Organizatorii Eurovision, acuzați că au permis FRAUDAREA voturilor în favoarea Israelului

Eurovision a fost acuzat că a permis fraudarea voturilor, ceea ce a dus la plasarea Israelului pe locul al doilea în competiția din acest an.
Radiodifuzorii naționali din Spania și Belgia s-au plâns organizatorilor competiției după ce Israelul a câștigat votul publicului cu o marjă largă.
RTVE, radiodifuzorul public spaniol, și VRT, compania publică de radiodifuziune flamandă, le cer organizatorilor să investigheze sistemul de televot după o creștere bruscă a sprijinului pentru Yuval Raphael, concurentul Israelului, care a obținut 357 de puncte, conform The Telegraph.
Israelul a terminat pe locul al doilea, după Austria, reprezentată de JJ, care a primit 436 de puncte pentru piesa sa “Wasted Love”.
„Un sistem în care toată lumea poate exprima până la 20 de voturi este un sistem care încurajează manipularea”
Participanții primesc puncte de la un juriu profesionist din fiecare țară, precum și de la un vot public. Numărul maxim de puncte din partea juriului oricărei țări sau a publicului este de 12.
Publicul din Belgia și Spania a acordat Israelului 12 puncte, în ciuda faptului că juriile din acele țări i-au acordat țării zero puncte.
Telespectatorii de acasă pot vota de până la 20 de ori pentru un cost mic perceput pentru fiecare vot prin text sau apel telefonic.
Uniunea Europeană de Radiodifuziune (EBU), care organizează competiția, a confirmat că radiodifuzorii spanioși și belgieni au luat legătura și a insistat că iau plângerile „în serios”.
Katia Segers, o parlamentară flamandă, a declarat:
„Un sistem în care toată lumea poate exprima până la 20 de voturi este un sistem care încurajează manipularea. Dacă această manipulare a avut loc în țara noastră și în toate celelalte țări participante și neparticipante, trebuie investigat”.
Ea a adăugat:
„VRT trebuie să preia inițiativa în solicitarea acestei investigații. Și în desfășurarea dezbaterii privind sistemul de televot în cadrul EBU și participarea Israelului”.
Martin Green, directorul Eurovision, a declarat:
„Este important să subliniem că operațiunea de vot pentru Eurovision Song Contest este cea mai avansată din lume și rezultatul fiecărei țări este verificat de o echipă uriașă de oameni pentru a exclude orice situații de vot suspecte sau neregulate. Un monitor independent de conformitate analizează atât datele juriului, cât și cele ale votului public pentru a se asigura că avem un rezultat valid.”
El a adăugat:
„Rămânem în contact constant cu toți radiodifuzorii participanți la concursul Eurovision și le luăm în serios îngrijorările”.
Participarea Israelului la Eurovision pentru al doilea an consecutiv pe fondul conflictului din Gaza și a anchetei Curții Penale Internaționale pentru crime de război a provocat dezbateri politice.
Yuval Raphael, o supraviețuitoare a atacului Hamas asupra festivalului de muzică Nova din 7 octombrie 2023, a fost întreruptă în ultimul său spectacol la Basel, Elveția, de protestatari pro-palestinieni care au încercat să ia cu asalt scena.
Acest episod a venit după proteste care cereau boicotarea competiției, precum și a unei scrisori deschise publicate cu o săptămână înainte de concurs, în care au participat peste 70 de concurenți Eurovision care au cerut organizatorilor să interzică Israelul și radiodifuzorul său KAN.
Eurovision, „din ce în ce mai puțin apolitic”
În timpul marii finale de sâmbătă, postul spaniol RTVE a fost criticat după ce a luat poziție împotriva includerii Israelului în timpul transmisiei. Timp de 16 secunde, spectatorii au văzut un ecran negru cu litere albe în spaniolă și engleză pe care scria:
„Când drepturile omului sunt în joc, tăcerea nu este o opțiune. Pace și justiție pentru Palestina”.
Martin Green de la EBU a adăugat: „Putem confirma că am fost în contact cu VRT și RTVE după marea finală de sâmbătă în ceea ce privește votul în competiție.
„Acum că evenimentul s-a încheiat, vom avea o discuție amplă cu radiodifuzorii participanți, pentru a reflecta și a obține feedback cu privire la toate aspectele evenimentului din acest an, ca parte a procesului nostru de planificare pentru cea de-a 70-a ediție a Concursului Muzical Eurovision de anul viitor.”
Un purtător de cuvânt al VRT a declarat că nu au „niciun indiciu” că numărătoarea voturilor este incorectă, dar a spus:
„Principala întrebare este dacă sistemul actual de vot garantează o reflectare corectă a opiniilor telespectatorilor și ascultătorilor. VRT notează că Eurovision, așa cum este organizat în prezent, a devenit din ce în ce mai puțin un eveniment unificator și apolitic”.
Purtătorul de cuvânt a adăugat:
„VRT solicită transparență deplină din partea EBU cu privire la reguli și vot … fără un răspuns serios la preocupările noastre cu privire la Eurovision, punem la îndoială participarea viitoare.”
Foto: Profimedia
CITIȚI ȘI:
Adrian Sabău, originar din București, a absolvit studiile de licență la Universitatea din București. Aflat la începutul carierei la “Gândul”, a mai lucrat anterior ca traducător. Este pasionat …