24 decembrie ’89 – ziua în care se decidea execuţia soţilor Ceauşescu
În urmă cu 33 de ani, România ajunsese în pragul unui război civil.
În seară de 24 decembrie, conducerea Frontului Salvării Naţionale a decis eliminarea, în regim de urgenţă, a soţilor Ceauşescu.
Procesul şi execuţia au avut loc într-o unitate militară din Târgovişte, chiar în prima zi de Crăciun. Coincidenţă sau nu, rezultatul a fost cel aşteptat: vărsarea de sânge a luat sfârşit.
În urmă cu 33 de ani, pe 24 decembrie 89, în Bucureşti se trăgea din toate părţile. Inexplicabilă implicare a civililor în lupta cu duşmanul nevăzut a făcut că preţul libertăţii să depăşească 1.000 de morţi. Bucureştiul avea nevoie de un nou cimitir. În paralel, după fugă din 22 decembrie 89, soţii Ceauşescu se aflau sub pază, la Târgovişte.
Cu două zile în urmă, pilotul Vasile Malutan i-a luat în grabă pe Elena şi Nicolae Ceauşescu de pe Comitetul Central, în jurul orei 12.00. I-a dus apoi până la Snagov, după care i-a debarcat în apropiere de Titu, pe motiv că ar putea fi doborîţi.
În realitate, zborul cuplului prezidenţial a fost întrerupt din ordinul generalului Stănculescu. Acelaşi care, cu o ora înainte, le chemase elicopterul.
Speriaţi de întorsătură evenimentelor, soţii Ceauşescu au oprit o maşină şi au cerut şoferului să-i ducă la Târgovişte, la Institutul pentru Protecţia Plantelor.
Şoferul i-a dus, dar i-a turnat apoi la miliţie. Era ora 13.30. Un echipaj s-a dus să-i reţină.
Ion Enache, fost miliţian: “Ne-a văzut, a făcut 3 paşi înapoi, a întrebat cine suntem noi, dacă suntem cetăţeni ai Republicii Socialiste România şi dacă am venit să arestăm un şef de stat. Colegul i-a spus nu, am venit să va oferim protecţie.”
Aşa i-au convins pe soţii Ceauşescu să plece din institut. Misiunea era însă altă: să-i ducă în sediul miliţiei judeţene.
Clădirea fusese înconjurată însă de mulţime, aşa că miliţienii au întors maşină şi s-au refugiat într-o pădure, de teamă să nu fie linşaţi de popor.
Ion Enache, fost miliţian: “A început Elena Ceauşescu să întrebe „Doamne, ce are lumea asta cu noi”. Nicolae Ceauşescu spunea “Le-am dat mâncare”. Le-am explicat că pâinea, zahărul, uleiul sunt pe cartelă. Nu le venea să creadă.”
Soţii Ceauşescu s-au arătat curioşi să afle cine a preluat conducerea ţării. Miliţienii le-au povestit ce s-a dat la televiziune.
Ion Enache, fost miliţian: “A zis ceva de Iliescu. Atunci ea a aspus „Vezi Nicule, ţi-am spus să-l termini la timpul respectiv, nu m-ai crezut.”
Odată cu lăsarea serii, s-au reîntors la sediul miliţiei. Acolo soţii Ceauşescu au fost arestaţi de armata şi duşi într-o unitate militară. Era 22 decembrie, ora 18.00.
Vestea aşteptată cu sufletul la gură de un întreg popor a coincis, în seară zilei de 22 decembrie, cu declanşarea psihozei teroriştilor. În Bucureşti, la ora 19.00, primii oameni mureau atunci în faţă Comitetului Central.
Iar până pe 24 decembrie, numărul morţilor căzuţi în războiul cu teroriştii s-a ridicat la 957 în întreagă ţară. Într-un astfel de moment, în noaptea zilei de 24, s-a decis executarea cuplului Ceauşescu. Iată ce spuneau, acum 5 ani, o parte dintre cei implicaţi.
Dan Voinea, fost procuror militar: „Se luase o hotărâre cu privire la eliminarea fizică a soţilor Ceauşescu la MApN, între Ion Iliescu, generalul Stănculescu, Petre Român, Silviu Brucan şi Gelu Voican Voiculescu.”
Generalul Stănculescu a fost trimis la Târgovişte să se ocupe de organizarea momentului.
Victor Atanasie Stănculescu, fost ministru al Apărării: “N-a vrut nimeni să se angajeze la acest proces. Eu, care ştiam ce s-a întâmplat la Timişoara şi ştiam ce s-a întâmplat la Bucureşti, ştiam că asta trebuie oricum lichidat.”
Procurorul Dan Voinea a fost solicitat să se ocupe de acuzare. Judecată cuplului ceauşescu a avut loc în unitatea militară, pe 25 decembrie 89.
Dan Voinea, fost procuror militar: “Am făcut un rechizitoriu de mâna şi cu minimum de probe pe care le aveam ne-am prezentat la Târgovişte.”
Soţii Ceauşescu au fost condamnaţi la moarte pentru genocid şi crimă împotriva umanităţii. Din plutonul de execuţie au făcut parte şi trei paraşutişti aduşi de la Boteni.
Dorin Cârlan, fost membru pluton execuţie: “Nu aveam curaj. Nimeni. General-locotenentul Victor Atanasie Stănculescu, care stătea aici în această poziţie, a zis „Legaţi-i, luaţi-i şi la zid cu ei”. Întâi pe el şi pe urmă pe ea”.
Execuţia a avut loc la ora 14.50. Filmul execuţiei a fost prezentat la televiziune, înainte de miezul nopţii.
Ion Iliescu: „A două zi au încetat aceste acţiuni. Au mai rămas sporadic nişte incidente.”
Bucuria a fost urmată de jale. Românii şi-au petrecut primul Crăciun liber în cimitire. Pe 26 decembrie 1989, 13 oraşe-martir îşi îngropau morţii. România era în doliu.
Revoluţia a învins. În 89, De Crăciun, românii şi-au luat raţia de libertate. Curajul şi sacrificiul suprem al celor 1.000 de morţi ne obligă să rescriem viitorul, dar şi să aflăm ce s-a întîmplat acum 25 de ani. Întrebarea “Cine a tras atunci în noi şi de ce?” rămâne încă una retorică.