Sănătate

20 de întrebări și răspunsuri despre vaccinul împotriva COVID-19

Deși este greu să schimbi opinii pe marginea acestui subiect, dacă nu cumva faci un clip fals cu citate din Bill Gates, George Soros și amicii lor din cabala mondială, scoase din context, voi încerca să ofer răspunsuri la cele mai importante întrebări legate de vaccinare.

Au apărut mai multe vaccinuri în ultimele săptămâni, unele mai eficiente decât altele, dar reticența față de imunizarea a atins apogeul în frumoasa noastră țărișoară. Cu toate acestea, dacă stai în dilemă când vine vorba de utilitatea noilor vaccinuri, sper ca datele de mai jos să te ajute să iei o decizie informată vizavi de tine, oamenii tăi dragi și, nu în ultimul rând, viitorul țării.

Nu vrei să te vaccinezi? Ești departe de a fi singur

Informațiile eronate de pe Facebook au dictat un trend puternic împotriva vaccinării
Pe lângă faptul că suntem primii la locuințe cu WC în curte din Europa, ne putem ”mândri” și cu faptul că suntem cei mai sceptici în privința vaccinului. Nu vreau să spun că există o legătură între cele două, dar în timp ce media din 28 de țări este de 75% pentru imunizarea prin vaccinare, doar 57% dintre români sunt de aceeași părere.

Aceasta este concluzia unui studiu realizat de Ipsos pe aproximativ 20.000 de oameni din 28 de țări din fiecare colț al mapamondului. Întrebarea a fost una cât se poate de simplă. ”Dacă ar fi disponibil vaccinul anti-COVID-19, v-ați face acest vaccin?”.

În vârful piramidei, cei mai dornici să se vaccineze sunt chinezii, cu 97% din populație fiind deschisă la imunizare. Locuitorii din Brazilia (88%) și India (87%), în cea mai mare majoritate a lor sunt de aceeași părere. În Australia discutăm de 88% dintre oameni care ar accepta vaccinarea.

Singurii mai reticenți decât românii la această intervenție sunt cetățenii din Ungaria (56%), Polonia (56%) și Rusia (54%), atât. Revenind însă la situația din țară, este fascinant faptul că 68% dintre bărbați acceptă vaccinarea ca o posibilă soluție împotriva pandemiei, în timp ce doar 49% dintre femei sunt de aceeași părere. Pe grupe de vârste, cei mai reticenți sunt între 25 și 55 de ani (51%). În afara acelui prag, deschiderea este un pic mai mare, 66%.

Principalul motiv pentru care oamenii nu vor să se vaccineze este frica de efecte adverse și neîncrederea în eficiența lui. Unii sunt de părere că ar fi avut mai multă încredere dacă ar fi fost testat mai mult timp, ca un vaccin certificat în urmă cu câteva decenii.

Ca o notă de subsol, în urmă cu câteva luni, am făcut și eu un sondaj simplu pe Facebook Stories pe acest subiect, iar reticența a fost și mai mare printre cei câteva sute de oameni care au ales să voteze. Doar 47% au afirmat că s-ar vaccina. Detaliile acelui set de circumstanțe le-am explicat în acest articol – Moartea științei: când Ion a devenit epidemiolog, economist și anti-vaccinist.

Întrebări și răspunsuri despre vaccinul împotriva COVID-19
Dacă tot am lămurit partea statistică a ecuației, voi începe să ofer răspunsuri la cele mai arzătoare întrebării despre vaccinurile care au început să apară în ultimele săptămâni. Majoritatea datelor pe care le vor furniza sunt din surse științifice ușor de verificat, fără nicio doză de subiectivism sau deformare a realității. Cu speranța că nu îmi va scăpa nimic, vor încerca să fiu cât se poate de explicit pe acest subiect cam de 10 ori mai sensibil decât ar trebui să fie.

1.Ce face un vaccin?
Un vaccin este o formă de medicament creat să te protejeze împotriva unor patogeni, agenți infecțioși, prin expunerea organismului la un virus dăunător sau o bacterie într-un manieră sigură, controlată. Acest sistem optimizat în ultimele câteva sute de ani, primul vaccin a fost creat în 1798, permite sistemului imunitar al unei persoane să dezvolte un răspuns, o strategie defensivă împotriva unei posibile infecții prin dezvoltarea de anticorpi sau celule T specifice bolii pentru care a fost creat vaccinul.

În final, obții imunitate împotriva unei boli, fără să te îmbolnăvești. De obicei, un vaccin este considerat un succes cât facilitează atât dobândirea imunității la nivel de persoană, cât și în rândul întregii populații a lumii.

2. Cum protejează un vaccin populația? Ce este imunitatea de turmă?
Niciodată nu va fi vaccinată întreaga populație. Mulți nu pot fi vaccinați, pentru că vaccinul nu a fost testat pe anumite persoane, precum bolnavi cronici, oameni cu un sistem imunitar slăbit sau cu alergii multiple. Cu toate acestea, dacă o mare parte a populației se vaccinează, între 60% și 66%, numărul lor face foarte dificilă răspândirea bolii printre cei care au rămas vulnerabili.

Virusul tinde să întâmpine mai multe persoane imunizate, până când dispare sau se crează un echilibru între cei vaccinați și cei care s-au imunizat prin infectare și vindecare. În final, imunitatea de turmă se referă la faptul că un patogen nu mai găsește gazde vulnerabilie din cauza faptului că majoritatea oamenilor, turma, nu se mai poate infecta.

3. Ce sunt testele clinice, metoda prin care se testează un vaccin?
Fiecare vaccin nou trece printr-un proces foarte riguros de cercetare și dezvoltare, de la ideea de bază, până la studiu/experimentare și licențiere pentru distribuire în masă. Până când un vaccin să fie considerat sigur, trebuie certificat de autorități importante atât în SUA, cât și în Europa, Marea Britanie, India, Rusia, China și nu numai. Dacă una dintre aceste autorități identifică o problemă, vaccinul are mari șanse să fie respins la nivel global.

În faza premergătoare testelor clinice, cercetătorii evaluează comportamentul bolii în laborator, într-un mediu controlat. Deseori, în prima fază, un vaccin este testat pe animale pentru a se vedea cât este de sigur, dar și cât este de eficient. După o perioadă de certificare a rezultatelor și o pre-aprobare, vaccinul începe să fie testat pe oameni. Ca referință, majoritatea vaccinurilor de care ai auzit la știri în ultimele luni au fost testate încă din luna martie sau aprilie a acestui an.

Un vaccin trece prin patru faze de testare. În faza 1 se măsoară gradul de siguranță al vaccinului, reacții adverse pe termen scurt, pe un număr limitat de persoane care au ales să fie voluntari. Faza 2 include un număr semnificativ mai mare de voluntari, dar scopurile sunt similare cu cele din faza 1, cu accent pe siguranță. Faza 3 include zeci de mii de voluntari sau, în unele cazuri extreme, chiar și peste 100.000.

În acest punct, cercetătorii analizează atent eficiența vaccinului în lumea reală. În cazul vaccinului împotriva COVID-19, în faza trei a fost testat pe oameni cu un risc mare de îmbolnăvire, taximetriști, curieri, reporteri, dar și cadre medicale. În această fază, dacă se încheie cu succes, un vaccin poate fi aprobat pentru distribuție în masă.

Indiferent dacă este aprobat sau nu, un vaccin intră în faza 4 de testare. Aceasta implică monitorizarea pe parcursul câtorva ani de la vaccinare a sănătății celor care au fost vaccinați, pentru a urmări eventualele efecte secundare. Deși vaccinurile au fost realizate și testate într-o manieră mai rapidă, tocmai pentru a nu periclita inutil încrederea oamenilor în vaccin, s-au respectat toate protocoalele de testare, iar autorități de stat din mai multe țări au monitorizat toate fazele testelor clinice, pentru ca vaccinul să fie sigur și eficient.

4. La câte vaccinuri se lucrează la această oră împotriva infecțiilor cu COVID-19?
Peste 100 de vaccinuri se află în diverse etape de testare la nivel global, iar motivele pentru această situație fără precedent sunt multe. În primul rând, este aproape imposibil ca o singură companie să aibă capacitatea de producție suficient de mare pentru a face față cererii globale, în contextul pandemiei. Pentru că discutăm de peste 7 miliarde de oameni, mai mulți producători trebuie să lucreze împreună. Acesta este și motivul pentru care este improbabil să beneficiem cu toții de același vaccin. Cel mai probabil, vom vedea același vaccin într-o țară mică, dar în mod uzual, vor fi distribuite simultan vaccinuri diferite.

Dezvoltarea concomitentă a mai multor vaccinuri are ca scop, printre altele, vizarea unor categorii diferite de populație, de vârste diferite, afecțiuni cronice diferite și nu numai. Dacă vrei să înțelegi un pic mai bine ce vaccinuri se dezvoltă global și în ce stadiu de testare sau certificare se află, găsești informații actualizate în timp real la această adresă – Coronavirus Vaccine Tracker, creat de New York Times.

În privința vaccinurilor cele mai mediatizate, conform datelor oficiale furnizate de producător, vaccinul Pfizer are o rată de eficiență de 95%, în timp ce Moderna gravitează în jurul aceleiași valor, 94,5%.

5. Ce se întâmplă cu vaccinurile aflate în stadii avansate de testare?

Studiile pe vaccinuri încearcă să măsoare beneficiile și efectele secundare ale vaccinurilor în lumea reală, până când o mare parte din populație este protejată. Oamenii de știință încearcă să afle dacă discutăm de o imunitate permanentă sau temporară, dacă vaccinul previne în totalitate cazurile grave de infecții COVID-19.

Vaccinul dezvoltat de Pfizer și BioNTech este subiectul unei cereri de autorizare în caz de urgență. Aceea a fost înaintată pe 20 noiembrie, pentru prima oară în cazul unui vaccin anti-COVID-19. Creatorii vaccinului de la Moderna vor să mai aștepte câteva săptămâni, pentru a aduna toate datele de la teste, înainte de a iniția o procedură similară de certificare în caz de urgență.

Este important de reținut că aceste autorizații sunt diferite de certificările tradiționale pentru un vaccin. Din acest motiv, cei care se vor vaccina vor fi monitorizați atent și se vor mai colecta date pe parcursul lunilor viitoare, până la dobândirea unei aprobări clasice. Dacă este identificată cea mai mică problemă cu o persoană vaccinată, în orice colț al mapamondului, vaccinarea în masă se întrerupe, dar, la această oră, este improbabil să se întâmple asta.

6. Dacă virusul COVID-19 suferă mutații, ce se întâmplă cu vaccinul?
Rezultatele cercetărilor efectuate până la această oră confirmă faptul că virusul poate suferi mutații, dar ritmul în care se întâmplă asta este foarte lent și fără consecințe semnificative. Cu alte cuvinte, cercetătorii sunt încrezători că eventualele mutații nu vor afecta calendarul dezvoltării vaccinurilor aflate acum în teste.

Un motiv în plus pentru care nu trebuie să-ți faci griji în privința mutațiilor ține de modul în care au fost dezvoltate vaccinurile actuale. Acestea au vizat izolarea și atacarea unor secțiuni a proteinei spike din virus care, până la această oră, nu a fost afectată de mutații.

7. Când va fi disponibil un vaccin în țara noastră?

Deși se vehiculează că vor exista câteva vaccinuri în piață înainte de finele lunii decembrie, niciun vaccin nu va fi distribuit până când nu este 100% sigur, după finalizarea fazei 3 de testare și nu este certificat de FDA în SUA sau de către autoritatea medicală din cadrul Uniunii Europene. După ce s-au agregat toate datele de la participanții la test și a fost certificată rata de eficacitate sporită a acestuia, fără să existe dovezi de efecte secundare serioase, va fi inițiat un proces meticulos și cât se poate de transparent de verificare.

Înainte să fie disponibil pentru marea masă a utilizatorilor, vaccinul va fi distribuit lucrătorilor de importanță majoră, celor din linia întâi, medici, asistente, dar și celor care se află în grupe cu risc sporit de infectare.

8. Cât va dura până când marea masă a populației va fi vaccinată, din momentul în care un vaccin este aprobat?
S-au vehiculat mai multe valori în presă pe marginea acestui subiect, dar o valoare sigură, exactă, nu există. Cel mai probabil, însă, după ce un vaccin a fost certificat, vom avea de așteptat între șase luni și un an până când va ajunge la toată lumea. Durata poate crește sau scădea și în funcție de puterea de producție a celui care finalizează cel mai repede un vaccin eficient și sigur.

9. Va exista un vaccin pentru copii?
La momentul de față, toate vaccinele aflate în testare s-au axat doar pe adulți, aceștia fiind mai afectați de infecțiile cu COVID-19. Odată cu extinderea testelor și trecea lor în faza 4, vor și incluși și copii printre voluntari, pentru a se măsura eficacitatea și siguranța în cazul lor. În prima fază însă, poate chiar pentru primul an, este improbabil să fie vaccinat vreun copil.

10. Cât durează imunitatea la infecție după ce ești vaccinat?
Aceasta este una dintre cele mai importante și, din păcate, răspunsul nu este unul foarte clar. La fel cum au existat bolnavi de coronavirus care s-au infectat de două ori cu COVID-19, există posibilitatea ca efectul vaccinului să nu fie pe viață, în cazuri rare. În condiții ideale, ai avea nevoie de o singură sesiune de vaccinare, care poate implica una sau două doze.

Nu este însă exclus să ai nevoie de o a doua sesiune de vaccinare după câțiva ani, intitulată booster. În același timp, există posibilitatea ca acesta să devină un vaccin anual, precum cel anti-gripal. Aceste date nu sunt disponibile la această oră, dar nu afectează la niciun nivel eficacitatea vaccinului pe termen scurt și mediu, poate chiar pe termen lung.

11. Cât de repede dobândești imunitate împotriva COVID-19 după administrarea vaccinului?
În majoritatea cazurilor, durează între o săptămână și două săptămâni după vaccinare pentru a dezvolta imunitate. Timpul de activare s-ar putea însă să varieze de la un vaccin la altul, iar această informație ar trebuie să fie disponibilă imediat după ce un vaccin a fost aprobat pentru distribuție în masă.

12. Dacă am avut coronavirus și m-am vindecat, mai trebuie să mă vaccinez?
Când o persoană se infectează cu anumite boli, precum oreion sau pojar, este automat protejată împotriva reinfectării, fără să mai fie necesar un vaccin. Pentru alte boli, însă, precum gripă, un vaccin anual te protejează de variații, mutații ale virusului.

Pentru că nu este foarte clar cât durează imunitatea față de SARS-CoV-2 după ce te-ai vindecat, momentan nu este clar dacă trebuie sau nu să te vaccinezi. Dacă imunitatea după îmbolnăvire durează doar 3-6 luni, un vaccin va funcționa ca un strat suplimentar de protecție. Important este să ai în vedere că vaccinul nu prezintă vreun pericol suplimentar pentru cei care au avut boala și s-au vindecat. Se pot vaccina fără probleme.

13. Este posibil să te îmbolnăvești cu noul coronavirus din cauza vaccinării?
Nu. Vaccinul împotriva infecțiilor cu COVID-19 integrează elemente inactive sau slăbite ale virusului, precum proteine spike sau gene din virus. Acele părți nu pot provoca o infectare cu SARS-CoV-2.

14. Dacă ești vaccinat împotriva COVID-19, mai poți îmbolnăvi pe alții?

Într-o proporție covârșitoare, vaccinul te protejează împotriva unei eventuale infecții. În această situație, este foarte puțin probabil să mai poți transmite virusul după vaccinare. Cu toate acestea, cercetătorii și autoritățile au recomandat să continuăm respectarea normelor de distanțare socială și purtarea măștilor de protecție pentru o perioadă de timp destul de mare, după lansarea vaccinului.

15. Dacă vor deveni disponibile mai multe vaccinuri și te vaccinezi de mai multe ori, ești mai protejat?
Din păcate, nu vom avea un răspuns cert la această întrebarea decât după procesul de certificare al vaccinurilor de către o autoritate independentă. Cel mai probabil, însă, un vaccin va fi suficient.

16. Ar fi bine să te vaccinezi împotriva gripei în acest an?

Da. Deși gripa și COVID-19 sunt boli diferite, o parte dintre simptome sunt similare. Deși nu știm cu precizie modul în care cei doi viruși interacționează, au fost deja înregistrate cazuri în care o persoană s-a infectat cu amândouă simultan, efectele negative fiind amplificate. În plus, cazurile de gripă pun o presiune sporită pe un sistem medical obosit, care se chinuie să facă față cazurilor de coronavirus. Cu cât numărul celor care se vaccinează împotriva gripei este mai mare, presiunea pe sistemul medical se reduce semnificativ.

17. Va fi nevoie să porți mască și să practici distanțarea socială după vaccinare?
Da, cel puțin până când o parte importantă din populație este vaccinată și vom ajunge la concluzia că gradul de protecție oferit este de lungă durată. În fazele incipiente de vaccinare în masă, pur și simplu, nu vor exista suficient de multe doze disponibile pentru toată lumea, ca transmisia virusului să devină imposibilă.

18. Cât va costa vaccinul?
În ultimele săptămâni, s-au vehiculat mai multe valori de achiziție pentru vaccin, între 25 și 35 de dolari pentru o doză, din surse mai mult sau mai puțin oficiale. Acest detaliu nu va fi însă relevant pentru cetățenii niciunei țări de pe pământ. Vaccinul va fi distribuit gratuit pentru toată lume, în funcție de disponibilitate și în conformitate cu un plan național de vaccinare, fără costuri pe persoana vaccinată.

19. Dezvoltarea unui vaccin în condiții de siguranță durează câțiva ani, cum a fost posibilă dezvoltarea acestuia în doar 10 luni?
Majoritatea vaccinurilor aflate în circulație la ora actuală au avut nevoie de mai mulți ani pentru a fi validate, au existat cazuri și de câteva decenii investite în cercetare și dezvoltare. Diferența este că, în mod uzual, firmele dezvoltă aceste vaccinuri din bani proprii, cu cheltuieli distribuite pe mai mulți ani pentru a fi mai ușor de tolerat.

De această dată, majoritatea guvernelor au investit sume generoase în dezvoltarea vaccinurilor într-un ritm mai alert. Autorități precum Comisia Europeană au făcut pre-comenzi plătite la mai mulți furnizori de vaccinuri tocmai pentru a facilita finanțarea procesului într-un ritm cât se poate de rapid, dar și sigur în același timp. Instituții dedicate pentru finanțarea și monitorizarea vaccinurilor au fost create în SUA – Operation Warp Speed și Marea Britanie – Vaccine Taskforce.

Diferența față de alte boli, este că întreaga comunitate științifică și-a strâns resursele pentru a înțelege cum funcționează virusul, ca ulterior să-l poată combate. În plus, s-au finanțat centre de producție în masă, dinainte ca un vaccin să fie certificat, ca sistemul să fie eficientizat la maxim, iar milioane de doze să fie gata pentru distribuție în secunda doi după certificare.

20. Cât de sigure sunt vaccinurile din pricina efectelor secundare?
Oficialii Moderna au afirmat că vaccinul lor nu generează efecte secundare semnificative. Un procent mic dintre participanții la test au experimentat simptome precum durere în zona administrării vaccinului, oboseală, dureri musculare sau dureri de cap, particularități similare cu cele pe care le întâmpini după un vaccin anti-gripal. În același timp, reprezintă o dovadă a faptului că vaccinul funcționează și facilitează crearea de anticorpi, a răspunsului anti-viral. Cu toate acestea, efectele secundare vor fi monitorizate pentru mult timp după administrarea vaccinului.

Va fi obligatorie administrarea vaccinului?
Nu. Nicăieri pe mapamond, până la această oră, niciun oficial sau autoritate de stat nu a afirmat că vei fi nevoit să te vaccinezi. În schimb, mai mulți șefi de stat au făcut afirmația ca nu va fi obligatoriu să fii supus imunizării. De asemenea, accesarea unui serviciu medical sau a unei asigurări nu a fost condiționată de o eventuală vaccinare.

Directorul companiei aeriene Qantas a afirmat că va face vaccinarea obligatorie pentru cei care vor să zboare cu compania sa, la o perioadă de timp destul de mare după lansarea vaccinului. Aceasta este prima instanță în care cineva a făcut un astfel de anunț, fără să vină de la o autoritate de stat.

Dacă decizi însă să nu te vaccinezi, este vital să reții că gestul tău nu va avea implicații doar pentru tine, sub nicio formă. În primul rând, vei sabota în mod direct obținerea procentului de aproximativ 60% de oameni vaccinați din populație, pentru obținerea imunității de turmă. În consecință, virusul va continua să circule în rândul populației, să îngroape economia, micile afaceri și, nu în ultimul rând, oameni vulnerabili.

Oamenii vor continua să moară în numere record până când va exista un tratament eficient sau cei mai mulți dintre noi ne vom vaccina. Cel puțin momentan, altă soluție nu există. Dacă ai vreo idee, cercetătorii și autoritățile sunt numai ochi și urechi în fața sfaturilor tale de expert epidemiolog, în speranța că nu ți-ai obținut diploma dintr-un anunț pe OLX sau un articol de pe Facebook.

Faptul că ambiția ta bazată pe dezinformare și clipuri mincinoase s-ar putea să ducă la îmbolnăvirea oamenilor dragi, mulți dintre ei de o vârstă avansată, este doar un bonus macabru. Trăiesc totuși cu speranța că vrei să-ți iei mama sau tatăl în brațe fără emoția că i-ai putea supune unei boli cu posibile consecințe mortale.

Dacă asta nu ”te îmblânzește”, poate te ambiționează să te vaccinezi nevoia unei petreceri cu prieteni fără posibilitatea unei amenzi dureroase. Eu, unul, niciodată nu mi-am dorit mai mult decât acum să merg la o nuntă cu câteva sute de oameni. 

playtech.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *