Actualitate

Ucrainenii au intrat în panică! Au început a schimba toate grivnele din casă în dolari

În ultimele săptămâni, din cauza panicii pe fondalul invadării Ucrainei de către Rusia, multor ucraineni li se pare că cumpărarea de valută este cea mai bună soluție pentru a-și proteja economiile. Experții din domeniu susțin contrariul – aceasta nu este cea mai bună.

Piața valutară este extrem de instabilă. Imediat ce vor exista informații verdice despre noi trupe militare, o nouă posibilă dată pentru atac, grivna se va deprecia. Și invers, la știrile despre retragerea trupelor sau sprijinul din partea partenerilor internaționali, ea va căpăta putere.

De ce ucrainenii nu trebuie să cumpere valută, pe lung?

Experții spun că ucrainenii, care acum cumpără valută străină, își fac rău atât lor, cât și economiei țării. Atunci când toată lumea cumpără valută, grivna se depreciază brusc. BNU este nevoită să-și golească rezervele de aur și de schimb valutar pentru a menține cursul.

Și oamenii în panică din cauza creșterii cursului de schimb cumpără și mai mult moneda deja la un nivel umflat. Astfel, atunci când situația se va stabiliza și rata va scădea înapoi, cineva va pierde o parte din economii.

Andrei Tabinski, consilier al președintelui Administrației Regionale de Stat din Lvov, antreprenor și investitor, a remarcat că el personal nu vede nevoia să predea grivna.

„Politica BNU, activitățile sectoarelor noastre agricole și metalurgice vor menține raportul dintre dolar și grivna la nivelul obișnuit. Dacă nu este nevoie să faceți achiziții în valută în viitorul apropiat, puteți păstra grivne”, îndeamnă acesta.

De asemenea, acesta a mai menționat că dolarul de pe piețele mondiale este o monedă îndoielnică, deoarece SUA au acum cea mai mare datorie din istorie – 30 de trilioane de dolari, iar Fed încă nu poate face față inflației, care este menținută la 7%. Analistul Forex Club Libertex, Vitalii Minko, este convins că cumpărarea de monedă acum nu este cea mai bună soluție, deoarece rata este deja prea mare.

„Actualul curs de schimb al grivnei include riscuri deja încorporate cu privire la situația cu Rusia. Prin urmare, dacă acum este prea târziu pentru a cumpăra valută special pentru ideea de a dezvolta un conflict, piața a luat deja în considerare acest lucru. Dacă doar pentru a vă diversifica economiile, aceasta este o idee bună. Deoarece riscul diferitelor economii va compensa deprecierea unei monede prin creșterea prețului alteia”.

Analistul sfătuiește să se creeze un coș multi-valută de cel puțin 4 valute: dolar, euro, franc elvețian și grivne. Minko susține că, dacă nu ar fi amenințarea unei invazii ruse, dolarul ar putea valora acum mai puțin de 26 grivne. Dar factorul psihologic a readus grivna la nivelul din 2020.

Anna Zolotko, directorul operațiunilor de trezorerie la Unex Bank, spune că decizia de a cumpăra sau nu dolarul ar trebui luată în funcție de obiectiv.

„Dacă aceasta este o sumă mică pe care intenționați să o cheltuiți curând, atunci nu are rost să cumpărați dolari. Există șansa de a pierde bani atunci când schimbați dolari înapoi în grivne”, a spus ea.

În ceea ce privește cantitățile mari, fiecare persoană ar trebui să ia o decizie, uitându-se la propria înțelegere a probabilității ca evenimentele să se dezvolte în funcție de un scenariu sau altul.

„Dacă situația se calmează în câteva zile sau chiar săptămâni, grivna va începe rapid să recâștige pozițiile pierdute. În astfel de condiții, cumpărarea de monedă acum, când cursul de schimb este evident prea încălzit de factori psihologici, nu este cea mai bună strategie de investiții. … În situații de criză, precum cea actuală, câștigă de obicei doar profesioniști pentru care cumpărarea și vânzarea de valute este o meserie”.


Cursul de schimb în Ucraina pe 21 februarie 2022

Astfel, de luni, 21 februarie, Banca Națională a Ucrainei (BNU) a stabilit cursul oficial al dolarului american de 28,34 grivne, adică cu 4 copeici mai mult decât în ​​ziua bancară precedentă.

Valoarea monedei europene nu s-a schimbat. Cursul euro a rămas la nivelul de 32,20 grivne. Potrivit BNU, panica privind posibilitatea invadării Ucrainei de către Rusia a dus la ieșirea nerezidenților de pe piața ucraineană și la vânzarea de obligațiuni guvernamentale.

Începând cu 17 februarie, volumul obligațiunilor de stat din portofoliul nerezidenților se ridica la 77,48 miliarde UAH. Este cu 15% mai puțin decât la începutul anului. Acest lucru este important, deoarece nerezidenții, pe baza pieței ucrainene, vând grivna și o depreciază. Un factor suplimentar pentru ieșirea nerezidenților este tendința globală.

Fed (banca centrală din SUA) poate ridica ratele dobânzilor în viitorul apropiat și poate începe în general o politică de combatere a inflației. Pentru aceasta, piețele dezvoltate vor deveni mai atractive pentru investitori. Un factor la fel de important pentru deprecierea grivnei sunt prețurile la energie.

Prețurile petrolului au crescut deja la peste 90 de dolari pe baril. Interesant este că situația cu o posibilă invazie afectează și piața mondială a petrolului, iar prețurile pot ajunge chiar la nivelul de 100 de dolari. Cu toate acestea, alături de factorii negativi este ceea ce nu permite grivnei să se ridice peste 29 grivne pe dolar. În special, acestea sunt activitățile fermierilor care umplu bugetul; prețul minereului, care aduce profituri mari metalurgiei și muncii BNU.

Este de remarcat faptul că, la începutul lunii februarie 2022, rezervele de aur și de schimb valutar ale Ucrainei se ridicau la 29,29 miliarde de dolari. Adică, Banca Națională are suficiente oportunități pentru a limita cursul de schimb.

Sursa: realitatea.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *