscova, accentul fiind plasat anterior pe identificarea unei soluţii în cadrul negocierilor cu Executivul or. Moscova.
Odată ce numeroasele încercări de a soluţiona problema cu autorităţile locale nu s-au soldat cu rezultate pozitive, la propunerea părţii moldoveneşti, acest subiect a fost inclus în agenda Comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru cooperare economică şi a consultărilor bilaterale pe linia ministerelor de Externe.
Astfel, transmiterea în gestiunea organelor federale a complexului de clădiri ale Ambasadei Republicii Moldova la Moscova plasează acest subiect pe agenda relaţiilor interstatale, devenind obiectul discuţiilor, în primul rând, pe linia guvernelor celor două ţări”.