Istorie

Cum arătau casele cucutenienilor?

Piatra de temelie
Astfel, toate spațiile dintre bârne erau astupate, locuința era încălzită cu ajutorul vetrelor și cuptoarelor cu boltă sferică folosite și la prepararea hranei, la coptul pâinii, fierberea plantelor, frigerea cărnii. Cucutenienii își amenajau în locuință un loc de cult special amenajat pentru venerarea Zeiței-Mamă.

Calitatea tehnică a preparării lutului și a modelării formelor, arderea oxidantă în cuptoare, ornamentarea pictată, dovedesc o specializare extremă a olarilor cucutenieni… prima formă de artă din lume… străluciţii olari cucutenieni au redat proporţiile idolilor la proporţiile umane.

A pune pietre de temelie este o străveche vorbă din bătrâni, transmisă prin tradiţia populară. A sfinţi piatra de temelie este un ritual al întemeierii, mai ales al locaşurilor sfinte. Obiceiul se leagă de un cult străvechi, de cultul întemeierii. Piatra neprelucrată, brută se consideră că coboară din cer, iar cea prelucrată urcă spre cer. Tot aşa lutul brut are un caracter divin dat omului, este mama primordială.


povestea-locurilor.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *