Bună Dimineața

2013 – de la Pădurea Domnească până la nuntă

La scurt timp după incident, procurorul general și-a dat demisia.

La 13 februarie 2013, PLDM a denunțat Acordul de constituire a Alianţei pentru Integrare Europeană. Vlad Filat a spus că îşi doreşte să înceapă negocierea unui nou acord, care să excludă principiile oligarhice. La nicio lună, a căzut și guvernul în frunte cu Filat. Ei bine, după aceasta s-a văzut că politicianul a călcat greșit, pentru că, ulterior, era gata să voteze tot și toate, numai să revină în fotoliul de prim-ministru.

PL a fost și nu mai este.
Tot în 2013 un consiliul ad-hoc de reformare a Partidului Liberal solicită, la 12 aprilie, revenirea formaţiunii la masa de negocieri şi convocarea Congresului extraordinar al partidului pentru promovarea lui Dorin Chirtoacă în fruntea acestuia. A doua zi, Consiliul Republican al Partidului Liberal a votat excluderea din partid a cinci deputaţi. După care au urmat certuri, păreri de rău sau de bine ale lui Mihai Ghimpu. Mai pe scurt, PL acum nu mai este la putere, iar reformatorii sunt acolo.

Un alt element important, care s-a întipărit în minte și despre care vorbesc analiștii politici, este faptul că PLDM îşi dorea îndepărtarea de la putere a controversatului om de afaceri Vlad Plahotniuc. Faptul că Plahotniuc era la guvernare îl deranja pe Vlad Filat. Însă, după multe vorbe grele și acuzații, Filat a ieșit în fața presei și și-a retras cuvintele pentru că a adus acuzații nefondate.

Acordul de constituire a Coaliției Pro-europene și Leancă – premier. Liderii Partidului Liberal Democrat, Partidului Democrat şi grupului liberalilor reformatori au semnat pe 30 mai Acordul de constituire a Coaliţiei Pro-europene. În aceeaşi zi, preşedinte de parlament este ales democratul Igor Corman, cu 58 de voturi. Tot atunci, guvernul Leancă a fost învestit cu votul de încredere a 58 de deputaţi. Iar de acolo a pornit și drumul spre Vilnius.

Parafarea Acordului de Asociere cu UE. Coaliţia a reuşit să parafeze Acordul de Asociere cu UE, la fel există şi perspectiva ridicării vizelor pentru călătoriile în UE. Un rezultat bun, să recunoaștem.

Pe ultima sută de metri din 2013, a apărut anunțul că politicianul Vlad Filat și jurnalista Angela Gonța se vor căsători. Unii spun că aceasta va fi nunta anului 2014, deci rămâne să vedem. Iar pe această notă se încheie și retrospectiva evenimentelor memorabile din anul 2013.

Anul 2014, un an electoral, se prevede a fi unul la fel de plin de evenimente importante sau chiar și mai bogat. Sunt curios să văd cum va începe anul viitor, dar mult mai curios sunt să aflu cum se va termina.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *