Social

2023 – declarat Anul Culturii Ucrainene în Republica Moldova

Pe 29 decembrie, în cadrul unei întrevederi online, Oleksandr Tkachenko, ministrul Culturii și Politicii Informaționale al Ucrainei, și Sergiu Prodan, Ministrul Culturii Republicii Moldova, au discutat despre planurile și viziunile pentru organizarea Anului Culturii Ucrainene în Moldova.

Discuția s-a axat și pe dimensiunea culturală a ambelor state privind implementarea cu succes a agendei europene și pe principalele subiecte examinate la întrevederea prim-ministrei Natalia Gavrilița cu omologul său ucrainean, Denis Șmigal, de la începutul acestei luni, la Kiev, scrie Realitatea.md.

„Am reiterat și angajamentul de susținere de partea Republicii Moldova a oamenilor de cultură din Ucraina, refugiați în RM, care sunt încurajați să se încadreze pe piața muncii, dar și suportul în vederea protejării patrimoniului cultural, care poate fi oricând evacuat pentru a fi salvat în siguranță în RM, așa cum am promis în iunie, la reuniunea miniștrilor culturii parte a Group of Ten, de la Lviv”, a menționat ministrul Prodan.

„Anul acesta a fost un punct de cotitură pentru relațiile dintre Ucraina și Moldova. Ne-a apropiat mult și avem planuri mari de a ne consolida relațiile. Începem să ne precizăm planurile. Există multe idei, multe oportunități și opțiuni de cooperare între țările, instituțiile și colectivele noastre”, a spus Oleksandr Tkachenko.

Ministrul Ucrainei i-a sugerat Ministrului Culturii al Moldovei ca la Opera din Odesa să concerteze formații moldovenești. În plus, Moldova ar putea găzdui colectivul Teatrului Mariupol.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

  1. În locul acestor acțiuni propagandistice, mai bine s-ar deschide școli cu predare în ucraineană în satele ucrainești din Moldova. La 3 decenii de independență ucrainenii moldoveni continuă să fie școlarizați în rusă. Mai nou și copiii refugiaților ucraineni tot în rusă sînt școlarizați, contribuind astfel la rusificare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *